Immigració
Política Act. fa 12 min

El govern espanyol sobre la gestió dels menors: "No hi ha diferència entre Prohens i Puigdemont"

El ministre Ángel Víctor Torres acusa la presidenta de no alinear el seu discurs sobre immigració amb el del PP

2 min
El ministre Ángel Víctor Torres amb Alfonso Rodríguez

PalmaEl ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, ha acusat aquest dijous des de Palma el PP perquè "no s'aclareix" sobre el repartiment de menors no acompanyats entre comunitats. Torres ha assegurat que el PP va traslladar-li per escrit la condició que "tots els territoris haguessin d'acollir menors no acompanyats" per donar suport a la llei d'estrangeria, que no ha superat el primer tràmit parlamentari. Però en canvi, la presidenta de les Illes, Marga Prohens, va insistir ahir que les Balears "no tenen la capacitat" per acollir "amb dignitat" més menors no acompanyats. "No hi ha diferència entre Prohens i [Carles] Puigdemont per deixar fora un territori", ha etzibat el ministre.

Al seu entendre, la petició de Prohens s'assembla a la de JxCat, que no va donar suport a la llei d'estrangeria i ha demanat que es deixi Catalunya fora del repartiment "mentre s'estava negociant i debatent la delegació integral de les competències d'immigració per Catalunya". En aquest sentit, ha remarcat que "a la petició que pugui fer Prohens, justa, ordenada, demostrable, que pot tenir pressió d'arribada de menors, la solució era justament la llei d'estrangeria". Torres ha fet aquestes declaracions després que Prohens exigís ahir a Sánchez que "canviï la seva política internacional" per afrontar el problema de la immigració, i va insistir que les Illes no poden acollir "amb dignitat" més menors no acompanyats. "Les Illes tenen un 60% de sobreocupació dels recursos destinats a menors no acompanyats", va remarcar.

Torres també ha criticat que els barons del PP hagin anunciat recursos contenciosos-administratius contra el govern espanyol perquè convoqui la Conferència de Presidents. "No ho entenc", ha dit: "Se'ls va traslladar per escrit que seria al setembre, per què fan el ridícul per demanar a la justícia que sigui al setembre?".

El Decret de simplificació topa amb la Constitució

Torres ha advertit, també, que el Decret de simplificació administrativa que al setembre reprendrà la seva tramitació parlamentària topa en alguns punts amb la Constitució, encara que no ha aclarit quins. El govern espanyol ha instat l'Executiu de Prohens a debatre com modificar la normativa perquè trobi encaix legal i competencial, o si no valorarà dur el text al Tribunal Constitucional. Justament, el GOB ha enviat un argumentari a la Moncloa reclamant-li que recorri el decret a l'alt tribunal.

El PP carrega contra Torres per no reunir-se amb Prohens

El portaveu adjunt del PP al Congrés, José Vicente Marí, també ha estat crític amb el ministre, a qui ha acusat de ser "incapaç de seure cinc minuts" amb el Govern de Prohens malgrat que se li ha sol·licitat una reunió, ha dit. A més, ha qüestionat la celeritat per "imposar repartiments solidaris d'immigració" mentre que s'ha desatès durant una dècada la ruta balear, utilitzada per "les màfies per al tràfic de persones". "El Govern de Prohens ha estat solidari i va assumir el repartiment que es va establir en la conferència sectorial", ha remarcat, indicant que enguany han arribat 1.035 persones a les coses de les Illes.

stats