El govern espanyol dona llum verda a la controvertida ampliació del port de València
Compromís, Podem, Esquerra Unida i entitats veïnals i ecologistes s'oposen a l'obra perquè consideren que "dispararà la contaminació" i agreujarà la situació del litoral sud de la ciutat
ValènciaPorts de l’Estat ha donat llum verda avui a l’ampliació nord del port de València al considerar que la declaració d’impacte ambiental (DIA) aprovada el 2007 no està caducada. La decisió deixa la continuïtat del projecte d'ampliació en mans de l’Autoritat Portuària de València, un organisme que ja s'ha mostrat reiteradament a favor de l'obra, atès que n'és el promotor. En contra de l'actuació hi ha partits com Compromís, Podem i Esquerra Unida i col·lectius veïnals i ecologistes que consideren que l'ampliació "dispararà la contaminació" i agreujarà la situació del litoral sud de la ciutat i el llac de l'Albufera.
Segons ha informat el ministeri de Transició Ecològica mitjançant un comunicat, les conclusions de l'informe jurídic determinen que, com que les obres van començar a executar-se abans de complir-se un any des de la publicació de la DIA, la declaració d'impacte ambiental és vigent i vàlida. No ha influït en la decisió el fet que, després de començar les actuacions, l'ampliació va estar paralitzada durant gairebé una dècada, a més de ser redissenyada el 2018 introduint-hi modificacions com la prolongació de 505 metres d’un dels dics, la demolició d’un altre i l’ampliació del dragatge.
La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i dirigent de Compromís, Mireia Mollà, ha afirmat que "demanarà i estudiarà" l'informe, i s'ha queixat que el projecte definitiu continuï "sense fer-se públic". En la mateixa línia s'ha manifestat la plataforma ciutadana Comissió Ciutat-Port, que ha qüestionat la legalitat del "comportament abstencionista" de l'organisme estatal "a l'eludir les seves responsabilitats i evitar pronunciar-se sobre la qüestió clau dels impactes en el medi ambient i la salut que produirà la macroampliació". Ciutat-Port ha exigit que es faci públic l'informe així com el projecte definitiu de les obres.
En sentit contrari s'ha expressat la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) que ha mostrat la seva satisfacció per la decisió. Segons el president de la CEV, Salvador Navarro, “ara esperem que l'adjudicació de la nova terminal pugui fer-se al més ràpid possible i que el nostre territori comenci a veure els importants beneficis socioeconòmics" que generarà.