El rei fa pinya amb els jutges a les portes del judici al Procés: "La Constitució limita l'exercici del poder polític"
Presideix el lliurament de despatxos als nous jutges, que deixa de celebrar-se a Barcelona
MadridAmb el pretext de la commemoració dels 40 anys de la Constitució, Madrid ha acollit aquest dimarts el lliurament dels despatxos a la nova promoció de la carrera judicial. Un acte solemne, sempre presidit pel rei, que fins ara s'havia celebrat de forma ininterrompuda a Madrid durant 20 anys -des que es va crear l'escola judicial a Barcelona-. Fins i tot l'any passat, en plena aplicació del 155 i l'enviament a presó dels líders independentistes. Per evitar-se protestes a la porta com l'any passat a l'Auditori de Barcelona, l'acte s'ha traslladat a la Real Acadèmia Espanyola (RAE). Felip VI ha presidit l'acte sota el retrat de Felip V, qui va crear la RAE, i el lema "Limpia, fija y da esplendor" -el de l'acadèmia espanyola.
El rei ha defensat que un dels grans valors de la Constitució és la "garantia dels valors suprems d'una societat lliure", ja que encarna la "màxima qualitat democràtica d'una societat i empara, alhora de limita, l'exercici del poder polític" Una forma de defensar, de forma velada, el paper del Tribunal Suprem en la resposta al Procés i d'advertir també al nou partit d'extrema dreta Vox. També ha defensat que cal complir i "respectar les resolucions dictades pels òrgans judicials", perquè és una "condició indispensable en qualsevol democràcia que s'apreciï ser-ho". En aquest sentit, ha volgut transmetre el "compromís" del cap d'estat amb la "institució judicial".
Al seu parer, Espanya ha d'estar "permanentment compromesa amb els valors constitucionals: amb la llibertat i el pluralisme polític, amb la justícia, la igualtat i el respecte a la dignitat de les persones".Creu que així avui en dia Espanya és una "nació valorada i reconeguda en el món per la qualitat de la seva democràcia", així com "la fortalesa de les seves institucions". Per això, "en moments de dificultat", ha demanat a les noves jutges i jutges -són més dones que homes, 40 enfront 23 tot i el Poder Judicial estar encara monopolitzat gairebé en exclusiva per homes-, cal més "talent" que mai. "Una societat moderna i avançada com la nostra, plenament democràtica com és l'espanyola, només pot desenvolupar-se en pau i concòrdia si compta amb un Poder de l'Estat independent i neutral per impartir justícia", a emfatitzat.
Lesmes: "Defenseu el caràcter irrenunciable de l'imperi de la llei"
Han acompanyat el rei el president en funcions del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, així com el mateix president de la sala que jutjarà els líders independentistes al Suprem, Manuel Marchena. El rei ha fet així pinya a la capital espanyola amb el Poder Judicial a les portes del judici al Procés, que està previst que comenci a finals de gener o bé principis de febrer. Ja en l'acte de l'any passat, on el jutge Pablo Llarena -en plena etapa d'instrucció de la causa de l'1-O- va monopolitzar tota l'atenció, Felip VI va assenyalar que "la imparcialitat" dels jutges espanyols garanteix "les llibertats i el pluralisme polític".
Lesmes, que en l'inici de l'any judicial ja va fer un dur discurs contra l'independentisme, aquest dimarts ha demanat als nous jutges que defensin "el caràcter irrenunciable dels principis i postulats més bàsics de la nostra convivència: l'imperi de la llei i el respecte als drets individuals i col·lectius". Igual que el rei, ha recordat que el Poder Judicial "constitueix avui en dia un pilar fonamental dins de l'entramat institucional del nostre Estat". I fent també una lloança a la Constitució, ha assenyalat que la Justícia, "tal i com avui la coneixement", va "néixer" també amb l'aprovació de la carta magna.
Finalment, el president en funcions del Suprem i el CGPJ ha agraït "el suport de la Corona" al Poder Judicial i al seu torn ha transmès un "ferm compromís" per part dels jutges amb la monarquia.