Parlament

El GOB remarca a Prohens que "no es pot esperar a consensos impossibles" per prendre mesures en matèria turística

L'entitat ha criticat que propostes "estrella", com l'augment de l'ITS, es facin "una altra vegada" per decret-llei i per la via d'urgència

Marga Prohens durant el Debat de Política General.
ARA Balears
03/10/2024
2 min

PalmaEl GOB ha assenyalat a la presidenta del Govern, Marga Prohens, que "no es pot esperar a consensos impossibles" a la Mesa del Pacte Social i Polític per la Sostenibilitat de les Balears per prendre mesures en l'àmbit turístic. Així ha reaccionat el grup ecologista a les intervencions de la líder de l'Executiu durant el debat de política general. Segons ha recollit Europa Press, el GOB ha apuntat una de les principals notícies del debat, que ha estat l'anunci d'un decret llei contra la "congestió turística", de la que han avançat una de les mesures "estrella", que serà un augment de l'ITS durant tres mesos a l'any i que no donaran més llicències turístiques en edificis plurifamiliars. L'entitat ha criticat que es faci, "una altra vegada", via decret llei i d'urgència.

Així mateix, han incidit en el fet que el Govern pretén aprovar unes mesures que "seran consensuades" en els grups de treball del Pacte Social per la Sostenibilitat, una afirmació, consideren, "molt atrevida vista la reacció de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca". També han criticat que aquests grups de treball estan destinats a "mantenir la competitivitat i engreixar el sector turístic amb una rentada de cara".

D'altra banda, el GOB ha celebrat l'anunci de la pujada del cànon de l'aigua als grans consumidors, ja que esperen que repercuteixi "no només en hotelers, sinó en propietaris de grans xalets amb piscines i jardins". "Des de l'ecologisme es defensa fa temps unes taxes progressives que penalitzin als grans consumidors, de fet, hauria de ser una norma a qualsevol règim fiscal", han reivindicat.

A més, han demanat que aquests siguin impostos i taxes finalistes que repercuteixin en "millores en l'eficiència, l'estalvi i la regeneració del recurs, amb la recuperació dels aqüífers, la priorització d'usos, la disminució de l'extracció, la depuració, regeneració i reutilització òptima". Per a l'entitat, les Balears "estan enfora d'aquesta realitat" en les polítiques hídriques i econòmiques, que "haurien de ser prioritàries en temps d'incertesa climàtica, que afectarà greument el principal recurs indispensable per a la vida, com és l'aigua". També ha censurat que Prohens no hagi dit "ni una paraula de la crisi climàtica en tot el seu discurs".

Pel que fa a l'anunci del nou tren de Palma a Llucmajor, han argumentat que és "un bolet" que no està emmarcat dins una política integral de mobilitat. "El PP només intenta resoldre-ho amb l'ampliació dels accessos a Palma, com si això fos una solució".

La pujada de l'ITS "no serà dissuasiu, ni regularà fluxos"

El GOB ha insistit que Prohens està "lluny" d'entendre el problema que afronten les Illes i, des del seu punt de vista, això no s'arreglarà amb una pujada de l'impost turístic, "que no serà dissuasiu, ni regularà fluxos, ni baixarà l'Índex de Pressió Humana".

Les reivindicacions de l'organització passen per "no tocar" la moratòria turística, prohibir el lloguer turístic en plurifamiliars i reforçar els cossos d'inspecció de l'oferta turística il·legal o no destinar "ni un euro més" a la promoció turística amb diners públics.

De la mateixa manera, han exigit que no s'obri cap ruta aèria més, la prohibició dels jets privats i el turisme de creuers, rebaixar la pressió d'embarcacions d'oci i de luxe a la mar, i retirar la legalització de cases en sòl agrari i més si estan destinades a lloguer turístic.

stats