Marí ratifica que l'Estat no estudia substituir el descompte de resident per una subvenció fixa
El conseller de Mobilitat acusa la dreta de "distribuir una informació falsa" en un moment de "tensió electoral"
PalmaEl conseller de Mobilitat, Josep Marí, ha comparegut aquest dijous per desmentir que l'Estat es plantejava substituir el descompte de resident del 75% en el transport aeri i marítim per una subvenció fixa. Marí ha ratificat el comunicat del Ministeri de Transports, on s'assegura que "en cap moment s'ha plantejat o analitzat" la possibilitat de canviar el sistema de subvencions dels bitllets d'avió entre les Balears i les Canàries i la Penínsulsa, després que sortís una informació que ho posava en dubte. Tant el conseller com des del Ministeri s'ha recordat que el règim actual està "blindat" per la llei del Règim Econòmic Especial de Balears.
Marí ha acusat la dreta de distribuir aquesta informació "falsa" amb relació a possibles modificacions en la bonificació del 75% i en un moment de "tensió electoral": "Em consta que a les Canàries aquesta informació la manejava Coalición Canaria, que té vinculació amb Proposta per les Illes, mentre que també em consta que el PP aprofita per posar en dubte aquesta qüestió". La notícia sobre la substitució de la bonificació per una subvenció fixa ha sorgit arran d'una proposta de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), que assegura que "la realitat és que en algunes ocasions surt més car viatjar a aquestes persones que tenen el descompte del 75% que als peninsulars".
No obstant això, és cert que el Ministeri va rebre una recomanació d'Airef a final de l'any passat i aquest dijous ha anunciat públicament que" no és una opció real i que en cap moment s'han plantejat la possibilitat de fer aquest canvi". Davant la recomanació de l'Airef, Marí ha volgut recalcar que "és una entitat independent que fa distintes recomanacions sobre distintes qüestions, però que no són de cap manera vinculants ni preceptives perquè el govern espanyol actuï de cap manera".
L'informe d'Airef
Des de l'Airef apunten que la gran connectivitat que hi ha entre la Península i les illes (les Balears i les Canàries) i Ceuta i Melilla fa que surti molt més barat viatjar des de la Península a les illes que no sortir de l'Arxipèlag cap a la Península. D'aquesta manera, consideren que l'impacte econòmic de l'ajuda que teòricament suposa el descompte de resident és insuficient i no resol els problemes pels quals teòricament es va crear.
A més, a través d'un estudi on s'han analitzat prop de 2 milions de vols, s'ha constatat que quan es va augmentar el descompte de resident del 50% al 75% els preus per sortir de les Balears van augmentar un 15%, mentre que en el cas de les Illes Canàries l'increment registrat s'enfila fins al 12%.
D'altra banda, denuncien que aquesta ajuda beneficia principalment als rics, ja que són els que més volen, mentre que la meitat de la població "no viatja i, per tant, no rep cap ajuda".
Així, davant aquests fets l'Airef va reclamar que els residents de fora de la Península rebin una quantitat fixa per cada ruta que aèria o marítima que facin. D'aquesta manera s'ajudaria més illencs a viatjar i s'evitaria que l'ajuda acabàs beneficiant més les aerolínies que els viatgers. L'Airef també planteja l'opció d'establir un límit en el nombre de vols que es poden beneficiar de l'ajuda o en la suma total de subvenció anual.
Tot i que inicialment l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal ha anunciat que el govern espanyol estudiava aquesta opció, el Ministeri de Transports ha emès aquest dimecres un comunicat on ho nega i rebutja aquesta possibilitat.
El PP també rebutja aquesta opció
La presidenta del PP a les Balears, Marga Prohens, ha assegurat que substituir el descompte de resident per una subvenció fixa "suposaria un nou incompliment del REB". Així, rebutgen aquesta opció i remarquen que el descompte del 75% és "imprescindible per als illencs".
En aquest sentit, Prohens remarca que si hi ha aerolínies que s'aprofiten del descompte per apujar els preus el que ha de fer el govern espanyol és "actuar i controlar que no se n'aprofitin". Així, defensen que "una quota fixa es traduiria inevitablement en un increment del cost dels bitllets per als ciutadans de Balears" i remarquen que rebutgen enèrgicament aquesta opció.