Obertura de l'any judicial

La fiscal general de l'Estat promet utilitzar els "tribunals penals" per combatre el procés "si és necessari"

Madrigal alerta del "total menyspreu" de l'independentisme per la Constitució. Al seu torn, Munté critica els que usen l'ordenament jurídic com a "mordassa"

La fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal, amb el president del Suprem i del CGPJ, Carlos Lesmes, Felip de Borbó i el ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, durant l'obertura de l'any judicial. EFE
Mariona Ferrer I Fornells
06/09/2016
3 min

MadridEl procés torna a centrar part dels discursos de l'acte solemne de l'obertura de l'any judicial al Tribunal Suprem de Madrid, presidida per Felip de Borbó. La fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal, ha conclòs el seu discurs alertant el rei del "total menyspreu a l'ordenament constitucional" per part d'alguns sectors de l'independentisme català. Durant la seva intervenció, Madrigal -que va arribar al càrrec l'any passat- ha advertit també de la "demagògia" d'alguns polítics catalans. Considera que "invoquen els conceptes de llibertat" sense tenir en compte la legalitat i adverteix també que "determinats usos de la llibertat poden suposar un perill per a la democràcia. "No és la llibertat el que allibera els ciutadans, sinó la llei", ha assegurat.

Per això ha brandat la sentència del Tribunal Constitucional (TC) del passat 2 de desembre del 2015, que va declarar inconstitucional i nul·la la declaració de ruptura del Parlament, i ha promès que la Fiscalia General de l'Estat sempre actuarà tenint en compte que "en una concepció democràtica del poder no hi ha més legitimitat que la proporcionada per la llei".

"En un escenari polític i social incert com el que vivim, i davant el desafiament de l'estat de dret que amb total menyspreu a l'ordenament constitucional es planteja des de sectors independentistes, convé mantenir la integritat de la consciència intel·lectual, tal com ha fet el Constitucional en la sentència del 2 de desembre del 2015", ha assenyalat Madrigal.

A aquesta sentència s'ha aferrat per assegurar: "En aquesta línia ha actuat i actuarà la Fiscalia davant del TC i davant dels tribunals penals si és necessari".

Lesmes: "La justícia no està polititzada"

El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, ha centrat el seu discurs a defensar que la justícia no està polititzada. "Ens dol escoltar que la justícia per a la qual treballem està polititzada. Aquestes afirmacions repetides per molts opinadors de tot tipus no s'ajusten a la realitat i les desmenteixen els jutges", ha afirmat. Per això ha defensat la "rabiosa independència" dels jutges espanyols.

Comença un inici de curs judicial calent, amb l'inici dels judicis que persegueixen el PP des de fa temps, com el cas Gürtel, la imputació de Rita Barberá pel cas Taula o el cas Bárcenas. Tant Madrigal com Lesmes han parlat molt de corrupció. La fiscal general de l'Estat ha demanat un pacte entre tots els partits i el president del Suprem ha assenyalat que en la lluita contra la corrupció "amb l'acció de la justícia no n'hi ha prou"; per això ha demanat regenerar la gestió pública.

Munté nega un menysteniment a la Constitució i critica els que l'usen com a "mordassa"

"Parla qui no ha de parlar i no parla qui ho hauria de fer", ha respost la portaveu i consellera de la Presidència, Neus Munté, en la roda de premsa després del Consell Executiu. Munté ha replicat Lesmes en dir que li sobta que es digui que no hi ha politització de la justícia quan es fan declaracions "cent per cent polítiques" en la inauguració de l'any judicial. La portaveu també ha criticat que es parli de "combat" amb Catalunya i ha negat que hi hagi un "menysteniment" per l'ordenament constitucional. "Són altres els que tracten la Constitució com un límit i una 'mordassa' per a les aspiracions democràtiques de Catalunya", ha reblat.

"És evident que no hi ha resposta política al repte democràtic", sinó un "sistemàtic" ús de la justícia quan es tracta d'"un problema polític".

Per la seva banda, el cap de files del PDC a Madrid, Francesc Homs, també ha respost a través de Twitter a Madrigal: "Qui fa canviar el criteri unànime de la Junta de Fiscals de Catalunya perquè posin querelles pel 9-N sí que desafia l'estat de dret".

Petició de compareixença al Congrés

Tant Esquerra com el PDL han reaccionat amb el registre al Congrés d'una petició de compareixença de la fiscal general de l'Estat per les seves "advertències" als independentistes. "Davant la gravetat del missatge de Madrigal", el grup d'ERC ha anunciat que quan es constitueixin les comissions legislatives en el Congrés, "sol·licitarà immediatament la compareixença de la fiscal", ha avançat la diputada republicana Esther Capella, que serà la representant d'Esquerra en la comissió de Justícia.

stats