Iñaki Gabilondo avisa que la realitat catalana ja no cap dins l'Espanya actual
L'expresident José Montilla també diu a Espanya que haurà de triar: o canvis profunds en l'autogovern o una "separació" aviat
MadridSala plena de gom a gom a Blanquerna, la seu de la Generalitat a Madrid, on aquest dijous al vespre es presenta el llibre 'La independencia de Cataluña explicada a mis amigos españoles', del professor Jaume López. A l'acte, coorganitzat per Diplocat, hi han participat l'expresident de la Generalitat i senador de l'Entesa José Montilla i el periodista radiofònic Iñaki Gabilondo. En la seva intervenció, aquest últim –que assegura que sempre ha estat optimista– s'ha mostrat pessimista sobre la possibilitat de refer ponts entre Catalunya i Espanya sobretot a les portes d'un cicle electoral. Ha advertit, però, que, passi el que passi als comicis del 27 de setembre, la realitat catalana ja no pot trobar aixopluc en l'Espanya actual, si no es reforma.
"L'actual estructura [espanyola] ja no pot donar cobertura a la realitat catalana", ha dit. S'ha mostrat ferm partidari d'obrir el meló constitucional per "fer una revisió profunda del model". Ho diu des del convenciment que, segons ha afirmat, ha tingut tota la vida que l'estat espanyol està format per nacions diverses. Ara bé, una cosa és el desig i l'altra, ben diferent, les possibilitats que passi. Creu que, durant aquest 2015, augmentarà la tensió, el Congrés serà a finals d'any presumptament més "fraccionat" i, per tant, amb més dificultat de consensos. "No serà el millor temps per avançar", ha conclòs.
A més de lamentar la falta de política en majúscules a Madrid durant aquesta legislatura, ha instat els líders independentistes a explicar que "no estan a cinc minuts de la meta" i que "l'aventura" de crear un estat propi no es pot fer, a parer seu, amb un ampli percentatge de la població en contra. Ara bé, també ha criticat els qui durant anys s'han pres "en broma" l'auge del sobiranisme sense adonar-se que "molta gent", sobretot "joves", i molts "territoris" del Principat ja "han fet el pas".
Per tot plegat s'ha preguntat diverses vegades quina part de l'independentisme és encara "recuperable".
Diferència entre nació i estat en el segle XXI
Montilla ha admès que "hi ha molt poques raons per a l'optimisme" però que se n'han de trobar des de la "voluntat". En la seva intervenció, ha fet una crida a tornar a la "política", entesa com a diàleg i acord, en què cada problema sigui analitzat amb precisió. "Rigor, tenacitat i generositat", ha reclamat l'expresident.
Ha defensat que Espanya és plurinacional i que Catalunya és una nació i ha titllat d'"error identificar nació i estat en ple segle XXI". "Encara sóc federalista", ha dit, unes paraules que han aixecat somriures a la sala. Ha avisat que o hi ha "canvis sensible en l'autogovern o hi haurà una separació és d'hora que tard". En cas contrari, adverteix del risc de "bloqueig institucional".
Qui ja no ho és, en canvi, és l'autor del llibre, que es defineix com a "federalista de cor però independentista de raó". López ha explicat que hi ha tres fonts que nodreixen l'independentisme actual: la falta de "reconeixement" de la identitat catalana, que no accepta els "ciutadans espanyols de nacionalitat catalana", el "tracte injust" a Catalunya en matèria econòmica i la "regeneració democràtica".