Felip VI recorda a l'ONU el seu compromís amb la "integritat dels Estats"

El monarca espanyol, que ha participat a l'Assemblea de les Nacions Unides, diu que Espanya és "una nació amb arrels mil·lenàries"

Acn
24/09/2014
2 min

MadridEl rei d'Espanya, Felip VI, ha aprofitat la seva primera intervenció a l'Assemblea General de les Nacions Unides (ONU) per recordar el "suport incondicional" de l'Estat al "sistema de les Nacions Unides" i la seva "responsabilitat activa" amb els principis que "tots reconeixem", que són "la llibertat, la justícia, la igualtat, la sobirania nacional, la independència i la integritat dels Estats". El monarca, que també ha defensat la candidatura de l'Estat a un lloc no permanent al Consell de Seguretat per al bienni 2015-2016, ha presentat Espanya com "una nació amb arrels mil·lenàries" i a la societat espanyola com a "diversa en la seva cultura i llengües i amb sentit de la responsabilitat".

Felip VI ha ofert a la seu de l'ONU a Nova York un discurs breu en què no ha entrat a valorar a fons cap dels conflictes que ocupen les principals potències mundials –només ha parlat de la "barbàrie intolerable" a alguns països del món àrab– i ha assegurat que l'Estat és "una nació amb arrels mil·lenàries i una clara vocació universal" que "ha contribuït de manera intensa i decisiva a modelar la història del món".

En aquest sentit, ha destacat que Espanya "està a la gènesi històrica tan de la globalització i el dret internacional, com del parlamentarisme medieval i la democràcia liberal contemporània". Per aquest motiu, ha dit, "veiem amb claredat que els nostres millors moments tenen lloc quan avancem oberts i bolcats al món". En aquest marc, ha afirmat que la societat espanyola és "un exemple de compromís amb la dignitat de les persones" i "solidària amb els més desafavorits", i que des d'un "profund sentit de la igualtat rebutja el fanatisme, la violència i la intolerància, i estima la pau".

Segons Felip VI, les bases de l'Estat "són sòlides, forjades durant segles i enfortides, en particular, en les últimes dècades". Com a exemple, ha recordat que aviat es compliran 40 anys de la transició "que ens va permetre passar d'una dictadura a un sistema polític de llibertats i drets, marcat per un afany de reconciliació històrica i un autèntic esperit de concòrdia".

Segons ha assegurat, el sistema de Dret que en resulta "empara a tots els ciutadans i als diferents territoris d'Espanya en la seva diversitat política, geogràfica, cultural i lingüística", i les Nacions Unides poden comptar "sempre" amb el "ferm compromís d'Espanya per promoure i defensar els valors democràtics al món".

stats