El Govern elimina l'Institut d'Estudis Autonòmics
L'Advocacia de la Comunitat Autònoma ha assumit les funcions de recerca i difusió legislativa
PalmaEl Govern de Marga Prohens ha eliminat l'Institut d'Estudis Autonòmics (IEA), un organisme que la popular Rosa Estaràs va proposar el 1996 i que el Pacte de Francesc Antich va posar en marxa el 1999. El Decret 12/2023, que és el que organitza l'estructura del nou Executiu, ja no fa cap menció a l'IEA. I és en un altre decret, el 44/2023 de 10 de juliol, on queda clar que les funcions de l'IEA s'integraran dins l'Advocacia de la Comunitat Autònoma, gràcies a la creació d'un nou Departament d'Estudis Autonòmics i Assumptes Generals.
L'IEA ha exercit fins ara funcions d'estudi, recerca i difusió legislativa, amb atenció preferent al dret públic balear. També ha assessorat la Presidència en l'àmbit del dret estatutari i ha donat suport en el desplegament de l'Estatut i la transferència de competències a les Balears –i del Govern als consells insulars. D'altra banda, l'IEA ha posat a l'abast de la ciutadania un cercador de legislació autonòmica, amb la normativa des de 1983 fins a l'actualitat. Un altre vessant de l'IEA ha estat l'activitat editorial, amb col·leccions pròpies com la Col·lecció Legislativa, la Col·lecció Debats, L'Esperit de les Lleis i Eines. A més, l'IEA ha organitzat activitats d'estudi, jornades, seminaris i conferències. Durant els 24 anys de funcionament, l'IEA ha desenvolupat les seves tasques amb governs de tot color polític, amb una feina de caràcter tècnic que mai no ha generat controvèrsia.
Fonts de la Conselleria de Presidència i Administracions Públiques argumenten que el model que hi havia fins ara canvia "perquè ho posa el nou decret proposat per la presidenta", amb relació al ja esmentat Decret 44/2023.
Una supressió per motius polítics?
"Més enllà de llevar el director de l'Institut, Lluís Segura, no veig cap altra motivació per suprimir-lo", diu l'exconsellera de Presidència i actual diputada del PSIB, Mercedes Garrido, qui remarca l'eficàcia de l'Institut per posar a l'abast de qui ho necessiti totes les lleis i les seves modificacions. "Mai no ha generat cap mena de controvèrsia. Fa una tasca molt tècnica, jurídica, però molt necessària", afegeix.
Quant a l'assumpció de funcions per part de l'Advocacia, Garrido recorda que la seva prioritat és "defensar els interessos de les Balears". "El que no és una prioritat ho pots deixar una mica de banda", lamenta. "Esper que ho continuïn fent de la mateixa manera. Immediatament després de la modificació d'una llei, ja es podia tenir un text refós", continua l'exconsellera, qui considera que aquesta decisió és exclusivament per motius polítics.