Política04/02/2022

El GOB exigeix que el PGOU de Palma no recuperi urbanitzables que s'havien desclassificat com a sòl rural

Considera que consolidar el desenvolupament de la ciutat "en cap cas hauria d'implicar nous creixements urbanístics"

ARA Balears

PalmaEl grup ecologista GOB ha demanat aquest divendres que el Pla General d'Ordenació Urbanística (PGOU) de Palma no recuperi com a terrenys urbanitzables aquells espais que actualment estan registrats com a sòl rural.

Segons ha explicat l'agrupació en una nota de premsa, consolidar el desenvolupament de la ciutat "en cap cas hauria d'implicar nous creixements urbanístics, i menys en terrenys desclassificats en sòl rústic". Si bé la percepció inicial de la filosofia que planteja la revisió d'aquest PGOU municipal és "positiva", el GOB ha mostrat preocupació per diverses qüestions "essencials".

Cargando
No hay anuncios

En concret, ha criticat la no aplicació del decret que permetia desclassificar directament els 'falsos urbans', és a dir, espais que en el planejament del 98 estaven recollits com a urbanitzables, però que no disposen en aquests moments ni de pla parcial ni de projecte d'actuació urbanística aprovat, per la qual cosa es troben en situació de sòl rural.

Cargando
No hay anuncios

"En comptes de recollir directament la desclassificació efectiva en sòl rústic, el pla rescata alguns d'aquests urbanitzables i els consolida per garantir-ne el desenvolupament", ha indicat el GOB. Així mateix, considera que és un desenvolupament "innecessari i inassumible" per a Palma, que ha estat elaborat "sense argumentació ni justificació suficient", i que en alguns casos consolida tramitacions que "han estat irregulars o il·lícites", com és el cas de Son Sardina.

De fet, el GOB ha recordat que ja fa uns anys que demana que es desclassifiquin alguns d'aquests sòls urbanitzables, els quals destaca, a més del de Son Sardina, els de Can Fontet, Son Ximelis, Son Puigdorfila, Son Castelló Sud i Sa Bomba. Més concretament, la darrera vegada que ho va demanar formalment va ser el 2015, durant la presentació de suggeriments a l'avanç del plantejament de la revisió del PGOU que es va iniciar aquells dies.

Cargando
No hay anuncios

Per al GOB, els nous urbanitzables que aquest pla preveu en sòl rústic "alerten" dels creixements que es "pretenen sostenir". A més, considera que, en alguns casos, topen amb la filosofia general del pla i els conceptes introduïts en la seva memòria, com la voluntat de protecció, l'ús racional del territori i la intenció d'arribar a l'autosuficiència energètica i hídrica.