La Fiscalia defensarà que el tribunal europeu no cobreix el viatge de Puigdemont

Si el TGUE dicta mesures cautelars el cas s'arxivarà

Carles Puigdemont durant la roda de premsa a l'Alguer
3 min

MadridEls fiscals italians, en coordinació amb la Fiscalia del Tribunal Suprem, defensaran l'extradició de Carles Puigdemont a Espanya amb l'argument que el viatge de l'expresident a Sardenya del 23 de setembre quedava fora de la cobertura estesa per la interlocutòria del Tribunal General de Justícia de la Unió Europea (TGUE) del 30 de juliol del 2021. Ja la jutge italiana que va deixar en llibertat Puigdemont es va referir a aquesta resolució assenyalant que la immunitat "jurídicament intacta" de l'expresident era per anar i tornar al Parlament Europeu, alhora que subratllava la legalitat de la seva detenció pel fet de realitzar-se fora d'aquest itinerari.

La resolució del vicepresident del TGUE del 30 de juliol assenyala al punt 43 que la immunitat de què continuava gaudint Puigdemont era la "conferida per l'article 9 segon paràgraf del protocol 7, que cobreix els diputats quan van al lloc de reunió del Parlament o en tornen [...] per tant, poden viatjar per assistir a les reunions de Parlament".

Llibertat de moviments a França

El mateix punt adverteix que els demandants de mesures cautelars [Puigdemont, Ponsatí i Comín] "no poden basar-se vàlidament, per establir l'existència d'un dany greu i irreparable, en un suposat risc de ser detinguts, normalment a França, durant un viatge per participar en una sessió parlamentària a Estrasburg [França]".

Fonts judicials assenyalen que, precisament, per aquesta menció expressa Puigdemont, que ha viatjat a França amb freqüència, no ha estat arrestat en aquest país, perquè la policia no podia ignorar l'existència de l'ordre europea de detenció espanyola.

Però la interlocutòria del TGUE del 30 de juliol assenyala als punts 52, 53 i 54 que el procediment espanyol estava paralitzat. D'una banda, per la qüestió prejudicial plantejada pel Tribunal Suprem arran de la denegació de l'extradició de l'exconseller del Govern de la Generalitat Lluís Puig; i també perquè el tribunal estudia la demanda plantejada per Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín contra la decisió del Parlament Europeu que els va privar de la immunitat per ser sotmesos a un procediment d'extradició.

La jutge italiana també fa referència en la seva resolució de llibertat de Puigdemont a la qüestió prejudicial del Tribunal Suprem espanyol, admesa a tràmit el 5 de maig de 2021, que va derivar, segons l'acta del 30 de juliol, en la suspensió del procediment penal i de les ordres de detenció.

La providència del jutge Pablo Llarena al tribunal de Sassari

Però, si s'assumeix, tant pel TGUE com per la jutge italiana, que el procediment penal espanyol s'havia paralitzat i que això implicava també la suspensió de l'ordre europea de detenció, ¿com és possible justificar la detenció de Puigdemont a Sardenya amb l'argument que no estava exercint de parlamentari? En la seva comunicació del divendres al jutge José de la Mata, representant d'Espanya a Eurojust, el magistrat Pablo Llarena assenyala que el procediment no està paralitzat. Per a la seva comunicació al tribunal d'apel·lació de Sàsser, li va participar que el procediment judicial de què deriva l'euroordre està actiu i pendent de la captura dels processats en situació de rebel·lia.

Fonts judicials assenyalen que l'audiència d'extradició del 4 d'octubre a Sardenya depèn de les mesures cautelars que oferia el TGUE en el punt número 60 de la seva acta del 30 de juliol en el cas que algun estat membre procedís a la detenció o l'obertura d'un procediment d'extradició. "Si el tribunal dicta aquestes mesures cautelars, l'audiència del 4 d'octubre arxivarà el cas", assenyala una font judicial a ARA.

stats