Turisme
Política10/05/2022

El Pi se suma al pacte pel turisme i deixa la seva empremta en la llei

L'Executiu pacta amb els regionalistes i la FEHM la inclusió del canvi d'ús d'edificis obsolets i els percentatges de reducció de places amb la modernització dels establiments

Palma"Hi ha hagut un gran acord, ha millorat substancialment amb l'aportació del canvi d’ús feta per El Pi, era necessari veure que hi hagués una alternativa", ha exposat aquest dimarts la presidenta de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), Maria Frontera. "He d'agrair el fet d'arribar a acords amb la FEHM, als grups polítics que donen suport al Govern i a El Pi, que ha fet moltes esmenes constructives", va afirmar el conseller de Turisme, Model Econòmic i Treball, Iago Negueruela. Amb aquestes declaracions s'han referit aquest dimarts al partit regionalista la patronal hotelera i el titular de Turisme, després de pactar-se la inclusió en el redactat de la llei de dues mesures rellevants, que han estat les banderes d'El Pi: el canvi d'ús d'establiments turístics obsolets i la reducció proporcional de les places que comporta la modernització de l'establiment. "És un acord molt positiu, haver estat capaços de trobar un lloc comú", va destacar en aquest sentit el portaveu regionalista, Josep Melià.

Cargando
No hay anuncios

Les negociacions que s'han anat fent al llarg de les setmanes han arribat a bon port i, tot i que Melià ha reiterat que estan en contra de la moratòria i del 2x1 del Pacte per decréixer, hi ha hagut un punt de trobada amb el vistiplau de la FEHM quant a diverses mesures. Una de les més importants és el canvi d'ús de places obsoletes. Aquest canvi serà d'establiments de fins a dues estrelles, que es podran convertir en edificis sociosanitaris, administratius o habitatges. Si es transformen en habitatges, i és una parcel·la d’ús turístic, s'haurà de fer un mínim del 30% d'habitatges de protecció oficial (HPO), un percentatge que augmentarà al 50% si ja està edificat.

El canvi d'ús, sense lloguer vacacional

La inclusió d'un percentatge d'HPO ha estat un dels incentius pels quals MÉS per Mallorca ha vist l'esmena amb bons ulls. "S'han introduït mesures que milloren la llei, com traslladar les places turístiques per aprofitar els espais per a usos com habitatges i que un percentatge sigui dedicat a habitatge oficial", va destacar el coordinador ecosobiranista, Lluís Apesteguia. Un altre apunt important és que l'edifici resultant tindrà prohibit realitzar lloguer vacacional. "El fet que es possibiliti una sortida incentiva que es produeixi el canvi. Si hi ha edificis obsolets que no tenen sortida, se'ls plantejarà [aquesta opció] i hi haurà una inversió en aquest sentit", va explicar Frontera.

Cargando
No hay anuncios

Els treballadors de l'establiment obsolet també es traslladaran juntament amb les places a un establiment de quatre o cinc estrelles, en cas que estigui d'alta, tot i que queda per veure si el trasllat de les places i treballadors s'ha de fer a la mateixa zona turística o hi haurà llibertat per desplaçar-los a qualsevol indret de l'illa. A més, tal com va avançar aquest diari, el 2x1 del Pacte per decréixer no afectarà el canvi d'ús.

La modernització dels establiments

El Govern havia establert que els hotels podien modernitzar i ampliar fins a un 15% la seva planta a canvi de reduir un 5% les places. El Pi ha estat defensant des d'un principi que aquesta reducció fos proporcional i, després de les negociacions amb el conseller de Turisme, s'ha acordat que la reducció de places es faci en funció del grau de modernització que assoleixi l'establiment, però amb una excepció: si es tenen 150 places o menys, no s'hi haurà de decréixer. L'acord final marca que si s'amplia l'establiment el 100% permès -és a dir, el 15% de la planta-, s'hauran de reduir un 5% les places. Si es modernitza el 75% o menys del màxim, hi haurà un 3% menys de places; aquest percentatge serà del 2% si l'augment de l'edificabilitat és del 50% o menys del màxim aplicable, i de l'1% si la modernització és menor del 20%.

Cargando
No hay anuncios

A banda d'aquests dos grans acords, s'han pactat, com va explicar Melià, dues mesures rellevants més. S'ha fet una excepció a l'obligatorietat de substituir els llits elevables en el cas que estiguin en un establiment catalogat de Bé d'Interès Cultural i tinguin un màxim de 30 habitacions. "No tindria sentit destruir el valor i s'hauria de preservar d'acord amb la normativa de patrimoni històric", va indicar el portaveu regionalista. A més, quant al tema energètic, la Conselleria de Negueruela emetrà una instrucció amb relació a aquells establiments que acreditin la impossibilitat de substituir calderes de gasoil per altres que emprin fonts d'energia que redueixin l'impacte ambiental.

El decreixement

La presidenta de la FEHM ha evitat parlar en un primer moment del decreixement turístic que vol iniciar de manera gradual l'Executiu d'aquí a quatre anys amb el 2x1. "De decreixement no en vull comentar cap tema, hem de veure que es tracta de millorar el model econòmic", va subratllar. Així i tot, ha reconegut que "volem créixer més en valor que en volum", i ha destacat que "les places que té cadascú són patrimoni empresarial i necessitam llibertat d'empresa per treballar de la manera més competitiva". En tot cas, "si hi ha canvis, seran a petició voluntària del propi empresari", ha asseverat.

Cargando
No hay anuncios

El pacte amb El Pi

Aquest dimarts s'ha escenificat l'acord que Negueruela cercava, tal com va avançar l'ARA Balears: una fotografia amb El Pi, un pacte sobre la llei turística que ha vingut acompanyat, a més, de la presència de la patronal hotelera mallorquina. Amb aquest acord, al qual ha estat més difícil sumar-hi Ciutadans, se cerca l'aïllament del PP, que quedaria emmarcat amb Vox en moltes de les esmenes incloses en el redactat de la llei.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, Podem va fer notori el descontentament amb la tramitació de la llei, ja que la diputada de la formació, Antònia Martín, en la seva intervenció no ha parlat ni de l'acord amb El Pi ni de la FEHM, sinó que ha apuntat la importància de l'esmena sobre l'obligatorietat d'incloure un mínim d'un 3% de producte local en els establiments turístics, a més de les que falten per acceptar-se en matèria energètica proposades pel partit. "Queden coses per fer, setmanes de tramitació", ha assenyalat Martín.