Política09/03/2021

La Moncloa considera que el resultat del suplicatori reforça la justícia espanyola

La votació obre una nova divisió entre el PSOE i Podem

ARA
i ARA

El govern espanyol considera que la retirada de la immunitat dels eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí reforça la justícia espanyola i argumenta que el resultat de la votació a l'Eurocambra –400 vots a favor, 248 en contra i 45 abstencions– demostra "la solidesa de l'estat de dret a Espanya". Segons la ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, amb aquesta decisió el Parlament Europeu assenyala que un eurodiputat no es pot valdre de la seva condició per esquivar la justícia i que "els problemes de Catalunya es resolen a Espanya, no a Europa". I, precisament, González Laya ha apuntat que si la solució del conflicte passa per terres espanyoles ho ha de fer per la via "del diàleg". De fet, la ministra creu que el fet que Puigdemont torni a estar en mans de la justícia espanyola reforça "la negociació" entre l'Estat i la Generalitat –ha tornat a "estendre la mà a les forces catalanes"– però ha obviat que justament un dels reclams perquè hi hagi diàleg és que s'acabi amb la judicialització del Procés.

Cargando
No hay anuncios

Però l'executiu espanyol s'ha centrat en la legitimitat que aporta a l'estat de dret una votació que tot i mostrar una àmplia majoria a favor del suplicatori ha quedat lluny de la unanimitat. En un vídeo difós per Exteriors, la ministra afirma que el Parlament Europeu ha llançat "un triple missatge": "Que un eurodiputat no es pot valdre de la seva condició per protegir-se de comparèixer davant les justícies nacionals; de solidesa de l'estat de dret a Espanya i respecte a la tasca de la justícia, i que els problemes de Catalunya es resolen a Espanya". S'hi ha referit en la mateixa línia la portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, que ha afirmat que la decisió del Parlament Europeu és "una bona notícia". "Ens sembla bé que l'Eurocambra permeti els tribunals de justícia fer la seva feina, que és el que és un suplicatori", ha destacat en roda de premsa.

Segons el govern espanyol, un cop aixecada la immunitat és previsible que Puigdemont, Comín i Ponsatí recorrin davant el Tribunal de Justícia de la UE (TJUE), però per a la Moncloa aquesta decisió no suspendria l'aixecament de la immunitat si no és que el tribunal concedeix mesures cautelars. Sigui com sigui, ara la qüestió queda en mans de la justícia belga, que ja ha denegat l'extradició de l'exconseller Lluís Puig. L'executiu també ha expressat el seu suport a la decisió del jutge instructor de la causa del procés, Pablo Llarena, de demanar al TJUE que es pronunciï sobre l'abast de les euroordres. Si prospera aquesta via, apunten, quedarà oberta l'opció que Puigdemont, Comín i Ponsatí compareguin davant la justícia espanyola.

Cargando
No hay anuncios

Noves discrepàncies entre socis de govern

Tot i que el PSOE tenia acceptat des de fa temps que Podem votaria en contra d'aixecar la immunitat, portes endins els socialistes han carregat contra aquesta decisió. Des d'Exteriors, encara que han dit que no ha sigut cap sorpresa, han retret al grup de la formació de Pablo Iglesias que hagin votat el mateix que el Front Nacional de Marine Le Pen. Al mateix temps, Lastra ha afirmat que "no entén" el vot de Podem i que "hauran de ser ells els qui donin explicacions". La posició en el suplicatori és una nova discrepància entre socis de govern, i a mesura que avança la legislatura cada vegada es fan més explícites les seves diferències. De fet, l'única força del bloc de la investidura de Pedro Sánchez que s'ha mostrat a favor de retirar la immunitat ha sigut el mateix PSOE. Els socialistes, però, s'aferren als punts en comú i treuen ferro a les divergències, apuntant que totes aquestes forces aposten per una solució del conflicte amb Catalunya a través del diàleg i la decisió de l'Eurocambra reforça aquesta postura.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, Podem no coincideix amb aquesta visió, i la seva diputada al Congrés Aina Vidal ha apuntat que el suplicatori "només avança en la judicialització". Per al partit lila, que l'independentisme no passi més pels tribunals és una condició sine qua non perquè el diàleg avanci. De fet, Vidal ha demanat al PSOE i a JxCat que "tornin a seure a la taula de negociació". Qui també ha condemnat la retirada de la immunitat és EH Bildu. La seva portaveu al Congrés, Mertxe Aizpurua, ha mostrat el seu "rebuig total" a la mesura. En aquest sentit, creuen que és una "decisió anòmala" i subratllen que "malgrat les fortes pressions" el 42% dels eurodiputats hi han votat en contra.

El PP burxa en la divisió

El PP no ha dubtat a burxar en el fet que el PSOE i Podem hagin votat opcions contràries a l'Eurocambra. El líder popular, Pablo Casado, ha apuntat directament al partit d'Iglesias, afirmant en una publicació al seu compte de Twitter que "els socis del govern de Sánchez" han votat en contra d'aixecar la immunitat als que van donar "un cop a la legalitat i a la unitat nacional". Encara ha anat més enllà la portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, que ha afirmat que és un "espectacle vergonyós" que "una part del govern estigui defensant un pròfug". "Aquest govern està caminant per una senda antistema", ha assegurat. Després de recrear-se en les discrepàncies entre socis, tant Casado com Gamarra han celebrat la retirada dels privilegis parlamentaris de Puigdemont, Comín i Ponsatí, i, en uns termes calcats als del govern espanyol, han afirmat que la decisió "garanteix l'estat de dret a Europa i a Espanya".

Cargando
No hay anuncios