Felipe González i la teoria dels 'fills de putin'
L'expresident espanyol participa en una conferència sobre lideratge polític amb María Dolores de Cospedal
MadridExplica l’ex número 2 del PP María Dolores de Cospedal que l’expresident Felipe González accepta la proposta d’impartir una conferència en el marc del seu curs sobre lideratge polític perquè, actualment, hi ha “escassetat de lideratges”. L'introdueix recordant una cita seva: “Hi ha líders que tenen principis, però no idees; d’altres que tenen idees, però no principis; i no són pocs els que no tenen ni principis ni idees. Hauríem d’identificar els que tenen principis i idees”. Al llarg de la conversa que mantenen els dos exdirigents –una del PP, l’altre del PSOE– no apareixerà cap nom que reuneixi les dues virtuts, sinó que González prefereix parlar dels “esbojarrats” [disparatados]. Quan l’expresident espanyol teoritza que un líder és aquell que té un projecte amb el qual es compromet “de manera no mercenària”, hom imagina que està a punt de començar una tarda de crítiques ferotges a Pedro Sánchez –en anteriors ocasions González ha qüestionat un exercici del poder “mercenari” per part de l’actual cap de l’executiu de l’Estat.
Però no. Els dards a Sánchez són més implícits i no es posa d’exemple Espanya quan es parla de “retrocessos de la democràcia” o de “règims amb aparença de democràcia que són autocràcies o directament dictadures”. Sobretot es refereixen a Veneçuela i Nicolás Maduro, a qui avui [ahir per al lector] el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, no ha volgut qualificar de dictador. González l’anomena “pájaro”, “grande, grande, grande”, “valent” [amb ironia, perquè diu “covards” als seus ciutadans] i “tirà dictador”. En aquest moment sí que discrepa de la posició que comparteixen Espanya i la Unió Europea de no reconèixer-lo fins que mostri les actes de les eleccions. “No les presentarà i continuarà a la poltrona”, lamenta, partidari d’avalar els opositors. I es pregunta per què Espanya no vol desmarcar-se de la UE en aquest sentit i, en canvi, va pel seu compte amb el conflicte a Palestina: “No hauria de ser al revés?”
Altres mencionats són els presidents dels Estats Units i Rússia. Com pot ser que els líders de països autocràtics siguin més reconeguts que els democràtics, es pregunta Cospedal amb preocupació. González nega la major: “Putin és respectat... però pels fills de putin”. Tot i estar refredat i amb unes dècimes de febre, no perd el seu sentit de l’humor. Un bon líder, segons González, és aquell que tingui objectius coincidents amb els dels interessos del país. Si, en canvi, són interessos personals, és un “sàtrapa”.