Política espanyola
Política11/04/2022

El Front Polisario suspèn els contactes amb el govern espanyol després del gir sobre el Sàhara

El moviment acusa Pedro Sánchez d'utilitzar el territori saharaui per als seus "tractes miserables" amb el Marroc

MADRIDLa trobada entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el rei del Marroc, Mohamed VI, com a punt culminant del gir històric d'Espanya sobre el Sàhara ja ha tingut les seves primeres conseqüències. 48 hores després de la visita de Sánchez a Rabat, el Front Polisario ha comunicat que suspèn els contactes diplomàtics amb el govern espanyol. "El Front Polisario decideix suspendre els seus contactes amb l'actual govern d'Espanya per desmarcar-se i que no es pugui utilitzar la qüestió saharaui en el marc dels tractes miserables amb l'ocupant [el Marroc]", ha explicat el moviment saharaui a través del seu perfil de Twitter i en un comunicat firmat des de Ver Lehlu (Sàhara Occidental) aquest dissabte a la matinada.

La relació entre el govern espanyol i el Front Polisario ja es va esquerdar després que l'executiu decidís posar-se al costat del Marroc i apostar per la seva proposta d'autonomia per al Sàhara Occidental. El dia en què es va fer pública la carta de Sánchez al rei Mohamed VI donant per bona la fórmula d'autonomia que proposa Rabat, el moviment saharaui ja va lamentar que el govern espanyol "sucumbís davant la pressió i el xantatge del Marroc". La imatge d'aquest divendres del president espanyol i el rei marroquí sopant al palau del monarca i segellant la reobertura de les fronteres, entre altres qüestions, ha estat la gota que ha fet vessar el got.

Cargando
No hay anuncios

El moviment saharaui assenyala que la decisió del govern espanyol "no concorda" amb les responsabilitats que té l'Estat davant el poble saharaui i les Nacions Unides, així com amb el dret internacional (que preveu que la sortida per a l’excolònia espanyola ha de ser un referèndum d’autodeterminació) i critica que el suport de Sánchez al règim alauita implica donar suport "a l'annexió del territori del Sàhara Occidental per la força i la confiscació dels drets inalienables del poble saharaui a l'autodeterminació i la independència". Per tot això, el moviment no preveu reprendre les relacions amb Espanya fins que "s'adhereixi a les resolucions de la legalitat internacional", explica el Front Polisario al comunicat.

Cargando
No hay anuncios

Des del govern espanyol asseguren que "han conegut la decisió [del Front Polisario] pels mitjans de comunicació", apunten fonts del ministeri d'Assumptes Exteriors. Les mateixes fonts se cenyeixen en dir que "Espanya considera que el diàleg és la millor via per abordar les diferències" i que "sempre mantindran obertes totes les vies d'interlocució", per bé que la decisió de donar suport a la proposta de Rabat no va ser comunicada al moviment que lidera Brahim Gali. Ciutadans ha estat per ara l'únic partit que ha demanat la compareixença "urgent" del ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, per explicar la ruptura amb el Front Polisario.

Solitud al Congrés

Aquesta setmana ja no hi havia hagut contactes directes entre el Front Polisario i el PSOE per negociar sobre la iniciativa en favor del referèndum del Sàhara que es votava al Congrés de Diputats, tal com explicaven a l'ARA fonts de les dues parts. Sí que n'hi havia hagut per via indirecta i, tot i que inicialment es va arrencar el compromís que els socialistes hi votessin a favor, la formació de Pedro Sánchez va canviar finalment el sentit de vot i va quedar aïllada a la cambra baixa espanyola.

Cargando
No hay anuncios

De fet, el gir històric de la Moncloa sobre el Sàhara Occidental no només ha aixecat el rebuig dels representants legítims de l'excolònia, sinó també de la resta de partits al Congrés i, fins i tot, del soci minoritari al govern de coalició, Unides Podem, com va fer constar el diputat de la formació lila, Gerardo Pisarello, amb un discurs molt dur cap a la bancada socialista el dia de la iniciativa sobre el Sàhara. "El PSOE ha optat per autoexcloure's i apartar-se de manera unilateral" del que era una posició consolidada a Espanya en favor de les resolucions de les Nacions Unides", asseverava Pisarello dimecres al Congrés.