BarcelonaNou anunci del govern espanyol en matèria d'habitatge. La ministra d'Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez, ha proposat aquest dimecres "blindar a perpetuïtat" la protecció del parc d'habitatge públic i també els sòls públics perquè serveixin l'interès general per sempre. I, per fer-ho, espera un acord unànime: "Les comunitats autònomes hi tenen molt a dir", ha declarat.
Ho ha dit durant una sessió de control al govern espanyol al Congrés dels Diputats, on ha comparegut a petició d'ERC, EH Bildu i el grup mixt. La ministra ha advertit que si no s'arriba a un gran acord, l'executiu té altres vies per tirar endavant la proposta. "La via dels fets permetrà també fer-ho davant d'un canvi de paradigma on el govern, a través de la llei d'habitatge, té altres instruments per fer-ho viable", ha assegurat.
Aquesta compareixença de la ministra es produeix en una setmana de debat intens sobre habitatge. Per una banda, ahir la ministra i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es van reunir per tercera vegada amb representants del sector per buscar solucions a la crisi. I, a última hora, Junts va anunciar que permetrà que el Congrés debati una proposta per regular els lloguers de temporada, presentada per ERC, menys d'un mes després que, juntament amb el PP i Vox, impedissin que es tramités la regulació. Entremig, el govern de l'Estat ha presentat un registre obligatori per combatre el frau dels lloguers turístics i de temporada, el qual va arribar pocs dies després de la manifestació multitudinària a Madrid per reclamar una baixada del preu dels lloguers.
Aprendre del passat
Rodríguez ha lamentat que Espanya està pagant "el dèficit d'habitatge de protecció oficial", perquè actualment hi ha una demanda molt superior a l'oferta i això, ha dit, empeny el preu del lloguer a l'alça. De fet, a l'Estat el parc d'habitatge públic és inferior al 2% (igual que a Catalunya), una xifra molt per sota de la mitjana europea, situada en el 9,3%. "La construcció d'habitatge social de propietat va ser una mesura d'ascens social, perquè moltes persones van accedir a un habitatge digne, però la desqualificació d'aquells habitatges fa que avui no puguem comptar amb aquell parc, amb recursos sufragats per tots", ha explicat la ministra. "Primer aprenentatge", ha afegit.
Ara Rodríguez diu que cal aprendre del passat i reconèixer el que no va funcionar per evitar nous errors: "Per exemple, més oferta no va fer baixar els preus, més habitatge i sòl liberal no va fer que baixessin els preus el 2005 i 2006". "Un altre aprenentatge", ha afegit. També ha afirmat que en aquella època la política creditícia "va portar a la ruïna" milers de persones i va derivar en un rescat financer a la banca a costa de retallades per a tota la ciutadania.
Nou dard a Ayuso
La ministra ha aprofitat la compareixença per llançar un avís a les comunitats autònomes que no estan en línia amb el govern espanyol a l'hora de desplegar les mesures contra la crisi de l'habitatge. "Esgotarem tot el marge d'actuació que ens atorga l'ordenament jurídic, confiant que elles també ho facin i l'exerceixin amb la mateixa determinació política i corresponsabilitat financera", ha dit. L'objectiu és "garantir el dret a un habitatge digne i assequible".
I això implica construir més habitatge públic i, com ara es proposa la ministra, protegir-lo. "L'experiència del model de lliure mercat de la barra lliure ha fracassat", ha dit. I ha fet referència a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a qui ha dit que "la barra lliure" porta al fet que milers de madrilenys estiguin atrapats en els preus del lloguer. "Tenen instruments, utilitzin-los", ha afegit, en la línia de les últimes setmanes davant la negativa d'algunes comunitats de no aplicar la llei d'habitatge estatal, que permet contenir els preus dels lloguers en zones tensionades.
La UGT demanda Espanya al Comitè Europeu de Drets Socials per no garantir el dret a l'habitatge
La UGT ha presentat una reclamació col·lectiva contra Espanya al Comitè Europeu de Drets Socials perquè considera que no garanteix l'accés a un habitatge digne, cosa que vulnera l'article 31 de la Carta Social Europea Revisada.
"S'ha de fer aquest pas davant el problema de l'habitatge", ha dit el secretari general d'UGT, Pepe Álvarez, en roda de premsa aquest dimecres. La demanda implica totes les administracions públiques que tinguin competències en la matèria, és a dir, el govern espanyol, les comunitats autònomes i també els ajuntaments.