10 mesos per fer una Constitució i 15 per proclamar l'estat propi: l'esborrany del full de ruta de les forces sobiranistes

El document de treball de la Taula de forces polítiques i socials per a l'Estat propi preveu una declaració de sobiranista després del 27-S com a anunci del procés cap a la proclamació del nou estat, la formació d'una comissió de seguiment del full de ruta. Deixa oberta, però, la possibilitat de negociar noves formes de relació amb l'estat des de la "sobirania pròpia"

Les mobilitzacions massives dels últims tres anys han forçat l'avenç del procés sobiranista / EFE
Núria Orriols / Marc Colomer
20/01/2015
3 min

BarcelonaDesprés de l'acord CiU-ERC per desencallar el procés sobiranista, les formacions a favor del dret a decidir i l'independentisme civil perfilen un full de ruta comú per "culminar" el camí cap l'emancipació nacional. Els treballs s'han iniciat en el marc de la Taula de forces polítiques i socials per a l'Estat propi, que reuneix els partits del 'sí', a més de l'ANC, Òmnium i l'AMI. Les negociacions giren al voltant d'un esborrany de rumb unitari cap a l'estat propi al qual ha tingut accés l'ARA. El full de ruta deixa oberta la porta en tot moment a la possibilitat d'estudiar una eventual oferta de nova articulació territorial que pugui arribar des de l'estat espanyol.

Entre altres coses, el document fixa la redacció d'un text constitucional en un període "aproximat" de deu mesos i el final del procés la primavera del 2016, d'aquí a quinze mesos, tal com aquest cap de setmana ja va avançar l'ARA. Partits i entitats s'emplacen a fer un monitoratge d'aquest procés a través d'una Comissió de seguiment sobre el full de ruta.

Aquests són els 21 punts que conté el document de treball sobre el full de ruta que perfila la Taula de forces polítiques i socials per a l'Estat propi:

1- Presentació pública dels acords continguts en el full de ruta.

2- Període de transició cap a l'estat propi de 15 mesos.

3- Creació d'una taula o comissió de seguiment fiscalitzadora de l'acompliment dels acords formada per les organitzacions que hi donen suport.

4- Eleccions substitutives del referèndum –vetat per l'estat espanyol– per saber la voluntat de la ciutadania de manera que el resultat sigui "de lectura fàcil i inequívoca per a tothom, dins i fora de Catalunya" i que permeti "exercir" el mandat democràtic que surti de les urnes.

5- Els programes de les candidatures han de fer explícit que "votar-les suposa un pronunciament del votant favorable a la sobirania i/o la independència d’un estat o república catalana".

6- Els programes electorals inclouran també "propostes de millores econòmiques i socials" que permetin "apuntar" el "model del nou país", en un intent de fer indissociable l'eix nacional del social.

7- Compromís de "voluntat inequívoca de regeneració democràtica" associada a l'eventual nou estat.

8- "Aposta decidida per la recuperació de l'estat social", especialment en allò relacionat amb l'educació, la sanitat i les pensions.

9- Elaboració d'un text constitucional en un termini aproximat de 10 mesos amb la implicació directa de la ciutadania via "Convenció Constitucional Catalana".

10- Impuls, en aquest procés, a les "iniciatives de reflexió i definició" en àmbits fonamentals de l'eventual nou estat, com és el model productiu, energètic i universitari.

11- Construcció d'estructures d'estat com la hisenda pròpia, la seguretat social, la transició de les infraestructures energètiques (...).

12- Exercici "sistemàtic" d'actes de sobirania que propiciïn el procés de desconnexió amb l'estat espanyol. Ja sigui la desobediència a la llei d'educació espanyola, a la llei de seguretat ciutadana o per la qüestió de la pobresa energètica.

13- Mantenir present l'eix social i democràtic com a elements indissociables del procés.

14- Declaració sobiranista inicial, just després del 27-S, com a "anunci" i inici del procés cap a la proclamació de la república catalana.

15- Negociació amb el govern espanyol sobre els termes de la separació i els actius i els passius.

16- Mantenir-se "expectant" davant eventuals oferiments polítics de l'estat espanyol (des d'una reforma constitucional fins a un referèndum vinculant). Catalunya, però, no tornarà a prendre la iniciativa per intentar canviar el model d'articulació territorial d'Espanya.

17- Obertura de negociacions amb la comunitat internacional per al reconeixement de l'eventual nou estat independent.

18- Al final del procés es preveu un referèndum vinculant sobre el nou estat.

19- Si el pas anterior no fos possible, s'efectuaria la proclamació de la independència.

20- Un cop proclamada la independència, el document de treball preveu diferents alternatives. Una de les opcions passa per convocar un referèndum sobre el text constitucional per immediatament després celebrar eleccions ordinàries ja dins del marc constitucional del nou estat. La segona opció que preveu l'esborrany passa per convocar primer unes eleccions ja en el marc del nou estat però amb l'encàrrec de completar el procés amb un referèndum constitucional posterior.

21- L'esborrany preveu deixar oberta la possibilitat de negociar noves formes de relació amb l'estat espanyol, sempre, però, des de la "sobirania pròpia" dels catalans.

stats