Polèmica

Memòria Democràtica proposa retirar la il·luminació del monòlit de la Feixina, que Cort ha deixat a les fosques

Una prova de la nova il·luminació del monument –en què Cort ha invertit més de 180.000 euros– ha tenyit el monòlit de lila, fet que ha destapat la polèmica i el malestar dels socis del Pacte

El monolit de la Feixina no té cap il·luminació aquest dimarts.
08/02/2023
4 min

PalmaLa nova il·luminació del monument de la Feixina ha encès el malestar entre els socis del Pacte, tant a Cort com a escala autonòmica. L'àrea d'Infraestructures, lluny d'"exalçar el monòlit", ha invertit més de 180.000 euros a renovar els llums de la font, per "posar-la al dia sencera, tal com s'ha fet amb 25 fonts de Palma més", segons fonts de la regidoria, que està encapçalada per Angelica Pastor (PSOE). La diferència, però, entre aquesta i la resta de fonts és que té un procés pendent de resoldre al Tribunal Constitucional que Memòria de Mallorca va obrir com a recurs d'apel·lació a la sentència del Suprem que ordenava protegir aquest monument. Malgrat les explicacions tant de l'àrea de Pastor com del batle, la Vicepresidència del Govern i la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica –cartera d'Unides Podem– ha anunciat aquest dimarts que ha convocat una reunió extraordinària de la Comissió de Memòria Democràtica per aquest divendres, on tractaran la qüestió, per donar una explicació a la societat civil. El secretari autonòmic de Memòria Democràtica, Jesús Jurado, ha afirmat en declaracions a l'ARA Balears que el monòlit "hauria d'estar eliminat, des d'un punt de vista de memòria democràtica" i que així ho traslladaran a la comissió. Així mateix, esperen "demanar explicacions" a Cort, i que les associacions memorialistes també diguin la seva. De tota manera, el monolit ha quedat a les fosques aquest dimarts, segons ha pogut comprovar aquest diari.

Jurado, que també és portaveu de Podem Palma, ha apuntat que estan "encantats que l'Ajuntament de Palma tengui les fonts perfectament cuidades", però que "no té per què haver-hi cap focus il·luminant un monument antidemocràtic". Així, tot i que la comissió no té competències per emetre "cap mandat", sí que pot fer "recomanacions", entre les quals el membre de Podem preveu que hi sigui la de retirar aquest enllumenat. "Estic segur que ha estat una errada o un descuit, per desconeixement", ha afegit, perquè "les tres institucions –Ajuntament, Consell de Mallorca i Govern– sempre han treballat la memòria democràtica molt bé juntes", i confia que "així continuarà sent".

També s'ha posicionat al respecte la regidora de MÉS per Palma i edil de Model de Ciutat, Neus Truyol. La membre de l'equip de govern de Cort ha assegurat que considera "un contrasentit" dotar d'il·luminació específica el monòlit, i ha reivindicat que es retiri. Truyol ha insistit que MÉS ja ha demanat als seus socis que rectifiquin i eliminin el nou enllumenat, de manera que el parc i la font tinguin "una il·luminació suficient, però no el monòlit, que és un monument feixista". "El futur que ha de tenir és la desaparició", ha afegit en declaracions en una roda de premsa aquest dimarts.

Hila defensa la nova il·luminació

Pel que fa al batle de Palma, José Hila, ha reconegut que "si no hi fos, seria el millor per a Palma, pel que representa", però "hi ha una sentència que fa que no es pugui esbucar". Sigui com sigui, ha defensat que la seva il·luminació no és "extraordinària, sinó que forma part del contracte per il·luminar les fonts de la ciutat". Tot i la imatge en què el monument apareix tenyit de lila, Hila ha insistit que "la il·luminació s'està canviant a totes amb llums blancs", de tipus led.

De la mateixa manera, la candidata a la batlia de Palma d'Unides Podem, Lucia Muñoz, ha denunciat al seu compte de Twitter que "els monuments al feixisme continuen sent monuments al feixisme encara que els posis de colorins" i que "la Feixina ha de caure". A més, la coordinadora del partit morat, Antònia Jover, ha advertit que il·luminar el monument és "una ofensa a les víctimes".

Alhora, el vicepresident del Govern i conseller de Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha lamentat que la il·luminació de la Feixina hagi coincidit pràcticament amb l'aniversari del que es coneix com la 'Desbandá de Màlaga'. El fet, ocorregut el 8 de febrer del 1937, fa referència a un bombardeig franquista sobre població civil, en què va participar el Creuer Balears, al qual ret homenatge el monument. "No ha estat la millor idea que ha tengut la regidoria d'Infraestructures de l'Ajuntament de Palma", ha destacat.

En aquest sentit, la presidenta de Memòria de Mallorca, Maria Antònia Oliver, ha lamentat que s'han aixecat "molt indignats" amb la imatge que han vist a la premsa, justament després que aquest cap de setmana s'hagi "commemorat l'aniversari d'aquesta massacre". Malgrat que "el monument no es pot tocar", fa entre quatre i cinc mesos que van demanar un rètol al monòlit que explicàs el que representa.

El detonant

La polèmica s'ha destapat arran d'una fotografia publicada al Diario de Mallorca on es podia veure el monòlit il·luminat de rosa. Segons fonts de l'Ajuntament de Palma, aquesta imatge és el resultat de les proves de l'enllumenat que estava fent l'empresa contractada per renovar els llums, Sampol. El consistori ha hagut de revisar-lo "perquè el llum s'havia programat blanc, tal com estava abans". Arran d'això, han informat, "s’ha detectat un problema tècnic: els focus no responen al programa informàtic i, en lloc de projectar el color neutre tal com marca el programa, es bloquegen i no reben l’ordre informàtica correcta i projecten d’altres colors".

L’Ajuntament no ha tingut en cap cas la voluntat d’exalçar el monòlit. S’ha tractat d’un problema tècnic que ja s’ha detectat i s’està revisant.

Cal recordar que a final de novembre el Suprem va resoldre que el Consell de Mallorca havia de protegir el monument de la Feixina i li va donar un termini de dos mesos per fer-ho. Ara bé, Memòria de Mallorca va recórrer al Tribunal de Constitucional i aquest, a més, li va donar el vistiplau a suspendre cautelarment la protecció fins que aquesta qüestió quedàs resolta. Per aquest motiu, el termini de dos mesos que tenia el Consell ha quedat ajornat sine die, fins que el Constitucional es posicioni al respecte.

stats