La governabilitat de l'Estat

Montero torna a ajornar la comissió d'Hisenda per negociar la reforma fiscal

La votació de la directiva europea i les noves mesures fiscals s'ajorna fins al dilluns de la setmana que ve

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i el minsitre de la Presidència, Félix Bolaños, en una imatge recent.

MadridEl govern espanyol negociava in extremis amb els socis d'investidura per intentar salvar la reforma fiscal i la transposició europea d'un tipus mínim del 15% de l'impost de societats que s'havia de votar aquesta tarda a la comissió d'hisenda del Congrés. Però ha preferit ajornar una altra vegada —ja ho va fer dilluns— la sessió i donar-se més marge. La fragilitat de Pedro Sánchez torna a posar-se de manifest a la cambra baixa. Ara, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero (PSOE), tindrà fins al dilluns de la setmana que ve per lligar els vots dels socis d'investidura i intentar salvar tant la iniciativa europea, com el nou paquet fiscal.

Al llarg del matí d'aquest dijous, les converses s'han mantingut obertes amb ERC, EH Bildu i Podem, els partits amb qui fins ara no s'ha assolit un acord. Cap d'aquestes formacions veu amb bons ulls la reforma fiscal que els dos membres del govern espanyol, el PSOE i Sumar, han acordat. Tampoc veuen bé els acords dels socialistes amb Junts i amb el PNB. La raó principal és l'exclusió de l'impost extraordinari al sector energètic, una mesura que les formacions d'esquerra volen que s'inclogui a la reforma. "No és acceptable votar esmenes que donen per perdut l'impost a les energètiques", apuntaven fonts d'ERC al Congrés aquest dijous al matí. Alhora, des de Junts tanquen la porta a donar suport a qüestions que surtin del que han negociat amb el PSOE. Això situa en el punt de mira el canvi fiscal sobre les societats cotitzades d'inversió immobiliària (Socimis), però també sobre les assegurances privades de salut, qüestions que el PSOE ha negociat amb Sumar.

Durant una estona, aquest laberint ha obert una altra porta: salvar només el projecte de llei amb la directiva europea, la norma escollida per l'executiu espanyol per incloure el paquet fiscal en forma d'esmenes. Qui primer ha plantejat aquesta opció ha estat el PNB. Després, però, s'ha vist reforçada pel PP. Fonts dels populars al Congrés confirmen que votarien "només" a aquells canvis que venen imposats per Europa, "com és el cas de la transposició sobre el tipus mínim en societats", afirmen. Ara bé, descarten donar suport a la reforma fiscal proposada per l'executiu. Fonts de Junts, però, descarten l'opció. Per als juntaires, la directiva europea ha d'anar de bracet de les esmenes que han pactat amb el PSOE, si no, no hi votaran a favor.

El moviment dels populars d'intentar salvar Pedro Sánchez és vist com un "regal enverinat" des del PNB, sobretot en un moment en què l'executiu té intenció d'aprovar diferents iniciatives amb els socis d'investidura, començant per uns nous pressupostos a l'Estat. A més, des de la cartera que pilota María Jesús Montero no vol tirar la tovallola: "La idea és rescatar alguna esmena", defensen fonts d'Hisenda. Cal tenir en compte que per al govern espanyol salvar la reforma fiscal suposaria complir un dels compromisos amb Brussel·les per rebre el cinquè pagament dels fons europeus antipandèmia.

Precedent dels pressupostos?

La complexitat per tancar una reforma com aquesta posa damunt la taula que difícil pot ser per al PSOE assolir un consens dins del bloc d'investidura per a uns nous pressupostos generals de l'Estat. De fet, abans d'aquesta carpeta dels pressupostos l'executiu de Pedro Sánchez haurà de tancar la del camí d'estabilitat. Els objectius de dèficit i deute van descarrilar pel no a última hora de Junts, cosa que va suposar una dura derrota de Sánchez al Congrés. Tot i que la negociació ha avançat, no es preveu que s'arribi a bon port fins després del congrés que ERC té a finals de novembre. El fet és que els republicans també han volgut marcar perfil propi després de veure que el PSOE s'obria a negociar bilateralment amb els de Carles Puigdemont.

stats