Urbanisme
Política19/06/2024

El Govern derogarà la Llei d'habitatge del Pacte i en farà una de nova que perseguirà l'ocupació

La Conselleria ja ha iniciat la consulta prèvia per fomentar la participació ciutadana en la norma

PalmaEl Govern prepara una nova llei d'habitatge amb la qual derogarà per complet la que va fer l'any 2018 el Pacte d'esquerres. Amb aquesta nova llei, l'Executiu de Marga Prohens vol simplificar les tramitacions per accedir a les cases i pisos protegits i perseguir l'ocupació amb més duresa.

Aquestes són algunes de les mesures que apunta l’equip de Govern en el document, encara molt preliminar i bàsic, de la consulta prèvia de la norma, que ja es troba a disposició dels ciutadans. Precisament aquesta fórmula persegueix que siguin les entitats i els col·lectius els que aportin propostes per desenvolupar la futura llei de l’habitatge. Un dels objectius fonamentals de la norma serà el d’abordar una situació que la mateixa Conselleria d'Habitatge, Territori i Mobilitat qualifica de preocupant sobretot pel que fa a l’accés a un lloc per viure.

Cargando
No hay anuncios

El document de la consulta prèvia, elaborat per la Conselleria, explica que el Pacte va aprovar l’any 2018 la vigent Llei d’habitatge, i que les mesures incloses “no han estat efectives per contenir l’increment dels preus a les Illes”. Amb aquesta afirmació, la Conselleria d’Habitatge deixa clar que desapareixerà de l’ordenament jurídic. Fins i tot, en un altre punt del document, se'n fa una expressa argumentació sobre l'eliminació.

En concret l’equip actual de la Conselleria considera que un dels motius més importants que obliguen a derogar per complet la Llei d'habitatge és que ja ha sofert “fins a set modificacions”, i a més es dona la circumstància que se n'ha aprovat ara fa poc més d’un any la llei estatal. Tot plegat, afirma en el seu escrit el director general d’Habitatge, José Francisco Reynés, és més assenyat fer-ne una “completament nova”.

Cargando
No hay anuncios

Un dels altres puntals de la futura norma d’habitatge que confia aprovar el Govern de Marga Prohens és l’enduriment de les sancions a totes aquelles persones que, tenint un habitatge protegit i, per tant, havent rebut suport econòmic públic per accedir a una casa, n’estiguin fent un ús prohibit com puguin ser la comercialització o la seva explotació. També es planifica una simplificació important de la tramitació que haurà d’assumir un ciutadà que vulgui optar a un habitatge protegit, per tal de facilitar més l’accés a aquest tipus de pisos i cases.

Fins ara, el Govern de Prohens ja ha aprovat una bateria de mesures mitjançant el decret llei en matèria d'habitatge, que inclou des de la possibilitat de dividir els pisos o l'increment d'alçades d'edificis, fins a la conversió de locals comercials en habitatges. Però de moment encara no s'ha aconseguit baixar una escalada de preus que ara mateix ha fet que l'accés a l'habitatge esdevingui el principal problema dels ciutadans de les Balears.