El Govern destinarà el 25% de l'ecotaxa a pal·liar la problemàtica de l'habitatge

Els partits que donen suport al Pacte han votat a favor de la proposta de resolució de Més per Menorca, que la inclourà com a esmena en els pressupostos generals autonòmics

La diputada de MÉS per Menorca, Patrícia Font
11/10/2022
2 min

PalmaAmb l'aprovació per part del Parlament a final d'any dels pressupostos generals autonòmics, el Govern destinarà el 25% de la recaptació de l'ecotaxa a pal·liar la problemàtica de l'habitatge. Així ho han determinat els partits que donen suport al Pacte amb l'aprovació d'una proposta de resolució de Més per Menorca –no vinculant– derivada del Debat de Política General.

A partir d'aquí, els ecosobiranistes inclouran aquesta esmena en el projecte de llei de pressupostos, que amb tota seguretat tindrà l'aval de les formacions que componen l'Executiu. Des d'El Pi, el portaveu parlamentari, Josep Melià, ha criticat sobretot que l'habitatge no era l'única de les finalitats inicials de l'Impost de Turisme Sostenible (ITS), ja que inicialment no es considerava que fos una externalitat negativa derivada del turisme. D'altra banda, però, la majoria de la Cambra ha rebutjat que en la temporada turística del 2023 l'ecotaxa s'incrementi el doble de la quota actual.

El Parlament ha debatut aquest dimarts un total de 180 propostes de resolució de tots els partits, 110 de les quals han tingut el suport de la majoria de diputats presents. Cal destacar, a més, que al llarg de les votacions han faltat un de cada quatre diputats. Així, s'han acceptat la totalitat de propostes presentades pel PSIB, de la coalició formenterenca d'esquerres i de MÉS per Mallorca, a més de 21 de les 22 proposades per Podem. En el cas d'El Pi, s'ha donat llum verda a un terç del total, del PP a només una de 42 i a cap de les de Vox.

Les propostes de resolució del partit d'extrema dreta giraven al voltant de tres qüestions. D'una banda, la baixada generalitzada d'impostos, que ha rebut el posicionament en contra de l'esquerra. A més, la reducció del nombre de diputats i conselleries i, finalment, la pèrdua de les competències de sanitat i educació perquè passin a l'Estat, unes qüestions en què han quedat pràcticament sols. En el cas del PP, han calcat quasi totes les iniciatives presentades en la proposta fiscal que es va debatre el passat mes de juliol.

A proposta de Podem, a més, el Govern farà un estudi sobre la capacitat màxima de càrrega humana a les Balears. "Amb la massificació en el centre de les preocupacions, necessitam fer un debat seriós tenint en compte el territori, les infraestructures i, sobretot, la qualitat de vida dels residents", ha destacat el portaveu de la formació morada, Alejandro López. Com ja va explicar l'ARA Balears, les Illes podrien créixer en mig milió més de persones, segons un estudi que s'està elaborant a la Direcció General de Territori i Paisatge, a partir de les normes urbanístiques actuals.

D'altra banda, la majoria del Parlament ha donat llum verda, arran d'una proposta del PSIB, a reclamar a l'Estat una cogestió dels ports i aeroports illencs que són de titularitat estatal. Aquest és un dels elements que els socis minoritaris del Pacte ha posat en el punt de mira amb major mesura en les darreres setmanes, sobretot després de la saturació humana soferta aquesta temporada.

stats