Alimentació

El govern espanyol rebaixarà l'IVA de l'oli d'oliva al 0% temporalment

L'executiu inclourà aquest producte en el grup de béns de primera necessitat amb tipus superreduït

ARA
2 min
Segons l’OCU, 20 dels 41 olis examinats no compleixen la legalitat.

BarcelonaEl govern espanyol reduirà l'IVA de l'oli d'oliva al 0% a partir de l'1 de juliol i l'inclourà en el grup de béns de primera necessitat als quals s'aplica el tipus superreduït. Segons han informat aquest divendres fonts de l'executiu, el ministeri d'Hisenda aprovarà dimarts que ve la reducció de l'impost. Actualment, aquest producte bàsic de la dieta mediterrània ja gaudia d'una rebaixa de l'IVA al 5%. Amb la reducció al zero, l'oli s'uneix a altres productes bàsics com el pa, els ous, les fruites o les verdures. Les mateixes fonts no han especificat durant quant de temps es mantindrà aquesta rebaixa, que serà temporal. Després l'IVA de l'oli d'oliva es tornarà a fixar en el 4%.

L'objectiu de la mesura, apunten des de l'executiu, és protegir i incentivar el consum d’oli i reduir-ne el preu en un moment marcat per la sequera que pateix el camp espanyol. El gener passat, Junts va pactar amb el PSOE aquesta rebaixa de l'IVA de l'oli juntament amb altres mesures com ara la delegació de les competències sobre immigració a la Generalitat i la publicació de les balances fiscals. Tot plegat, a canvi de facilitar l'aprovació dels tres primers decrets llei del govern espanyol.

La decisió sobre l'oli d'oliva arriba després que la setmana passada el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, anunciés també la voluntat de prorrogar la rebaixa de l'IVA vigent en alguns aliments bàsics, que caducava el 30 de juny. "Hem de plantejar-ho al Congrés. Aquest és un govern amb minoria parlamentària, però l'evolució dels preus dels aliments continua alta i, per tant, hem de fer aquest esforç, que és enorme per a les arques públiques", va explicar aleshores el dirigent socialista, que tampoc va especificar quant durarà aquesta mesura.

Pujada dels preus

En el cas concret de l'oli d'oliva, aquest producte essencial al cistell de la compra ha experimentat una pujada de preu molt dràstica en els últims anys: ha passat dels 3-4 euros per litre als 8-10 euros. L'origen d'aquest increment es deu, en gran manera, a la caiguda de la producció per la sequera o el repunt dels preus agrícoles causat per la guerra d'Ucraïna, un dels principals productors mundials d'altres greixos com l'oli de gira-sol. En el cas català, productors rellevants com la Denominació d'Origen Protegida Siurana ja avisaven l'any passat que el preu de l'oli podria continuar pujant a causa de l'escassa producció d'olives.

Segons Deoleo (empresa matriu de marques com Carbonell o Hojiblanca), la collita d'oliva d'enguany serà "raonable" si es mantenen les condicions meteorològiques actuals. L'any passat el preu es va disparar per la mala collita, fruit de les elevades temperatures i la sequera en zones productores, per exemple les comarques de Lleida i Tarragona. La companyia espera que a partir de la tardor, amb la nova collita, els preus de l'oli d'oliva en origen es moderin fins als 4 o 5 euros per litre, similars a la mitjana dels últims anys.

stats