La llei d'amnistia

La Fiscalia General demana als fiscals informació de les causes del Procés afectades per l'amnistia

Els dona de temps fins al 15 de desembre davant dels "curts terminis" d'aplicació que tindrà la llei

El fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, ahir a l’obertura de l’any judicial.
2 min

BarcelonaLa Fiscalia General de l'Estat activa la maquinària de cara a la futura aprovació de la llei d'amnistia que hauria de deixar sense efectes les causes sobre el Procés. El fiscal general ha demanat a les fiscalies del Tribunal Suprem, l'Audiència Nacional i la Fiscalia Superior de Catalunya que li remetin abans del 15 de desembre informació sobre l'estat dels procediments judicials als quals afectarà l'amnistia, davant "la complexitat de la matèria" i "els breus terminis" (de dos mesos, en la proposició de llei en tràmit) en què caldrà aplicar-la.

La petició data del 16 de novembre, però s'ha fet pública en les últimes hores. Afecta tant els judicis en curs com als casos amb sentència, la qual cosa inclou tant les causes vinculades al 9-N i l'1-O com les mobilitzacions contra la repressió del referèndum i contra la sentència del Suprem.

En un escrit consultat per l'ARA, la Fiscalia General demana informació sobre el procediment judicial de què es tracta i l'òrgan que l'enjudicia, els fets objecte de judici i la seva qualificació. També insta a concretar quines són les persones encausades, sigui quina sigui la seva situació processal. La informació, segons adverteix la fiscalia, ha de ser "detallada, individualitzada i sistematitzada". La Fiscalia General recorda que l'actuació del ministeri públic es regeix pel principi "d'unitat d'actuació", un avís a navegants davant de possibles resistències dels fiscals a aplicar el criteri del superior jeràrquic.

García Ortiz, qüestionat pels fiscals i el CGPJ

Álvaro García Ortiz ja va rebre un primer dard de la principal associació de fiscals per no posicionar-se sobre l'amnistia quan associacions del món judicial van sortir en tromba a criticar el pacte entre el PSOE i Junts, que temien que pogués obrir la porta a revisar casos de lawfare.

També té en contra el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), crític amb l'amnistia, que per primera vegada a la història va rebutjar beneir el nomenament del fiscal general després que el govern espanyol el confirmés en el càrrec poc després de la investidura. García Ortiz ostenta el càrrec des de la renúncia de Dolores Delgado l'estiu de l'any passat. El CGPJ, però, ha rebutjat la seva idoneïtat perquè considera, entre d’altres, que no ha fet un bon ús del seu poder ascendint Delgado com a fiscal de sala una vegada va deixar el seu lloc de fiscal general, com recull una sentència del Tribunal Suprem.

stats