Política08/01/2021

Bèlgica rebutja definitivament l'extradició de Puig

La renúncia de la Fiscalia belga a recórrer el cas ha sigut una sorpresa per a l’exconseller

Aïda Sànchez
i Aïda Sànchez

Brussel·les“Encara estàvem de celebració quan hem hagut de fer una nova celebració”, assegurava aquest divendres l’exconseller de Cultura, Lluís Puig. El polític català encara estava digerint la decisió del Tribunal d’Apel·lació que aquest dijous va rebutjar la seva extradició. Però a l’alegria de veure com, per segona vegada, la justícia belga denegava l’euroordre s’hi ha unit la notícia que la Fiscalia belga renunciava 24 hores després a portar el cas a la següent instància judicial. Puig, exiliat a Bèlgica des de la tardor del 2017 i reclamat per Tribunal Suprem espanyol per malversació, tanca definitivament un capítol.

L’anunci agafava per sorpresa l’exconseller, que explicava a l’ARA que la seva defensa ja estava muntant un equip especialitzat per a la pròxima instància. “Fa deu dies vam incorporar un advocat especialista en el Tribunal de Cassació”, detallava Puig. Tant ell com el seu equip d’advocats estaven “convençuts” que la Fiscalia belga faria un pas més en el cas i recorreria la sentència, i la portaria fins a l’última instància dins del sistema judicial belga: el Tribunal de Cassació.

Cargando
No hay anuncios

De fet, abans de la sentència de dijous, fonts de la defensa apuntaven que aquesta era tan sols una “etapa més dins d’una complexa defensa”. El convenciment era tal que, ja després de conèixer que l’euroordre s’havia denegat per segona vegada, l’advocat Simon Bekaert havia fins i tot pronosticat les dates en les quals preveia que Puig s’enfrontaria al Tribunal de Cassació. “Mitjans de febrer”, vaticinava Bekaert per una hipotètica decisió final de Cassació.

Finalment, però, el cas no seguirà endavant i Puig no serà extradit a Espanya tal com requeria el Tribunal Suprem. La Fiscalia comptava amb 24 hores per apel·lar la sentència però divendres al migdia ja havia renunciat a fer-ho, segons avançava l’ACN i confirmava l’ARA.

Cargando
No hay anuncios

Puig enceta així una nova etapa en la qual se sent “doblement lliure” i lamenta que fins ara s’hagi sentit en “llibertat condicional a Bèlgica” al no poder sortir del país. L’exconseller apuntava que la sentència “marcarà un punt d’inflexió per a totes les persones que lluiten per l’independentisme” i no tan sols per a ell o per als “exiliats i els que estan a la presó”.

Cargando
No hay anuncios

El veredicte del Tribunal d’Apel·lació insistia, tal com ja va fer el tribunal de primera instància de Brussel·les a l’agost, que el Tribunal Suprem no era competent per emetre l’euroordre. Però, a més, assegurava que hi havia un “risc de violació de la presumpció d’innocència” i que l’exconseller no comptaria amb un judici just a Espanya, va explicar la defensa de Puig. Aquesta apreciació es basava en dues proves. La primera era l’informe redactat pel Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de l'ONU. I la segona eren un seguit de documents presentats pels advocats de Puig en què constaven notícies de mitjans o tuits.

Les implicacions pel suplicatori

El dictamen del Tribunal d’Apel·lació belga aplana el camí per als tres eurodiputats que es troben en situacions similars: Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Els tres polítics hauran de defensar-se davant de la Comissió d’Afers Jurídics del Parlament Europeu el 14 de gener. L’Eurocambra serà qui, basant-se en la decisió de la Comissió, votarà a favor o en contra de retirar-los la immunitat.

Cargando
No hay anuncios

En aquests moments tots tres compten amb immunitat per ser eurodiputats i, per tant, les seves euroordres estan pausades. Però si el suplicatori avança i se’ls retira la immunitat, la roda començaria a girar de nou. Llavors, el cas dels tres polítics seguiria el mateix camí que el de Puig. Per això fonts de la seva defensa expliquen que la sentència els afecta “directament”, ja que si se’ls treu la immunitat “anirien al mateix jutge i a la mateixa sala d’apel·lacions” que Puig; és a dir, a un magistrat que ja hauria dictaminat en favor de la seva causa.

Precisament, Puigdemont ha difós aquest divendres un vídeo a les xarxes en què opina que Espanya ha perdut la "batalla de l'extradició" i insta el president espanyol, Pedro Sánchez, a acatar la sentència. "L'error de judicialitzar la política l'ha portat a la derrota a Europa", ha assegurat Puigdemont.