DANA al País Valencià

El govern espanyol no es creu que Mazón dinés amb una periodista el dia de la DANA

L'executiu valencià respon que el dinar "està més que explicat" i que és "una cortina de fum" per tapar la gestió de Ribera

El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, compareix a Les Corts per retre comptes de la DANA
18/11/2024
5 min

BarcelonaLa controvertida gestió de Carlos Mazón durant el temporal de la DANA presenta nombroses esquerdes que han deixat el president valencià en una situació més que compromesa. Aquest dilluns el govern espanyol fins i tot ha posat en dubte la credibilitat de la coartada que va fer servir per justificar la seva desaparició durant hores el dia de la gota freda. El ministre de Transports, Óscar Puente, no es creu que Mazón estigués "quatre hores" en un dinar dimarts 29 d'octubre. "Jo no sé on era, però sí que sé on no era. Ell ha donat diferents versions, fins a quatre, i no em crec l’última versió que va donar", ha dit en una entrevista al programa Las mañanas de RNE.

Puente ha lamentat que no se sàpiga on era Mazón des de les 14 h fins a les 19 h "en un moment tan crític" i ha qüestionat les explicacions del dirigent valencià, que en la seva compareixença a les Corts divendres no va aclarir res sobre aquest polèmic dinar i es va limitar a dir que va arribar tard al Cecopi (el centre de comandament de l'emergència) per culpa del trànsit. La vicepresidenta Susana Camarero, que s'estrenava aquest dilluns com a portaveu, ha respost tirant pilotes fora: "Ja hem dit tot el que havíem de dir del dinar, està més que explicat i s'utilitza com una cortina de fum per tapar la gestió de la ministra Teresa Ribera".

Però què va fer Mazón des de les dues de la tarda? A quarts de vuit va arribar finalment a la reunió, dues hores i mitja més tard que hagués començat. El govern valencià va trigar deu dies a explicar on era el president durant aquelles hores, i va anar donant versions contradictòries. Finalment diversos mitjans –la Generalitat ho va confirmar– van revelar que Mazón va dinar al restaurant El Ventorro de València amb la periodista Maribel Vilaplana, tal com va confirmar l'ARA de fonts de l'entorn de la comunicadora. El propietari del restaurant, Alfredo Romero, també va confirmar a El País que el president va anar al restaurant al migdia i va marxar "entre les sis i dos quarts de set de la tarda".

"Quan tu dones quatre versions diferents i exposes que vas dinar amb la patronal, que ho va negar, la teva credibilitat s'enfonsa", ha dit el ministre, sense voler donar més detalls d'on podia ser el president valencià aquelles hores. Mazón i el seu equip van defugir explicar amb qui havia dinat el 29 d'octubre, però al cap d'uns dies el president es va limitar a dir que es tractava d'un dinar "privat". Dijous 7 de novembre va canviar la seva versió i va dir que era un "dinar de feina", sense concretar.

L'endemà alguns mitjans revelaven que havia dinat amb Vilaplana per oferir-li la direcció d'À Punt. Sigui com sigui, aquest "dinar de feina" no constava en una agenda que estava en blanc després de la reunió amb sindicats i patronal. De fet, el president de la patronal valenciana, Salvador Navarro, va destapar una altra contradicció: va explicar que es va reunir amb el govern a les 13.30 hores i no a les 15 h com havia dit la Generalitat, que havia suggerit que Mazón havia dinat amb Navarro.

Davant d'aquest escenari de contradiccions, el portaveu del PSPV a les Corts, José Muñoz, ha anunciat que el seu partit reclamarà tenir accés a la factura del "presumpte dinar" del president de la Generalitat. "És imprescindible que presenti aquesta factura perquè la ciutadania mereix saber per què el seu president no era on havia de ser el dia més important per als valencians". Muñoz ha ressaltat que "si és un dinar de treball" l'hauria d'haver pagat la Generalitat i hauria d'estar publicat al seu portal de transparència. "Mazón té l'obligació de presentar la factura i, sincerament, crec que el primer beneficiat de presentar aquesta factura seria ell", ha insistit. I ha advertit: "Si el PP o Mazón al·ludeix a una qüestió de confidencialitat, anirem als tribunals".

Moció de censura de Compromís

Compromís també ha mogut fitxa i ha ofert els seus diputats per impulsar una moció de censura, tot i que per tirar endavant caldria també el suport de Vox, cosa que ho fa inviable com ja ha deixat clar aquest dilluns el seu portaveu José Antonio Fúster: "Les explicacions de Mazón són absolutament insuficients", però ha advertit que "amb partits separatistes no anem ni a la cantonada". Sigui com sigui, el portaveu de Compromís, Joan Baldoví, ha reclamat al PSPV que la secundi perquè "calen 20 diputats i nosaltres en tenim 15". "Encara que no fructifiqui la moció de censura, per dignitat, per decència, és absolutament necessari presentar-la", ha opinat. La nova portaveu del govern valencià ha instat Compromís a "baixar més al fang" per parlar amb els afectats per la DANA i deixar de fer "tacticisme electoral" plantejant mocions de censura o dimissions.

Feijóo tanca files amb Mazón tot i els "errors"

Alberto Núñez Feijóo ha instat Mazón a aprofundir en "l'autocrítica" i continuar fent passos per recuperar la confiança perduda de la ciutadania en un discurs davant la junta directiva del partit amb absència del líder dels populars valencians adduint que està centrat en la gestió de la crisi, informa Andrea Zamorano. Ara bé, el líder del PP tanca files de moment amb el president valencià i fonts de la direcció del partit, de fet, consideren "valent" que en la compareixença de divendres vinculés el seu futur polític a l'èxit de la fase de reconstrucció. No és moment de parlar de la continuïtat de Mazón, defensen les mateixes fonts oficials, que eviten pronunciar-se també sobre l'absència de cessaments al govern valencià.

L'estratègia del PP passa per atacar el govern espanyol mentre reivindiquen que Mazón està fent els deures en aquesta etapa de recuperació a diferència de la Moncloa. "Els errors humans es poden perdonar, però la indolència manifesta mai s'exculpa", ha dit el president del partit, que ha carregat contra Pedro Sánchez, a qui ha demanat que "assumeixi la seva responsabilitat" i deixi de ser un "espectador" que actua amb "supèrbia i fent càlcul polític", i contra Teresa Ribera, que "no mereix ser promocionada" a la Comissió Europea. La majoria dels barons que han assistit a la reunió a Madrid han evitat fer declaracions i s'han mantingut en silenci sobre la gestió de Mazón.

Contracte a dit a l'exempresa del cap de gabinet de Mazón

Si la gestió de la DANA per part del govern valencià deixa més llums que ombres, també ho comença a ser la reconstrucció dels danys. Segons ha avançat Eldiario.es, un dels primers contractes d'emergència del Govern de Mazón després de la catastròfica DANA ha anat a parar a l'empresa on el seu cap de gabinet i secretari autonòmic de Comunicació, José Manuel Cuenca, va treballar durant cinc anys. La consellera Nuria Montes, que es va riure de l'alerta de la DANA a Madrid i va renyar els familiars després de la tragèdia, ha signat l'encàrrec a dit a la mercantil STV Gestió SL d'un dels quatre lots del contracte d'emergència per al servei de neteja de vials i accessos de polígons industrials afectats per la catàstrofe per un import de 290.000 euros.

stats