Política 10/09/2024

El Govern crearà l'Observatori de l'habitatge davant l'agreujament de l'emergència a les Illes

Armengol va anunciar la mesura en 2019, però encara no s'ha dut a terme

2 min
En Pep conviu a la caravana amb el seu ca

PalmaEl Govern crearà l'Observatori de l'Habitatge (OHIB) per fer front a "la situació extremadament complicada que viuen els illencs per accedir a una llar, ja sigui en propietat o mitjançant un lloguer", segons han confirmat a l'ARA Balears fonts de l'Executiu. La iniciativa de l'equip de Marga Prohens s'ha inclòs dins les esmenes que el Grup Parlamentari Popular ha fet al projecte de llei de simplificació administrativa, que el Parlament tramitarà les properes setmanes.

Tot i que la norma conté principalment actuacions urbanístiques desreguladores, l'Executiu també ha aprofitat la tramitació de la norma per incloure el que considera "una actuació necessària per analitzar la greu situació i fer el seguiment de les mesures que es prenen, així com també estudiar-ne de noves", han explicat les mateixes fonts. "L’OHIB ha de ser un instrument que faciliti l'accés a la informació i el coneixement en matèria d'habitatge, de manera que serveixi com a suport al procés de pressa de decisions per part de totes les entitats, agents i organismes implicats en la matèria, amb la finalitat que contribueixi a millorar les polítiques i els programes d'habitatge", detalla la proposta dels populars, que recull les intencions del Govern.

D'aquesta manera, les funcions de l'OHIB serien, entre d’altres, "servir de plataforma per planificar, estudiar i analitzar l’entorn i la realitat social econòmica del sector de l’habitatge a les Illes Balears". Ara bé, l'Executiu és conscient que l'Observatori "és només una mesura més, i que ha d'anar combinat amb el desenvolupament de les [mesures] que ja s'han pres i, sobretot, amb la construcció d'habitatge protegit". "Però cal avaluar la situació per afinar les respostes que donam com a Govern", han assenyalat les fonts consultades.

Una promesa d'Armengol

L' Observatori de l'Habitatge es constituïrà uns cinc anys després que Francina Armengol l'anunciàs. Va ser al discurs d'investidura del 2019, quan va assegurar que posaria en marxa aquest organisme amb l'objectiu d'estudiar en profunditat les dinàmiques del mercat, l'impacte de les decisions públiques, i poder oferir solucions millors a un problema que llavors ja era una prioritat per a la ciutadania.

Com d'altres projectes del Pacte, va quedar dins un calaix. "Si l'haguessin creat, segurament tendríem moltes més dades per diagnosticar un dels problemes més greus que pateixen els illencs, i que els estan excloent de quelcom tan essencial com poder tenir una llar i desenvolupar un projecte de vida. Està clar que hi havia altres prioritats, basta veure els pressupostos", va criticar la geògrafa i investigadora Sònia Vives,

El preu de l'habitatge s'ha duplicat a les Illes els darrers deu anys, i diferents col·lectius i entitats varen criticar la manca d'actuacions de l'esquerra, "mentre que es varen dedicar a autoritzar prop de 100.000 places en vuit anys". "Només el 2017 se'n varen atorgar més de 40.000, la xifra anual més alta de la història", segons explica l'entitat ecologista Terraferida en l'informe sobre la gestió del territori i l'habitatge del Pacte.

stats