Felip VI demana "serenitat" als partits polítics
El monarca assegura que la casa reial entén la demanda dels afectats per la DANA "d'una coordinació més eficaç de les administracions"
MadridQue abaixin el to. Això és el que el rei Felip VI ha demanat als partits polítics espanyols durant el seu tradicional missatge de la nit de Nadal. "És necessari que el debat polític, legítim, però sovint eixordador, no impedeixi escoltar una demanda encara més clamorosa: una demanda de serenitat", ha dit el monarca. En un context en què la trifurca política, sobretot entre el govern espanyol i l'oposició, i la dificultat per arribar a grans consensos són el pa de cada dia al Congrés dels Diputats, Felip VI ha posat d'exemple l'acord del gener passat a la cambra baixa espanyola, i en què només Vox es va abstenir, per eliminar el terme disminuïts de la Constitució i adoptar persones amb discapacitat per ajustar-se a la convenció de les Nacions Unides. "No podem permetre que la discòrdia es converteixi en un constant soroll de fons que impedeix sentir l'autèntic pols de la ciutadania", ha reiterat el monarca.
De nou, Felip VI ha apel·lat a un clima de consens –"diàleg, altura de mires i generositat", ha demanat el monarca– com a únic camí per "enfortir" les institucions i "mantenir-hi la confiança de tota la societat". Una confiança que justament ha estat posada a prova amb la catàstrofe natural de la DANA al País Valencià i que Felip VI no ha passat per alt. De fet, el temporal ha marcat bona part del seu discurs. El monarca ha traslladat que tant ell com la reina Letícia han "comprovat –i entès, ha assegurat– la frustració, el dolor, la impaciència i les demandes de més coordinació i més eficàcia per part de les administracions" que han expressat els que han patit l'impacte més devastador del temporal, sigui perdent familiars, amics o coneguts, però també les coses materials que sostenien les seves vides: des de les cases fins als negocis. Felip VI, però, també ha reconegut la "solidaritat en el seu sentit més pur" que s'ha vist a les zones afectades. "També hem vist qui obria casa seva per acollir els més vulnerables [...]. Veïns, voluntaris, equips de Protecció Civil, bombers... L'ajuda i la col·laboració de tots està fent que, de mica en mica, les més de 800.000 persones afectades recuperin progressivament la seva vida amb certa normalitat".
És per tot això que Felip VI ha defensat durant el seu missatge que, per sobre de les "divergències i els desacords, preval a la societat espanyola una idea nítida del que convé, del que a tots ens beneficia", ha dit en referència a la "consciència del bé comú, l'expressió del bé comú o l'exigència del bé comú". "Tenim l'interès i la responsabilitat de protegir-lo i reforçar-lo", ha defensat. De fet, la primera visita de Felip VI a Paiporta, un dels municipis afectats per la DANA, va estar marcada pels insults i els cops d'alguns veïns i voluntaris indignats i desesperats.
Habitatge i migració
Amb tot, Felip VI també ha apel·lat al consens i al diàleg com el punt de partida des d'on s'han d'abordar altres assumptes socials. A més del clima polític, el monarca ha dedicat part del seu missatge a la inestabilitat internacional, a l'habitatge i a la immigració, tres qüestions que han marcat el debat social i l'agenda política l'últim any. Pel que fa a la immigració en concret, Felip VI ha expressat que es tracta d'un "fenomen complex i de gran sensibilitat" i, tot i que ha reconegut que sense els moviments poblacions les societats actuals no s'explicarien, també ha apuntat que, "sense l'adequada gestió, les migracions poden derivar en tensions que erosionen la cohesió social".