La governabilitat de l'Estat

El govern espanyol retira a última hora la llei del sòl per evitar una altra derrota al Congrés

La decisió, a les portes de les europees, arriba després que el PSOE es quedés sol defensant la norma contra el proxenetisme

Pedro Sánchez aquest matí al Congrés dels Diputats, a Madrid
23/05/2024
3 min

MadridEl govern espanyol ha retirat in extremis la llei del sòl, que s'havia de votar aquest dijous al ple del Congrés, per evitar una nova derrota parlamentària a les portes de les eleccions europees. L'executiu de Pedro Sánchez ha informat de la decisió amb l'argument que la norma "no es vegi afectada per la situació electoral", tot i que la realitat és que no comptava amb prou suports per tirar endavant i hagués suposat un nou fracàs del PSOE a la cambra baixa espanyola en una mateixa setmana. Dimarts tots els grups —incloent-hi Sumar, soci al govern de coalició— van tombar la seva llei contra el proxenetisme.

Pel que fa a la llei del sòl, que segons el ministeri d'Habitatge buscava "donar resposta a la necessitat de promoció i ampliació del parc públic d'habitatge a Espanya", aquest matí a les 9 h s'havia de sotmetre a la presa en consideració dels grups parlamentaris, amb la votació de les esmenes a la totalitat de Junts, ERC i Podem, a les quals donava suport Sumar. Els socialistes, doncs, quedaven en mans del PP —que ja va avançar que no donaria un — per fer-la prosperar. Davant del risc que suposava entomar un altre cop de porta, la Moncloa ha retirat la llei de l'ordre del dia mitja hora abans que arrenqués la sessió plenària.

"Lamento que el PP, que coincideix amb el govern que aquesta és una bona llei, que és necessària, hagi deixat enrere l’interès general i la seva posició de partit d’estat per fer la traveta al govern. El PP està en un joc electoral i amb l'habitatge no s'hi juga", ha criticat la ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez, en declaracions als mitjans. Precisament, això és el que han denunciat els socis d'investidura, que el PSOE aparqués qualsevol negociació amb l'esquerra i confiés en la dreta. "No és una bona recepta perquè et deixa caure", ha advertit el portaveu de Sumar, Íñigo Errejón. "És dramàtic que a aquestes altures el PSOE no sigui capaç de negociar lleis", ha lamentat el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián. "S'ha demostrat el que no s’ha de fer perquè la majoria [plurinacional] tingui recorregut. El que cal fer és cuidar-la", s'hi ha afegit el diputat d'EH Bildu Oskar Matute.

Els aliats habituals de Sánchez es queixaven que la llei del sòl "reforçaria la cultura bipartidista del pelotazo", en paraules de la líder de Podem, Ione Belarra, i que "posaria difícil que la ciutadania s'organitzés per aturar macroprojectes". "Era una llei destinada a eliminar restriccions a impactes mediambientals i a dificultar l’acció popular i d'entitats ecologistes en plans d’ordenació urbanística", ha afegit Errejón. En canvi, Rodríguez ha defensat que era una normativa de caràcter "tècnic", que solucionava un "problema de seguretat jurídica" i que estava "alineada amb els objectius de l'agenda urbana i l'agenda 2030". L'objectiu de la reforma és "evitar que els errors de caràcter formal que siguin esmenables puguin donar lloc a la nul·litat total dels instruments d'ordenació territorial i urbanística", defensa el ministeri. En essència, la reforma de la llei del sòl planteja que no es puguin paralitzar plans d'ordenació urbanística per defectes menors. Rodríguez ha promès que més endavant rescatarà el projecte.

"Legislatura en suspens"

A la dreta, el PP suca pa en aquest nou revés i ja augura un futur negre per a Pedro Sánchez. "La solitud del president no té precedents. No és capaç d'aprovar a les Corts ni tan sols el que es dissenya al consell de ministres. No té capacitat per dirigir el futur de la nació quan les seves prioritats legislatives no convencen ni Yolanda Díaz", anoten fonts del PP, que sentencien que si derrotés el PSOE en les eleccions europees del 9 de juny "la legislatura quedaria en suspens".

stats