Consell de Mallorca
Política 09/07/2023

Galmés assumeix la presidència del Consell de Mallorca apel·lant a la llibertat i donant les gràcies a Vox

El president assegura en el seu discurs d'investidura que "plantarà cara als discursos masclistes i als discursos discriminatoris"

3 min
Llorenç Galmés, durant la seva intervenció al Consell Insular de Mallorca.

PalmaL'endemà que Marga Prohens fos proclamada presidenta del Govern, el també popular Llorenç Galmés ha assumit aquest dissabte la presidència del Consell de Mallorca. Galmés ha seguit fil per randa els arguments de la presidenta del PP i ha apel·lat a la llibertat dels ciutadans durant el seu discurs, en el qual també ha agraït a Vox el seu suport per formar Govern. Cal recordar que, tal com li ha recordat el representant d'El Pi, Toni Salas, Galmés ha optat per un acord de govern amb l'extrema dreta, malgrat que en el cas de la institució insular no li era imprescindible. Fruit d'aquest pacte, el negacionista del canvi climàtic Pedro Bestard serà el vicepresident de Medi Ambient del Consell.

Galmés ha detallat durant la seva intervenció les línies generals del seu govern i ha recordat mesures concretes que figuren en l'acord amb Vox. El nou president no s'ha desviat de l'argumentari del PP i ha assegurat que la ciutadania va reclamar un canvi a les eleccions del 28 de maig. Galmés ha parlat de fer una "política amable", "menys intervencionista" i amb "més llibertat" en presència de la presidenta del Govern, Marga Prohens; el batle de Palma, Jaime Martínez; i la delegada del govern espanyol, Aina Calvo, a més d'altres representants institucionals.

"Tenim el mandat per recuperar la llibertat i el benestar que hem perdut aquests darrers vuit anys", ha dit el nou president del Consell de Mallorca, que ha citat referents culturals com Ramon Llull i Salvador Espriu. Més enllà de les proclames, Galmés ha recordat que una de les primeres mesures que aprovarà serà l'eliminació del carril bus-VAO i de la limitació de 80 quilòmetres per circular a la via de cintura. "Aquestes mesures aniran acompanyades d'un millor transport públic, perquè sigui, de veres, una alternativa real al vehicle privat, amb més connexions i freqüències", ha assegurat, encara que també ha reconegut que és el Govern qui té les competències de transport públic a Mallorca. També ha detallat que s'acabarà el tram I de la via connectora i que recuperarà "els 230 milions d'euros del conveni de carreteres que ha deixat perdre l'esquerra", malgrat que l'arribada d'aquesta quantitat depèn del govern espanyol.

Lluita contra els discursos masclistes

Així mateix, el president insular ha assegurat que "lluitarà per una igualtat efectiva entre homes i dones i que plantarà cara als discursos masclistes i als discursos discriminatoris". I, durant els 100 primers dies de mandat, encarregarà una auditoria de l'IMAS "per saber exactament què ha fallat en el sistema de protecció de menors". "Ens comprometem a aplicar les recomanacions del Parlament Europeu per posar fi als casos d'explotació sexual i depurar responsabilitats", ha continuat.

Pel que fa al turisme, Galmés ha assenyalat que el Consell promocionarà Mallorca, encara que ha fet referència a la sostenibilitat mediambiental, social i econòmica. Això sí, més enllà d'aquesta menció, no ha detallat cap mesura per assolir la sostenibilitat. "Som conscients que no podem créixer il·limitadament i que l'èxit turístic s'ha de gestionar per garantir el benestar dels ciutadans. Però per a això ja existien uns límits que estaven establerts en la Llei turística del 2012", ha dit, a banda d'assegurar que recuperarà la borsa de places turístiques. I també ha defensat el lloguer vacacional com a "redistribuïdor de riquesa" –sí que ha mencionat que treballarà contra l'oferta il·legal.

En l'àmbit cultural, una les mesures que el PP ha acordat amb Vox en el Consell serà la recuperació del 12 de setembre com a data de la Diada de Mallorca, la qual "commemora la concessió de la Carta de Privilegis i Franqueses del Regne de Mallorca el 1276", ha explicat. I tampoc no ha faltat la referència a la recuperació del castellà als Premis Mallorca, igual que Cort ha fet amb els premis Ciutat de Palma.

En el seu torn d'intervenció, Bestard ha assegurat que l'acord amb el PP "és una unió de guanyadors". "Massa acostumats estam a veure unions de perdedors i, com ja hem dit en alguna ocasió, mai la unió de diversos perdedors fa un guanyador". "En aquesta ocasió tenim la suma de guanyadors i quatre anys al davant per donar el millor de cadascun de nosaltres", ha dit. "Això de repartir cadires és cosa d'uns altres, nosaltres parlam de projecte, parlam de mallorquinitat i parlam d'amor i respecte a Espanya", ha afegit.

stats