La legislatura espanyola

El PSOE esmena Díaz i limita la derogació de la 'llei mordassa' a les injúries a l’Estat

Sumar també rebaixa la modificació de la llei a un únic punt sobre la presa d'imatges en manifestacions

Madrid"La llei mordassa serà derogada, acabem de tancar-ho amb el PSOE", ha anunciat aquest dimarts al matí la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, des de Brussel·les. Hores després, Sumar ha rebaixat el contingut de l'acord, que els socialistes limiten "únicament i exclusivament" a les injúries a l'Estat. Es tracta d'una sèrie de modificacions del Codi Penal "que tenen a veure amb la llibertat d'expressió" i que no formen part de la llei de seguretat ciutadana, el que es coneix com a llei mordassa. És el que han explicat María Jesús Montero, vicepresidenta primera, i Pilar Alegría, portaveu de l'executiu, en la roda de premsa posterior al consell de ministres. En paral·lel, des de Sumar el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, ha argumentat a La Sexta que el que han aconseguit esgarrapar al PSOE és "un acord polític per tornar a iniciar els tràmits de la derogació de la llei mordassa, que està inclosa en diverses mesures legislatives".

Un acord que encara està molt lluny de ser la fi de la llei mordassa que reclamen els aliats parlamentaris del govern espanyol, com ERC i EH Bildu, que a l'anterior legislatura van tombar la proposta de modificació del PSOE i Unides Podem per insuficient. Segons fonts de Sumar, sí que hi ha un punt de la llei de seguretat ciutadana, que ja estava inclòs en l'anterior proposta de reforma que no va prosperar, que sí que s'ha tancat amb els socialistes. Es tracta de l'article 36, que tindria un nou redactat perquè deixi de ser infracció la presa o difusió d'imatges en manifestacions. Ara bé, deixa oberta la porta que sigui perseguida si hi ha una situació de perill "constatable".

Cargando
No hay anuncios

Urtasun ha reivindicat que el que és important és que Sumar aconsegueix assegurar que la derogació de la llei mordassa "no queda fora del paquet de regeneració democràtica" que detallarà aquest dimecres el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una compareixença al Congrés. Es tracta, segons ha dit el ministre de Cultura, de "l'inici d'un camí encara per concretar" i que "s'acabarà de construir" amb les aportacions dels grups parlamentaris, amb qui hauran de negociar per aconseguir els vots suficients per aprovar aquestes modificacions de les "mesures mordassa". Des d'ERC han recordat l'exigència expressada a l'anterior legislatura que la derogació inclogui l'erradicació de les pilotes de goma i la prohibició de les devolucions en calent, i EH Bildu han ironitzat dient que veuen una "possible confusió" de la llei mordassa amb la reforma del Codi Penal per eliminar el delicte d'injúries a la Corona.

Cargando
No hay anuncios

Què es retocaria?

Més enllà de l'esmentat article 36 de la llei de seguretat ciutadana, les mateixes fonts de Sumar asseguren que del Codi Penal se suprimiria el delicte contra els sentiments religiosos, i les injúries a la Corona, al govern espanyol, al CGPJ, al TC i a l'exèrcit. D'altra banda, Díaz ha anunciat un acord per modificar la llei de publicitat institucional, en la línia del que ja va anunciar el president espanyol a principis d'aquest mes. Segons la vicepresidenta segona del govern espanyol, la llei prohibirà les subvencions públiques als mitjans que practiquin "pseudoperiodisme" i vulnerin el "codi deontològic" de la professió. Els detalls de la reforma els ha de donar Sánchez aquest dimecres.