La llei d'amnistia

Els fiscals de l'1-O s'oposen a l'ordre de defensar l'amnistia a Puigdemont i Junqueras

Veuen "improcedent" la instrucció i s'apartaran de la causa

3 min
El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, en una imatge d'arxiu

MadridEra qüestió d'hores o dies i, finalment, el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, ha donat l'ordre als quatre fiscals del Procés que han de defensar l'aplicació de l'amnistia en la causa del Tribunal Suprem. La guerra oberta al ministeri públic és total: Javier Zaragoza, Consuelo Madrigal, Jaime Moreno i Fidel Cadena ja han respost que s'oposen a acatar la instrucció i s'apartaran del cas perquè sigui el mateix García Ortiz o en qui ell delegui la persona que firmi l'escrit partidari d'aplicar l'amnistia a Carles Puigdemont i Oriol Junqueras. "L'ordre és improcedent i contrària a les lleis al no ajustar-se als criteris més elementals de la lògica jurídica", sostenen en un escrit format per Zaragoza.

El mateix dia que el Congrés va aprovar la llei, el 30 de maig, els quatre fiscals ja van traslladar un extens informe al seu màxim superior jeràrquic en què consideraven que l'amnistia no era aplicable al delicte de malversació. Bàsicament, esgrimien dos motius: que el desviament de fons per l'1-O encaixava en "l'enriquiment personal de caràcter patrimonial" i també que representava un perjudici per als interessos financers de la Unió Europea. Les dues raons apareixen recollides a la norma com a no amnistiables. En tots dos casos els fiscals feien una interpretació extensiva sobre "l'ànim de lucre" i sobre l'afectació al pressupost de la UE, i el fiscal general de l'Estat avisa els seus subordinats que "confonen" aquests conceptes.

La directiva europea entén com a malversació "comprometre o desemborsar fons, o apropiar-se'n de manera contrària als fins per a què estaven previstos i que perjudiqui de qualsevol manera els interessos financers de la UE". I els fiscals del Suprem s'agafaven com a una taula de salvació al concepte "de qualsevol manera", mentre que en el seu decret de 133 pàgines García Ortiz afegeix que la normativa també inclou que el perjudici per als interessos financers es dona "quan té lloc una disminució o la supressió d'ingressos, o quan es produeix una despesa indeguda". Com que les despeses indegudes acreditades pel Suprem en l'1-O no estan directament vinculades al pressupost europeu, el fiscal general considera que no s'ha perjudicat "de manera efectiva" els interessos financers de la UE.

I la Fiscalia Europea?

García Ortiz afegeix altres arguments. Creu que si s'acceptés el criteri extensiu dels fiscals del Suprem, totes les causes per delictes de malversació haurien de ser competència de la Fiscalia Europea. I es dona la circumstància, assenyala, que ni el ministeri públic espanyol ni l'europeu s'han interessat pel procediment vinculat al Procés. A més, García Ortiz també recorda que el passat gener es va tramitar al Parlament Europeu una directiva sobre lluita contra la corrupció i s'hi van introduir esmenes que reclamaven prohibir les amnisties per malversació. "Això pot ser interpretat com un indici que avui dia la possibilitat d'amnistiar delictes de malversació no és contrària al dret de la UE", anota. En la seva resposta, el fiscal Zaragoza no rebat cap argument i es limita a dir que són "manifestament insuficients" per fer-los canviar d'opinió.

Els quatre fiscals de l'1-O ja van avançar dimecres el seu desafiament a Pedro Sánchez i a García Ortiz. Si els arribava una ordre contrària per escrit, apel·larien a l'article 27 de l'Estatut del Ministeri Fiscal. I això és el que han fet. Aquest precepte estableix que els fiscals que no estiguin d'acord amb una instrucció d'un superior jeràrquic poden reclamar la convocatòria de la junta de fiscals de sala per abordar la decisió —tindrà lloc dimarts—, si bé igualment no en sortiria una conclusió vinculant. Al capdavall, García Ortiz té l'última paraula i, en última instància, pot rellevar els encarregats del procediment. Això és el que succeirà, tot i que els mateixos afectats han reiterat aquest mateix divendres que s'apartaran ells.

El PP demana la dimissió de García Ortiz

El pas de García Ortiz ha fet que el PP ja reclami obertament la seva dimissió. "No té una altra sortida. Està absolutament acorralat", ha denunciat la número dos dels conservadors, Cuca Gamarra, en declaracions des dels passadissos del Congrés. "Ha fet que la independència i la neutralitat avui no existeixin a Espanya. Per tant, no pot estar ni un minut més ostentant aquesta responsabilitat, per molt que Sánchez el necessiti per treballar a favor dels acords amb els socis i per a les causes pendents de la justícia que pugui tenir l’entorn del govern o del president", ha afegit. 

stats