La legislatura espanyola

El govern espanyol acabarà amb les subvencions als mitjans "que vulnerin el codi deontològic"

Díaz anuncia també un acord amb el PSOE per "derogar" la 'llei mordassa'

ARA
2 min
Yolanda Díaz en el seu escó del Congrés dels Diputats.

BarcelonaYolanda Díaz ha anunciat aquest dimarts que Sumar i el PSOE han arribat a un acord per modificar la llei de publicitat institucional, en la línia del que ja va anunciar el president espanyol, Pedro Sánchez, a principis d'aquest mes. Segons la vicepresidenta segona del govern espanyol, la llei prohibirà les subvencions públiques als mitjans que practiquin "pseudoperiodisme" i vulnerin el "codi deontològic" de la professió. Els detalls de la reforma els ha de donar aquest dimecres el mateix Sánchez en el marc del pla de regeneració democràtica que va anunciar després dels cinc dies de reflexió que va agafar-se arran de la imputació de la seva dona, Begoña Gómez. La vicepresidenta segona també ha anunciat un pacte amb el PSOE per "derogar" la llei mordassa, un compromís que fa anys que estava pendent.

En declaracions als mitjans de comunicació des de Brussel·les, Díaz no ha donat detalls sobre la reforma de la llei de publicitat institucional, però fa uns dies Sánchez explicava la intenció del govern espanyol en una entrevista a la Cadena SER. "El que estem estudiant és establir un màxim de finançament públic per als mitjans de comunicació que se sustenten en mentides i la desinformació i que subsisteixen només amb recursos públics perquè no tenen lectors", va afirmar. Díaz ha parlat directament de "prohibir" les subvencions públiques als mitjans que vulnerin el "codi deontològic" de la professió. ¿Serà, doncs, el govern espanyol qui decidirà qui compleix i qui no compleix el codi deontològic? Caldrà veure els detalls de la reforma, però l'objectiu de Sánchez és incorporar "transparència" en el finançament amb recursos públics dels mitjans digitals per no finançar "la desinformació".

"Derogació" de la 'llei mordassa'

En el que Sánchez va anomenar paquet de regeneració democràtica, també hi vol incloure altres mesures com la reforma de la llei del dret a l'honor i del dret a rectificació. No va parlar de la derogació de la llei mordassa. Ara bé, Díaz ha assegurat aquest dimarts que dins d'aquesta bateria de mesures, Sumar ha arribat a un acord amb el PSOE per incorporar-hi aquesta "derogació" de la llei de seguretat ciutadana que va impulsar el PP.

No és la primera vegada que Sumar, i abans Podem, intenten reformar aquesta normativa. L'última vegada va ser en l'anterior legislatura, quan les negociacions van acabar en fracàs després del no dels grups independentistes catalans, que exigien eliminar l'ús de les pilotes de goma. Yolanda Díaz només s'ha referit als articles que parlen de les injúries i també de les llibertats públiques, però no ha entrat en detall sobre quins articles es reformarien més. Sigui com sigui, aquest acord que la vicepresidenta ha anunciat per reformar la llei mordassa haurà de passar pel Congrés i ser validat pels socis de la coalició.

stats