Díaz segella un acord amb els sindicats per reduir la jornada laboral a 37,5 hores
El pacte amb CCOO i la UGT, i sense la firma de la patronal, preveu el manteniment dels salaris
MadridYolanda Díaz no veurà com la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores comença a desplegar-se aquest 2024, tal com van acordar el PSOE i Sumar, però sí que acaba l'any tancant un acord amb els sindicats majoritaris, CCOO i la UGT, per implementar-la aquest 2025. El ministeri de Treball i els dos sindicats segellen aquest divendres al matí el text que recull una de les mesures estrelles de la cartera que pilota Díaz, però també de l'actual legislatura del govern espanyol. En canvi, qui no sortirà a la foto és la patronal CEOE. Els empresaris fa setmanes que van descartar sumar-se a la proposta, almenys en els termes en què s'estava negociant, i de fet mantenen el pols amb Díaz. Les patronals catalanes, per exemple, han aprofitat la tradicional copa de cava de Nadal per tornar a reiterar el seu rebuig a aplicar de forma universal una jornada laboral que suposi passar de les 40 hores setmanals a les 37,5.
A través de la xarxa social X, la vicepresidenta segona i ministra de Treball ha concretat que el pacte amb CCOO i la UGT preveu l'establiment de les 37,5 hores a la setmana "sense reducció salarial". "Avui som un país més just, més democràtic i més feliç", ha afirmat Díaz. Es calcula que la mesura afectarà 12 milions d'assalariats.
La reducció de la jornada laboral és un compromís inclòs en l'acord entre el PSOE i Sumar, tot i que ha suscitat diferències en els terminis d'aplicació entre els socis del govern de coalició, especialment entre el ministeri de Treball i el d'Economia, en mans dels socialistes i comandat per Carlos Cuerpo. De fet, caldrà veure com quedarà finalment el text, que no es preveu que arribi al consell de ministres fins al gener. La intenció de Díaz, però, és accelerar-ne la tramitació parlamentària per tal que la reducció s'apliqui a tots els treballadors el 31 de desembre del 2025, un horitzó que Economia aposta per flexibilitzar.
A banda dels peròs dels de Pedro Sánchez, de l'acord no en formaran part ni la CEOE ni Cepime, que han rebutjat la mesura al·legant que no incrementarà la productivitat, com defensa Díaz, i que suposa una "intromissió" en la negociació col·lectiva d'empresaris i sindicats. La reforma prevista, que també inclourà el dret a la desconnexió digital dels treballadors i la millora de l'horari del registre, haurà de ser validada pel Congrés, amb el dubte de què faran formacions com Junts o el PNB (al País Basc, la reducció de la jornada laboral ja s'aplica). No es pot oblidar que els lobis d'empresaris que rebutgen la mesura fa temps que pressionen els dos partits. Fonts consultades per l'ARA apunten que, ara per ara, els juntaries estarien lluny de secundar-la.