El Govern du a Fiscalia la compra de 88 habitatges per fer HPO impulsada per Armengol
L'Executiu justifica la paralització de l'operació per les irregularitats de l'expedient
PalmaEl Govern durà a la Fiscalia la compra de 88 habitatges ubicats a Nou Llevant a Metrovacesa per esbrinar si l'Executiu de Francina Armengol va cometre cap delicte en la tramitació de l'expedient. Aquest ha estat l'anunci que han fet aquest dijous la consellera d'Habitatge, Territori i Mobilitat, Marta Vidal, i el vicepresident i conseller d'Economia, Antoni Costa, que han comparegut davant dels mitjans de comunicació per explicar per què s'ha paralitzat l'adquisició d'aquests pisos mitjançant el dret de tempteig i retracte. Aquesta operació tenia un valor de 25,8 milions d'euros, encara que Vidal i Costa han assegurat que els sobrecostos n'havien elevat l'import fins als 29 milions. Armengol havia exercit el dret a tempteig i retracte que permet la Llei d'habitatge en operacions entre grans tenidors, i va igualar l'oferta del fons internacional AEW a Metrovacesa, propietària dels pisos, per valor de 25,7 milions més impostos. Per dur-la a terme, va desviar més de 16 milions des de Ports de les Illes Balears perquè l'Institut d'Habitatge de les Balears (Ibavi) no tenia liquiditat, un fet que va suscitar grans crítiques des del PP i de la direcció de l'organisme. Vidal ha remarcat que "l'expedient és nul de ple dret" i ha al·legat "raons d'oportunitat i de legalitat" per aturar aquesta compra.
Segons ha explicat la consellera, l'Executiu d'Armengol va tirar endavant la compra malgrat que hi havia informes tècnics en contra elaborats pels funcionaris de la mateixa Conselleria d'Habitatge. A més, ha destacat que mancaven els informes jurídics de l'Ibavi i la memòria que exigeix la llei per a l'adopció d'acords per part d'un govern en funcions –en el moment en què es va dur a terme l'operació, l'executiu d'Armengol estava en funcions.
Pel que fa als sobrecostos, Vidal ha assenyalat dues causes principals. D'una banda, calien més de 400.000 euros per adequar els pisos, que eren lliures i havien de complir la normativa per ser HPO –per exemple, no complien amb els criteris d'accessibilitat i la piscina s'anava a transformar en un aljub per evitar despeses de comunitat. D'altra banda, s'havia de pagar un IVA d'un 21% perquè els habitatges encara no tenien la llicència de primera ocupació. A més, la consellera ha remarcat que l'operació generava un dèficit "d'almenys 10,5 milions d'euros", en bona part perquè "es pretenia adquirir l'edifici a 3.709 euros el metre quadrat", quan el preu màxim per vendre un habitatge de protecció oficial és de 2.690 euros el metre quadrat.
La consellera també ha subratllat que el Govern en funcions va ignorar la suspensió cautelar de la compravenda per part de la justícia –en vigor des del 26 de juny– i que va enviar un requeriment a Metrovacesa el 30 de juny per signar l'escriptura el 5 de juliol. De fet, Vidal ha explicat que aquesta empresa tindria dret a una indemnització, encara que ha manifestat la seva disposició a no exigir responsabilitats econòmiques. Així les coses, una altra mesura que ha anunciat Vidal és que es farà una auditoria de la gestió de l'Ibavi.
Devolució dels 16,7 milions a Ports IB i de 9 milions més als comptes generals del Govern
Per la seva banda, Antoni Costa ha explicat com es va modificar el pressupost per dur a terme l'operació. Com ja s'ha dit, es varen desviar 16,7 milions d'euros dels comptes de Ports IB "sense el vistiplau del Consell d'Administració", ha matisat el vicepresident del Govern. A més d'aquesta quantitat, es varen fer servir altres 9 milions d'euros procedents de partides que no s'havien executat a àrees diferents del Govern. Així, Costa ha assegurat que tots aquests doblers seran restituïts i que es retrocediran "totes les modificacions pressupostàries" que va fer l'anterior executiu.
De tota manera, Vidal ha assegurat que el govern del PP continuarà fent servir el dret de tempteig i retracte com a mecanisme per incrementar el parc d'habitatge públic. "Utilitzarem aquest recurs i tots els que puguem", ha afirmat. "Cal destacar que l'exercici d'aquests drets s'ha de fer quan estigui perfectament justificat que es fa per un preu raonable i que els habitatges reuneixen els requisits per ser HPO", ha matisat per la seva banda Costa.