Pacte de Progrés
Política13/09/2024

La festa dels 25 anys del Pacte de Progrés: "Va ser una inspiració per a totes les generacions d'esquerra de les Balears"

Antich: "El Pacte va ser un gran exercici de generositat de les forces polítiques progressistes, ecologistes i nacionalistes"

ARA Balears

PalmaLa secretària general del PSIB, Francina Armengol, ha destacat aquest divendres que el primer Pacte de Progrés va ser una "inspiració" per a totes les generacions d'esquerra de les Balears. Així s'ha expressat aquest divendres a l'acte de commemoració dels 25 anys del primer Pacte de Progrés, organitzat per La Fundació Gabriel Alomar, les fundacions Darder-Mascaró i el col·lectiu Aurora Picornell.

Armengol ha destacat que es tracta d'un "dia de celebració" i ha traslladat el seu reconeixement a "tots aquells que van fer possible obrir un temps d'esperança i de canvi, que va significar molt per a les Balears". A l'acte hi han assistit més de 500 persones, entre les quals hi ha membres del primer Govern del Pacte, a excepció de Nanda Caro i Joan Mayol, que han intervingut a través d'un vídeo, i Eberhard Grosske, que no hi ha pogut assistir. Igualment, hi han participat càrrecs que van formar part del primer Pacte i s'ha recordat els consellers Joan Mesquida i Francesc Quetglas.

Cargando
No hay anuncios

L'expresident Francesc Antich ha tancat l'acte amb una glossa i el seu fill, Tomeu Antich, ha destacat que el Pacte "va ser un gran exercici de generositat de les forces polítiques progressistes, ecologistes i nacionalistes, un laboratori i una gran diversitat de programes que vam saber convertir en una proposta de Govern conjunta que va ser una novetat a l'espectre polític espanyol". Segons Antich, es va marcar "una nova manera de fer política" i un canvi de model de creixement i cohesió social, així com un "pla de xoc en unes institucions que des de temps immemorables estaven governades pel poder econòmic més conservador".

Cargando
No hay anuncios

Per acabar, l'expresident del Govern d'Espanya i exsecretari general del PSOE José Luis Rodríguez Zapatero ha participat amb un vídeo per commemorar els 25 anys: "Amb Xisco vam fer grans esforços i, 25 anys després, podem dir que va valdre la pena". Segons ha exposat, el primer pacte "va ser un abans i un després i va canviar moltes coses, amb una contribució molt important a un model plurinacional i federal, i en el moment en què més es van protegir les illes i quan les polítiques socials van emergir amb força". Tot això, va ser possible, ha dit, "pel lideratge del company Antich, que va marcar tota una època".