Pacte de Progrés
Política 13/09/2024

La festa dels 25 anys del Pacte de Progrés: "Va ser una inspiració per a totes les generacions d'esquerra de les Balears"

Antich: "El Pacte va ser un gran exercici de generositat de les forces polítiques progressistes, ecologistes i nacionalistes"

ARA Balears
2 min
Al centre, Francina Armengol.

PalmaLa secretària general del PSIB, Francina Armengol, ha destacat aquest divendres que el primer Pacte de Progrés va ser una "inspiració" per a totes les generacions d'esquerra de les Balears. Així s'ha expressat aquest divendres a l'acte de commemoració dels 25 anys del primer Pacte de Progrés, organitzat per La Fundació Gabriel Alomar, les fundacions Darder-Mascaró i el col·lectiu Aurora Picornell.

Armengol ha destacat que es tracta d'un "dia de celebració" i ha traslladat el seu reconeixement a "tots aquells que van fer possible obrir un temps d'esperança i de canvi, que va significar molt per a les Balears". A l'acte hi han assistit més de 500 persones, entre les quals hi ha membres del primer Govern del Pacte, a excepció de Nanda Caro i Joan Mayol, que han intervingut a través d'un vídeo, i Eberhard Grosske, que no hi ha pogut assistir. Igualment, hi han participat càrrecs que van formar part del primer Pacte i s'ha recordat els consellers Joan Mesquida i Francesc Quetglas.

Un moment de l'acte.

L'expresident Francesc Antich ha tancat l'acte amb una glossa i el seu fill, Tomeu Antich, ha destacat que el Pacte "va ser un gran exercici de generositat de les forces polítiques progressistes, ecologistes i nacionalistes, un laboratori i una gran diversitat de programes que vam saber convertir en una proposta de Govern conjunta que va ser una novetat a l'espectre polític espanyol". Segons Antich, es va marcar "una nova manera de fer política" i un canvi de model de creixement i cohesió social, així com un "pla de xoc en unes institucions que des de temps immemorables estaven governades pel poder econòmic més conservador".

Per acabar, l'expresident del Govern d'Espanya i exsecretari general del PSOE José Luis Rodríguez Zapatero ha participat amb un vídeo per commemorar els 25 anys: "Amb Xisco vam fer grans esforços i, 25 anys després, podem dir que va valdre la pena". Segons ha exposat, el primer pacte "va ser un abans i un després i va canviar moltes coses, amb una contribució molt important a un model plurinacional i federal, i en el moment en què més es van protegir les illes i quan les polítiques socials van emergir amb força". Tot això, va ser possible, ha dit, "pel lideratge del company Antich, que va marcar tota una època".

stats