El GOB Menorca acusa la Conselleria de Medi Ambient de "destrossar" els torrents

Asseguren que les màquines excavadores haurien “arrasat” l’interior dels canals

Els torrents d'Alaior i Ferreries són els més afectats per la intervenció de Recursos Hídrics, segons el Gob.
Ivan Martin
08/10/2020
2 min

MaóEl GOB Menorca ha criticat aquest dijous l’actuació de Recursos Hídrics envers el manteniment dels torrents a l’illa. De fet, qualifica la intervenció de la Conselleria de Medi Ambient del Govern balear de “destrossa” de la vegetació i la fauna existent en aquests indrets. L’entitat ecologista ha traslladat per escrit la seva queixa a l’Administració i assegura que les màquines excavadores “arrasaren” l’interior dels canals de circulació d’aigua, cosa que provocà l’eliminació de la terra fèrtil i la vegetació i la fauna associades.

El responsable de l’Ordenació Territorial del GOB, Miquel Camps, recorda que la normativa vigent protegeix la vegetació de la ribera i que l’ús de la maquinària als torrents ha de ser limitat. “A Menorca, la pràctica habitual de Recursos Hídrics continua consistint a posar excavadores dins els torrents i arrasar absolutament tota la vida natural que hi ha”, ha denunciat.

D’altra banda, Camps proposa alternatives per compatibilitzar la necessària actuació, però preservant el medi natural: “Es tracta de deixar lliure el pas central dels torrents, sense eliminar les comunitats que creixen als seus voltants”, i afegeix que “cal minimitzar la tala de la vegetació i només fer-ho per permetre zones d’accés de la maquinària”.

Els ecologistes destaquen que el fet de deixar la vegetació interna i externa afavoreix el creixement de la vida silvestre com tortugues d’aigua, anguiles o aus que aprofiten aquests espais, així com per frenar l’arrossegament de sòl fèrtil a les finques de l’entorn.

Medi Ambient justifica l'actuació

La conselleria de Medi Ambient ha explicat que al torrent de Ferreries s'ha fet una intervenció en un tram d'1,4 quilòmetres a petició d'un particular que denuncià que se li inundava la finca de manera freqüent. Segons el relat del Govern, a la llera del torrent hi havia acumulacions de sediment de fins a 1,6 metres d'alt, circumstància que pràcticament havia anul·lat la seva capacitat de permetre la circulació de l'aigua i que suposava un perill per a la seguretat de les persones en cas de precipitacions intenses. Aquestes acumulacions de sediment eren provocades per la gran quantitat de vegetació a la llera.

El torrent de Ferreries abans de ser objecte de la intervenció de Medi Ambient.

Cal remarcar que aquest torrent està situat en una zona agrícola i que està artificialment endegat, per la qual cosa es coneix com a vegetació de ribera, un ecosistema d'alt valor ambiental i que, efectivament, la conselleria prioritza per la seva conservació en tasques de manteniment de torrents. S'han extret 16.000 metres cúbics de terres en aquest tram recuperant-se així l'amplitud habitual del torrent.

stats