Política16/02/2016

"Franco em va agafar la mà i em va dir que preservés la unitat d'Espanya": el documental vetat sobre Joan Carles

Una televisió francesa publica un reportatge sobre el monarca on repassa alguns detalls familiars i la seva implicació política durant la Transició, i no es fa cap referència al cas Nóos

Ara
i Ara

Barcelona"Yo, Juan Carlos, rey de España". Aquest és el títol del documental sobre la vida del rei Joan Carles que ahir es va emetre a la televisió francesa TF3 i que, encara que va ser coproduït per TVE, la televisió pública espanyola s'ha negat a reproduir. El documental, de més d'una hora i mitja de durada, repassa alguns dels episodis més rellevants de la vida del monarca, des de la seva infància i joventut, passant per la seva implicació durant la Transició, fins a la relació que va tenir amb el dictador Francisco Franco i alguns detalls familiars.

Infància i joventut

Marcat per la mort accidental del seu germà

Joan Carles confessa que estava "molt espantat" quan va arribar a Madrid des d'Estoril (Portugal), i explica que "parlava castellà però amb un accent francès molt fort". Ara bé, de la seva infància recorda especialment la mort accidental del seu germà Alfonso, que va perdre la vida quan Joan Carles li va disparar-amb una escopeta sense saber que estava carregada.

"Estàvem molt units, ell m'estimava molt i jo a ell, era molt simpàtic", explica el monarca. "Ara el trobo molt a faltar", diu Joan Carles. L'accident mai es va arribar a investigar oficialment.

Cargando
No hay anuncios

La vida privada i familiar

"L'èxit aclaparador amb les dones"

La germana del rei, Pilar de Borbó, reconeix que el seu germà tenia un "èxit aclaparador amb les dones". "Guapo, simpàtic i bon ballarí, què més vols!", diu al documental, en el qual Joan Carles rememora com va demanar matrimoni a la reina Sofia. "Davant les dues famílies vaig llançar-li una capseta amb un anell a dins", explica.

La relació amb Franco

"Parlava poc amb la gent, però amb mi reia"

Cargando
No hay anuncios

Joan Carles I parla extensament de la seva relació amb Franco. Segons diu, va tenir la sensació de ser una "pilota de ping-pong" entre el dictador i el seu pare. "Quan la cosa anava bé entre ells, estudiava a Espanya, i quan no, em repatriaven a Portugal". A més, explica que Franco "l'estudiava sempre", però Joan Carles diu que ell "tractava de ser natural". "Parlava poc amb la gent, era hermètic, però amb mi reia", recorda. De fet, el monarca considera que el dictador el va escollir com a successor perquè "al meu pare segurament les forces del règim no l'haurien acceptat".

Sobre els últims afusellaments franquistes, el rei confessa que estava "molt preocupat per l'enduriment del règim", sobretot de cara a l'opinió internacional. "Jo li deia a Franco: 'Per què no obre una mica la mà?'. I ell em deia: 'Jo no, això ho haurà de fer vostè, jo no puc canviar'", rememora el monarca.

De fet, el rei explica que dies abans de morir, Franco "em va agafar la mà" per dir-li: "Altesa, l'única cosa que us demano és que preserveu la unitat d'Espanya".

La gestió de la Transició

D'Adolfo Suárez a Arias Navarro, del PCE al 23-F

Cargando
No hay anuncios

El monarca detalla que va escollir Adolfo Suárez per liderar la Transició perquè li agradava "la seva manera de ser, de parlar". "Jo sabia que tindria tot el món en contra, però sabia que era el que havia de fer. Encarnava el canvi suau, que és el que volíem fer, i ell ho va fer molt bé. L'hi agrairé sempre", relata al documental, en què també explica que precisament aquest "canvi gradual" va provocar que mantingués Arias Navarro al govern. "No volia una ruptura, i això comportava suportar coses difícils", justifica.

En el vídeo, Joan Carles recorda el procés per legalitzar el Partit Comunista: "Jo pensava que no hi podia haver democràcia sense el PCE i li vaig dir a Santiago Carrillo que legalitzaria el PCE, però que jo diria quan i com. Ell va acceptar i ens vam fer grans amics".

A més, relata que "li tremolava la mà" a l'hora de firmar la Constitució del 1978 i com el van ajudar els anys a l'acadèmia militar per fer fracassar el cop d'estat del 23-F del 1981.

El canvi d'etapa

No hi ha cap referència de Joan Carles sobre el cas Nóos

Cargando
No hay anuncios

Al final el documental se centra en la relació de Joan Carles amb el seu successor, el seu fill Felip VI. "La seva infància ha estat molt diferent de la meva. Ell ha viscut al seu país", compara el monarca, que explica que esmorzen i treballen junts des de la seva abdicació, el juny del 2014.

Per tal de fer balanç, el rei confessa visiblement emocionat que els pitjors moments al tron han estat les 800 víctimes del terrorisme d'ETA.

El documental, gravat abans que el rei abdiqués, fa una tímida referència a la situació judicial de la infanta Cristina i el seu marit, Iñaki Urdangarin. Es limita a dir que amb el cas Nóos acaben els "trenta anys feliços" de la monarquia, perquè "els periodistes comencen a interessar-se per les relacions del rei, la seva fortuna". Joan Carles no fa cap declaració sobre el tema Nóos al vídeo.

La reacció del Govern

"Ens genera un sentiment negatiu"

Cargando
No hay anuncios

La portaveu del Govern, Neus Munté, ha confessat que les paraules dites per Franco sobre la unitat d'Espanya i revelades pel rei Joan Carles no són "cap sorpresa" coneixent "el tarannà, l'actitud i l'activitat de Franco". "No seria d'estranyar que aquestes haguessin estat les paraules del dictador cap a l'antic rei", ha afirmat Munté, que ha afegit que "unitat d'Espanya" en boca d'un dictador són paraules que "generen un sentiment negatiu".