El Govern amnistiarà les edificacions en rústic per decret i no esperarà a reformar la Llei d'urbanisme
S'eliminarà l'article que impedeix fins i tot fer reformes per mantenir les construccions irregulars
PalmaEl Govern no esperarà a la reforma de la Llei d'urbanisme per impulsar la legalització de les cases i edificacions fora d'ordenació en sòl rústic, i la inclourà al decret llei de simplificació administrativa que prepara la Vicepresidència. Fonts de l'Executiu han confirmat a l'ARA Balears que la norma, que en principi havia d'incloure sobretot les llicències exprés mitjançant l'externalització dels tràmits, també incorporarà l'eliminació d'un article de l'actual Llei d'urbanisme (LUIB). Es tracta del punt que prohibeix no només legalitzar les construccions fora d'ordenació en rústic, sinó fer-hi qualsevol obra.
Poc abans de Nadal, el Govern tenia decidit fer una bateria de decrets llei per complir els compromisos adquirits, entre els quals l'amnistia en sòl rústic, que en el seu moment va promoure l'exconseller Biel Company i que després l'esquerra va derogar parcialment. Però una vegada examinada la situació, la complexitat tècnica i la confrontació d'interessos, matisos i sensibilitats "va recomanar deslligar l'agilitació dels tràmits com les llicències, que sí que es tenia clar que s'aprovaria per decret, de la resta", explica una font coneixedora del procés.
A partir d'aquest moment, i tal com va explicar a l'ARA Balears la consellera d'Habitatge, Territori i Mobilitat, Marta Vidal, es va decidir tirar endavant no només una nova llei urbanística –per substituir la LUIB–, sinó també una altra d'ordenació territorial. Aquest anunci no va agradar a diferents sectors, tant de l'àmbit de la construcció com polítics, que "han demanat més celeritat, ja que hi havia un compromís polític", explica la mateixa font consultada. Ara mateix, la nova llei d'urbanisme es troba en fase de consulta prèvia i, sumats tots els tràmits, inclòs el parlamentari, tot indica que no s'aprovarà fins al 2025.
Aquest dimarts, Mallorcadiario ha avançat que l'Executiu ja havia decidit tornar a la fórmula del decret per donar sortida a la legalització de cases irregulars en sòl rústic, i l'ARA Balears ha pogut confirmar aquesta notícia. En concret, es derogarà l'article 129 de la LUIB, que identifica les edificacions irregulars i impedeix fer-hi qualsevol tipus d'obra. A hores d'ara, un propietari d'una caseta de foravila no pot obtenir una llicència per regularitzar la seva situació i, amb la llei a la mà, no pot ni tan sols canviar-ne la teulada. Aquest article, considerat extremadament dur per molts propietaris i pel sector de la construcció, diu que "a les edificacions o instal·lacions que es troben en situació de fora d’ordenació, no es pot fer cap tipus d’obra".
En el cas de les edificacions posteriors a 1987, "tampoc no es pot obtenir la contractació de serveis de subministrament d’energia elèctrica, gas, aigua, sanejament, telèfon, telecomunicacions o de naturalesa similar". Tots aquells que tenen aquestes construccions no poden tenir cap servei de manera oficial, si bé molts ho han aconseguit sense demanar la preceptiva llicència.
L'amnistia de Company
Aquesta iniciativa regularitzadora no és nova. L'any 2013, l'aleshores conseller de Medi Ambient, Gabriel Company, va aprovar una llei del sòl que permetia legalitzar el que s'havia construït de manera irregular en rústic, normalment per no disposar de la parcel·la mínima. Va ser molt criticat pels ecologistes, que consideraven la mesura com un premi per als infractors. En part, aquesta disposició va quedar desactivada amb l'arribada del Pacte, si bé en el cas d'Eivissa, Neus Prats, del GEN-GOB, recorda que "aquesta prohibició ni tan sols va desaparèixer del tot perquè es va permetre que els consells, si volien, ho incorporassin a la seva planificació i, evidentment, el PTI eivissenc ho va incorporar", explica.
Curiosament, la llei del sòl de Company va incorporar una disposició que assegurava que els recursos aconseguits pels ajuntaments amb aquestes llicències atorgades als infractors s'adreçarien al medi ambient. "Mai ningú no ha donat cap dada al respecte, perquè evidentment ningú no ho ha complert", assegura la mateixa font que ha confirmat a l'ARA Balears que el Govern ja té avançada la decisió de tombar l'article 129 de la LUIB per decret.
Ara mateix, encara ningu confirma el detall de la norma que inclourà el decret, perquè "s'està acabant de treballar i redactar" afirma un alt càrrec de l'Executiu. Però el que ja no es descarta és que, a més d'accelerar la concessió de les llicències, el Govern vol complir amb el seu compromís electoral, inclòs al programa del PP, de legalitzar les cases fora d'ordenació en sòl rústic.