Tribunals
Política08/02/2024

La Fiscalia rebutja que Andorra investigui Rajoy per l'operació Catalunya

Creu que la querella té "finalitat política" i que no hi ha indicis contra l'expresident espanyol sobre l'extorsió a la Banca Privada d'Andorra

ARA
i ARA

MadridNou obstacle per a la investigació judicial de l'operació Catalunya a Andorra. Segons ha avançat l'Abc, la Fiscalia de Madrid va presentar un escrit el gener del 2023 que s'ha notificat fa unes setmanes en què rebutja que Espanya col·labori amb les autoritats andorranes per avançar en el procediment obert contra l'expresident espanyol Mariano Rajoy i els exministres Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz. La comissió rogatòria que va enviar Andorra fa mesos que està encallada als jutjats madrilenys i el ministeri públic considera que no s'hauria de respondre perquè la querella que va originar la causa té "finalitats polítiques". Es tracta d'una iniciativa que va impulsar l'Institut de Drets Humans d'Andorra, però la fiscal assenyala que "és públic i notori que guarda relació amb associacions catalanes".

Cargando
No hay anuncios

El novembre del 2022 Rajoy va guanyar una petita batalla processal en aquest cas quan va aconseguir que Espanya no respongués automàticament a la petició d'Andorra, sinó que s'hagués de discutir abans si hi havia de col·laborar o no. Dos mesos després, doncs, la Fiscalia va elaborar aquest escrit que s'ha conegut ara. El ministeri públic subratlla especialment que els fets que s'imputen als exmembres del govern espanyol tenen una descripció "genèrica" i que no hi ha indicis sobre la seva responsabilitat individual. "Segons s'infereix de l'escassa descripció de fets de la comissió rogatòria, els fets imputats no serien constitutius de delicte a Espanya perquè falten elements essencials", diu l'escrit, al qual han tingut accés Efe i Europa Press. Sobre els delictes d'extorsió i coaccions "no s'indica, ni tan sols superficialment, com i de quina manera i/o des d'on es va exercir violència o intimidació i en què es va influir qualsevol de les institucions andorranes". "El mateix es pot dir del delicte de falsedat documental, del qual no s'indica quin document s'ha falsificat i per part de qui, de manera que falten tots els elements del delicte que s'imputa, a més, a un funcionari públic".

En definitiva, la fiscal que porta el cas insisteix que els "termes genèrics i mínims en què està redactada" la comissió rogatòria són "absolutament insuficients per acceptar la cooperació" judicial espanyola, atès que no aporta "cap element indiciari o fet concret" dels delictes. Així mateix, el ministeri públic considera que Andorra ni tan sols té competència per investigar ciutadans espanyols si no descriu "cap actuació que hagi tingut lloc al territori d'Andorra". En aquest sentit, critica que la jutgessa que instrueix el cas no hagi justificat la seva pròpia competència en el procediment.

Cargando
No hay anuncios

La trama andorrana de l'operació Catalunya té a veure amb una suposada maniobra d'extorsió per part de la policia política del PP l'any 2014 contra la BPA per aconseguir informació bancària dels Pujol. Al cap d'uns mesos, la seva filial a Espanya, Banco Madrid, va fer fallida. Precisament, aquest dijous ha concedit una entrevista l'excomissari d'Afers Interns de la Policia Nacional Marcelino Martín Blas a Catalunya Ràdio, i ha explicat que ell va rebre una "nota informativa" de mans de l'exconseller delegat de la BPA Joan Pau Miquel amb les dades dels Pujol. Un document que, ha dit, va llençar a les escombraries. Segons el seu relat, no hi va haver cap coacció, sinó que el mateix accionista del banc Higini Cierco va facilitar les coses. En l'entrevista, Martín Blas ha explicat que l'advocat de Cierco, Ignacio Fuster Fabra, es va posar en contacte amb l'exdirector adjunt operatiu de la Policia Nacional Eugenio Pino per convidar-lo al matrimoni d'un nebot seu i allà va ser, segons ha explicat, on Cierco va comunicar que facilitarien la informació bancària dels Pujol.

Context polític

Aquest escrit, amb data del gener del 2023, apareix en ple xoc dins la Fiscalia arran de l'informe sobre Tsunami Democràtic i enmig de la negociació entre el govern espanyol i Junts per a l'aprovació de l'amnistia. L'operació Catalunya va tornar al focus fa algunes setmanes amb noves informacions sobre les maniobres de la policia política del ministeri de l'Interior durant el govern del PP i, fins i tot, el fiscal superior de Catalunya va iniciar diligències per la persecució a qui havia estat anteriorment al càrrec, Martín Rodríguez Sol.