Govern
Política 17/07/2024

El Govern cessarà aquest dijous la consellera d'Habitatge, Marta Vidal

La substituirà el diputat i exdirector de l'Escola d'Hostaleria José Luis Mateo

2 min
La consellera d'Habitatge, Marta Vidal

PalmaEl Govern cessarà aquest dijous la consellera d'Habitatge, Marta Vidal. Fonts de l'Executiu assenyalen que es tracta d'una "sortida pactada amb la presidenta Marga Prohens, que s'ha anat forjant en els darrers mesos". En el mateix moment del cessament oficial s'anunciarà el relleu al capdavant de la Conselleria: la substituirà el diputat i exdirector de l'Escola d'Hostaleria José Luis Mateo, com ha confirmat l'ARA Balears.

Vidal s'acomiada després d'un any en el càrrec, i just després que Vox hagi anunciat la ruptura del pacte de governabilitat amb el PP. Segons fonts de l'Executiu, al Govern no havia agradat la seva gestió del Decret llei d'habitatge. La norma, que havia de ser la mesura estrella de Prohens en els primers compassos de la legislatura, es va endarrerir per ordre de la presidenta, per afegir-hi mesures contra el lloguer turístic il·legal. Les mateixes fonts expliquen que el Decret, una vegada aprovat, presentava deficiències tècniques significatives que es varen haver de corregir durant la tramitació parlamentària: el PP va modificar-lo substancialment a través d'esmenes, concretament en va presentar 23. La norma també havia rebut queixes del sector de l'habitatge, expressen les mateixes fonts.

Les dificultats en la tramitació del Decret varen malmetre la sintonia entre Prohens i Vidal qui, de fet, mai es va aferrar a la cadira i ha acceptat fer una sortida pactada del càrrec, que es tracta des del novembre passat. El Govern va acordar que la consellera no reprengués el curs polític al setembre, i la decisió s'ha fet pública abans de l'agost.

Una consellera al centre de la polèmica

Feia mesos que Vidal mantenia un perfil baix. Però la consellera havia començat el mandat en el centre de la diana. El PSIB la va denunciar davant l'Oficina Anticorrupció per incomplir el règim d’incompatibilitats en compaginar durant dos mesos el càrrec de consellera amb l’administració de dues societats mercantils. A més, també va haver de donar explicacions després que transcendís que se li havia reservat una plaça d’aparcament de la Direcció General de Transport per recarregar el seu vehicle elèctric privat.

En estrenar el càrrec, va cancel·lar la compra de 88 pisos de protecció oficial a Nou Llevant i va enviar el contracte d’adjudicació a la Fiscalia, una decisió que va dur els socialistes a insinuar la connivència de la consellera amb un fons d’inversió, cosa que ella va negar.

"Un tema tan complex com l'habitatge no se soluciona en un any, ni en quatre, ni en vuit", va assegurar Vidal en una entrevista a l'ARA Balears. A més del Decret d'habitatge, ha impulsat un programa per facilitar el lloguer de pisos, i deixa en tramitació la nova llei d'urbanisme. Prohens aparta la titular d'Habitatge en un moment de tensió social, després de la manifestació pel dret a l'habitatge del passat 25 de maig, i a les portes d'una nova protesta contra la saturació turística que entronca directament amb les dificultats dels residents per accedir-hi.

stats