DANA al País Valencià
Política08/11/2024

On era Mazón? Totes les contradiccions del govern valencià

Alguns barons del PP ja exigeixen responsabilitats al president valencià

Barcelona / MadridA mesura que passen els dies, cada vegada hi ha més focus situats sobre Carlos Mazón i la seva gestió de la pitjor DANA del segle. Els seus efectes han estat devastadors, tant a nivell humà com material, i a hores d'ara encara hi ha moltes incògnites sobre on era el president de la Generalitat durant les hores clau que el temporal va desbordar la situació al País Valencià. Mazón va demanar precaució a la ciutadania al matí des del seu compte de X, però va continuar amb la seva agenda malgrat que els avisos de l'AEMET i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer es multiplicaven. Aquell matí, el president va acompanyar la consellera de Turisme, Nuria Montes, a recollir un premi sobre turisme sostenible, va oferir una roda de premsa on va dir que la situació de la DANA a partir de les sis de la tarda ja aniria de baixa i també es va reunir amb sindicats i patronal per parlar dels pressupostos. Precisament, la trobada amb la patronal valenciana ha estat l'última contradicció del govern valencià sobre la gestió del dia D.

El president de la patronal valenciana, Salvador Navarro, ha explicat que la reunió que va mantenir amb Mazón no va ser a les tres de la tarda, com havia informat prèviament el govern valencià, sinó que va ser a les 13.30 hores. En aquella reunió, segons ha dit Navarro en declaracions a la Cadena SER, el president de la Generalitat Valenciana no li va alertar en cap moment sobre el perill que comportava la DANA. Després d'aquella reunió, Mazón va entrar en un "dinar de treball", que no figurava a la seva agenda. Segons El País, el president valencià va dinar en un "conegut restaurant del centre de València" que està a 10 minuts de la Generalitat Valenciana i que és freqüentat per polítics i periodistes. Allà s'hi va estar fins les sis de la tarda, explica el diari. El cap de gabinet de Mazón, José Luis Cuenca, ha explicat a la SER que el president valencià donarà totes les explicacions sobre aquesta qüestió més endavant. De fet, l'agenda en blanc del president de la Generalitat un cop entra en aquest "dinar de treball" és una de les qüestions que haurà d'aclarir.

Cargando
No hay anuncios

Aquest divendres, Mazón ha intervingut per videoconferència a la reunió de líders autonòmics del PP que ha convocat Alberto Núñez Feijóo, però el partit no n'ha informat del contingut. Fins ara, els populars han evitat tancar files amb el president valencià i li han deixat a les seves mans les explicacions de la seva gestió. Aquest dijous, ho va fer el portaveu del PP al Congrés, Miguel Tellado, que dir que ha de ser Mazón qui doni "explicacions sobre l'agenda d'aquell dia". Aquest matí, després de la reunió, un dels barons més pròxims a Feijóo, el president gallec, Alfonso Rueda, ha anat encara una mica més enllà i ha defensat assumir "responsabilitats": "Crec que les responsabilitats, qui les té de caràcter públic, les ha d'assumir sempre. Per tant, estic segur que tant el president Mazón com el president Sánchez, en la part que toca al govern central, ho han de fer. Ja arribarà aquest moment", ha afirmat.

La reunió del Cecopi

La tarda del 29 d'octubre, el president de la Generalitat Valenciana va estar desaparegut fins passades les set de la tarda, quan es va incorporar a la reunió del Centre de Coordinació Operatiu Integrat (Cecopi) que havia començat a les cinc de la tarda. La consellera de Justícia i Interior valenciana, Salomé Pradas, va intentar contactar amb Mazón al llarg de la tarda sense èxit. Amb tot, el gabinet del president valencià ha informat a diversos mitjans que, malgrat no ser a la trobada, estava informat de la situació. Ara bé, que Mazón no s'incorporés fins tard a la reunió va ser un dels motius que van retardar l'alerta als mòbils dels valencians, que no va arribar fins les 20.12 hores, quan la situació ja estava completament fora de control.

Cargando
No hay anuncios

Precisament, la reunió del Cecopi d'aquell dia 29 també ha estat un dels focus de contradiccions del govern valencià dels últims dies. Aquest divendres, el govern espanyol ha explicat que va demanar a la Generalitat Valenciana que enviés l'alerta massiva per SMS durant aquella trobada. Fonts de l'executiu estatal asseguren que va ser pocs minuts després de les sis de la tarda, davant la preocupant informació que va traslladar la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. En una entrevista aquest divendres a l'ARA, el secretari d'Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, confirma la petició però no l'hora exacta a què es va sol·licitar. "Els membres de l'administració general de l'Estat presents a la reunió del Cecopi traslladen al llarg de la tarda a la coordinadora, en aquest cas a la consellera [responsable d'emergències, Salomé Pradas], la petició que es llenci l'alerta al conjunt dels ciutadans. Tinc constància que això va ser així", afirma.

Pradas va quedar en evidència aquest dijous també en unes declaracions a À Punt en les quals assegurava que, malgrat ser la responsable de les competències en Emergències, no coneixia l’existència del sistema d’alertes massives als ciutadans a través de missatges al mòbil. Explicava que va ser un tècnic que, al voltant de les 20 hores de la tarda del dimarts 29 d’octubre, va advertir de l’eina Es-Alert. Un àudio publicat a la Cadena SER revela, però, que una hora abans ja s’estava discutint al Cecopi sobre la necessitat d’enviar aquests missatges massius als ciutadans.

Cargando
No hay anuncios

El govern espanyol va oferir l'UME al matí

La situació de la consellera de Justícia i Interior de la Generalitat Valenciana, Salomé Pradas, ha empitjorat a mesura que s'han anat coneixent detalls del fatídic 29 d’octubre. Tal com ha revelat TVE, va mentir aquest dijous quan en unes declaracions als mitjans va afirmar que el govern espanyol no li havia ofert recursos de la Unitat Militar d’Emergències (UME) fins a la tarda. En una presa d’imatges d’una reunió que Pradas manté amb el seu equip d'emergències aquell matí, les càmeres de TVE capten com la consellera traslladava als assistents: "Per exemple l'UME, que s’ha posat a disposició de poder-se desplaçar aquí", es pot sentir del so ambient.

Cargando
No hay anuncios

En les últimes hores, ja s’havia publicat que la delegada del govern espanyol al País Valencià, Pilar Bernabé, va contactar en tres ocasions amb Pradas: a les 12.23 hores, a les 12.48 i a les 14.00. És en una quarta comunicació que, finalment, el govern autonòmic demana la intervenció de l'UME a Utiel i s’activa tot el dispositiu d’emergències amb la constitució del Centre de Coordinació Operativa Integrada (Cecopi) a les 16.18 h. La versió de Pradas és que ni Bernabé, ni la Confederació Hidrogràfica del Xúquer ni l'Agència Espanyola de Meteorologia havien emès "avisos preocupants" sobre Utiel i el riu Magre, i que va ser l'alcalde de la localitat qui la va advertir del desbordament cap a les 14 hores. Són afirmacions falses de Pradas descobertes en poques hores que deixen la consellera en una situació molt delicada.

Cargando
No hay anuncios