DANA al País Valencià
Política08/11/2024

On era Mazón? Va dinar amb la periodista Maribel Vilaplana fins passades les cinc de la tarda

Alguns 'barons' del PP ja exigeixen responsabilitats al president valencià

Barcelona / MadridCada vegada hi ha més focus situats sobre Carlos Mazón i la seva gestió de la pitjor DANA del segle al País Valencià. Els seus efectes han estat devastadors i totes les mirades s'han situat en el paper del president de la Generalitat durant les hores clau. Mazón va demanar precaució a la ciutadania al matí des del seu compte de X, però va continuar amb la seva agenda malgrat que els avisos de l'Aemet i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer es multiplicaven. Aquell matí, el president va acompanyar la consellera de Turisme, Nuria Montes, a recollir un premi sobre turisme sostenible, va oferir una roda de premsa on va dir que la situació de la DANA a partir de les sis de la tarda ja aniria de baixa i també es va reunir amb sindicats i patronal per parlar dels pressupostos. Ara bé, la incògnita que ni Mazón ni el seu govern no havien resolt fins ara –i fins i tot n'havien donat versions contradictòries– és amb qui va dinar i què va fer fins a les set de la tarda, quan va incorporar-se a la reunió de l'operatiu.

Segons han avançat diversos mitjans, el president valencià va dinar al restaurant El Ventorro de València, al centre de la ciutat, amb la periodista i portaveu del Llevant UD, Maribel Vilaplana, tal com ha confirmat l'ARA de fonts de l'entorn de la periodista. Una trobada que es va allargar fins a les 17.30 hores i en la qual Mazón li va oferir la direcció d'À Punt, segons expliquen les fonts. La periodista, que havia rebut elogis del president en esdeveniments previs, ho va rebutjar. La Generalitat Valenciana confirma la trobada, però diu que Mazón va sortir del restaurant a les 18 hores.

Cargando
No hay anuncios

Fins ara, el president valencià i el seu equip havien defugit explicar amb qui havia dinat el 29 d'octubre –a l'inici havien parlat d'un dinar "privat" i després van canviar a un dinar "de treball". Fins i tot havien explicat que havia estat durant la tarda treballant al Palau de la Generalitat mentre la situació es desbordava. De fet, aquest "dinar de treball" no consta en una agenda que estava en blanc des de després de la reunió amb sindicats i patronal. Precisament, sobre la trobada amb la patronal valenciana, el seu president, Salvador Navarro, ha destapat una altra contradicció respecte al que havia dit el govern valencià. Navarro ha explicat que es va reunir amb el govern valencià a les 13.30 hores i no a les tres de la tarda com havia dit la Generalitat –a aquesta hora va ser Montes qui es va reunir amb la patronal–, i també ha detallat que el president no el va alertar sobre el perill de la DANA.

El paper de Mazón està en el punt de mira, fins i tot pel mateix PP. El president valencià ha intervingut aquest divendres per videoconferència en la reunió de presidents autonòmics del PP convocada per Alberto Núñez Feijóo. Allà, Mazón ha assegurat que és víctima d'una cacera i d'una campanya de notícies falses, segons Europa Press, mentre que Feijóo ha acusat Sánchez d'haver "dimitit de les seves responsabilitats" per no decretar l'emergència nacional. Fins ara, els populars han evitat tancar files amb el president valencià i han deixat a les seves mans les explicacions. Ho va fer dijous el portaveu del PP al Congrés, Miguel Tellado, i aquest matí, després de la reunió, un dels barons més pròxims a Feijóo, el president gallec, Alfonso Rueda, ha anat encara més enllà: "Crec que les responsabilitats, qui les té de caràcter públic, les ha d'assumir sempre. Per tant, estic segur que tant el president Mazón com el president Sánchez, en la part que toca al govern central, ho han de fer". Dirigents del PP han intentat desviar el focus de les crítiques i les han dirigit cap a la vicepresidenta Teresa Ribera per haver-se "amagat" des que es van produir els fets. Mazón viurà aquest dissabte una manifestació d'entitats que demanen la seva dimissió en una mobilització que vol barrar el pas a l'extrema dreta i demana "respecte i silenci". De fet, la marxa serà silenciosa.

Cargando
No hay anuncios

La reunió del Cecopi

La tarda del 29 d'octubre, Mazón es va incorporar a la reunió del Centre de Coordinació Operatiu Integrat (Cecopi) a les set del vespre, si bé havia començat a les cinc. La consellera de Justícia i Interior, Salomé Pradas, va intentar contactar amb Mazón a la tarda sense èxit. Amb tot, el gabinet del president ha explicat que, malgrat que no era a la trobada, estava informat de la situació. Ara bé, que Mazón no s'incorporés fins tard a la reunió va retardar l'alerta als mòbils, que no va arribar fins a les 20.12 hores, quan la situació ja estava completament fora de control.

Cargando
No hay anuncios

Precisament aquesta reunió del Cecopi ha estat un dels focus de contradiccions. Aquest divendres, el govern espanyol ha explicat que va demanar a la Generalitat que enviés l'alerta per SMS durant aquella trobada. Fonts de l'executiu estatal asseguren que va ser pocs minuts després de les sis de la tarda, davant la preocupant informació que va traslladar la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. En una entrevista aquest divendres a l'ARA, el secretari d'Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, confirma la petició, però no l'hora exacta: "Els membres de l'administració general de l'Estat presents a la reunió del Cecopi traslladen al llarg de la tarda a la coordinadora, en aquest cas a la consellera [Salomé Pradas], la petició que es llanci l'alerta al conjunt dels ciutadans. Tinc constància que això va ser així", afirma.

Pradas va quedar en evidència aquest dijous també en unes declaracions a À Punt en les quals assegurava que, malgrat ser la responsable de les Emergències, no coneixia l’existència del sistema d’alertes massives. Explicava que va ser un tècnic que, al voltant de les 20 hores d'aquell dia, va advertir de l’eina Es-Alert. Un àudio publicat a la Cadena SER revela, però, que una hora abans ja s’estava discutint al Cecopi sobre la necessitat d’enviar aquest avís.

Cargando
No hay anuncios

El govern espanyol va oferir l'UME al matí

La situació de la consellera Pradas també ha anat empitjorant. Tal com ha revelat TVE, va mentir aquest dijous quan va dir que el govern espanyol no li havia ofert recursos de la Unitat Militar d’Emergències (UME) fins a la tarda de dimarts 29. En una presa d’imatges d’una reunió de Pradas amb el seu equip d'emergències aquell matí, les càmeres de TVE capten com la consellera traslladava als assistents: "Per exemple l'UME, que s’ha posat a disposició de poder-se desplaçar aquí", es pot sentir.

Cargando
No hay anuncios