Política03/02/2022

Els dos diputats d'UPN acataran la disciplina de vot i diran sí a la reforma laboral

Si no trenquen la disciplina de vot, la reforma laboral s'aprovarà amb la majoria ajustada que integren Cs i el PDECat

MadridQuedava encara un últim element d'incertesa per a la votació de la reforma laboral. Els dos diputats d'Unió del Poble Navarrès (UPN) Carlos García Adanero i Sergio Sayas han manifestat aquest matí que no estan d'acord amb la decisió de la direcció del partit de donar suport a la reforma laboral. Però acataran la disciplina de vot. Els seus vots són clau: si ho fessin en contra, decauria el decret (174 a 175). A menys de 24 hores de la votació, aquest dimecres al vespre es va confirmar que el govern espanyol tenia prou vots per validar el nou marc laboral al Congrés. La majoria ajustada la formen Cs, el PDECat i altres forces minoritàries, i sense els habituals socis de legislatura com Esquerra, el PNB i EH Bildu.

Els dos diputats d'UPN, però, aquest matí ho han deixat en incògnita. "Em costa molt defensar davant dels meus votants aquesta decisió. En aquest moment el partit ha donat una directriu i jo el que puc dir és que no comparteixo la decisió", ha afirmat Sayas des dels passadissos del Congrés. "És un error molt gran. Hauríem de votar en contra. S'està parlant que estàs donant suport a Pedro Sánchez, que ha sigut president amb els vots de Bildu. UPN no hauria de donar suport a Sánchez", s'hi ha afegit Adanero en declaracions a la Cadena Cope. Després, han aclarit que no trencaran la disciplina de vot.

Cargando
No hay anuncios

In extremis

Aquesta dimecres a la tarda es va conèixer el suport dels quatre diputats del Partit Demòcrata i els dos d'Unió del Poble Navarrès, els últims que faltaven per revelar el sentit del vot. Ho va comunicar el president del partit des de Pamplona, Javier Esparza. Si els seus diputats no trenquen la disciplina de vot, amb el sí del partit navarrès, que dimecres al matí ja havia afegit incertesa advertint que tots els escenaris estaven oberts, la balança queda en 176 vots a favor i 173 en contra. Tot i la intriga final, fa dies que l'executiu es mostrava confiat que tenia aquests suports lligats.

Cargando
No hay anuncios

"La no aprovació al Congrés suposaria un cop mortal al diàleg social sense precedents, la inestabilitat al mercat laboral i l'incompliment dels compromisos de l'Estat en el marc de la Unió Europea. Seria una greu irresponsabilitat per part de tots", va argumentar el portaveu del PDECat a Madrid, Ferran Bel, que va assenyalar aquests tres motius com els que més han pesat a l'hora de decantar-se. A més, va precisar la seva oposició a algunes de les reivindicacions de les formacions d'esquerres com l'augment de les indemnitzacions per acomiadament improcedent, que eren una "línia vermella" per a la formació nacionalista.

Bel també va rebutjar que el reial decret es tramiti com a projecte de llei i s'obri a possibles esmenes. Segons va explicar, s'ha intentat amb altres partits acotar els límits de possibles retocs, però no s'ha aconseguit per falta de consens. El PDECat votarà a favor de la reforma laboral sense contrapartides, per bé que Bel va apuntar que hi ha un compromís de l'executiu per abordar conjuntament "alguns aspectes a solucionar, com la implementació pràctica" del nou marc en sectors com el de la investigació, l'artístic o el de l'hostaleria.

Cargando
No hay anuncios

Sembla inevitable que el projecte estrella de la ministra de Treball, Yolanda Díaz, tiri endavant amb una majoria mínima formada pels partits minoritaris de la cambra baixa, alguns dels quals situats més aviat a les coordenades de la dreta. Esquerra i EH Bildu votaran que no –també el BNG i la CUP–, així com el PNB. Excepte els anticapitalistes i en algunes ocasions els gallecs, la resta són socis habituals de l'executiu que hauran quedat fora de l'equació en una iniciativa clau. La principal novetat és el suport de Cs, que busca qualsevol escletxa per atenuar la seva decadència.

El PDECat serà, doncs, l'única força catalana que no forma part del govern espanyol que avali el nou marc laboral. Es dona la circumstància que Bel, el seu portaveu, ja va aprovar com a senador de Convergència i Unió la reforma del PP del 2012. "Em sento plenament coherent", va assegurar. Ara també dirà sí als canvis de Díaz, que no impliquen la derogació completa que reclamaven les forces d'esquerres i preveia el mateix programa de govern de PSOE i Unides Podem.

Cargando
No hay anuncios

Guerra ERC-comuns

La llarga jornada de dimecres al Congrés, que va acabar amb els vots garantits per a la reforma laboral, va començar amb un intercanvi de retrets entre Unides Podem i ERC, que fa dies que rep la pressió de l'espai lila. Díaz va utilitzar l'augment de la contractació indefinida per intentar convèncer de les bondats d'un nou marc laboral que està en vigor des de fa un mes. Però el portaveu republicà al Congrés, Gabriel Rufián, va acusar la vicepresidenta segona de l'executiu d'estar "més preocupada de vendre el seu relat que d'intentar negociar la reforma". "Algú s'ha passat de frenada", va continuar el diputat d'ERC, que va criticar que "hi ha qui creia que ens presentaria una cosa i la firmaríem com si fossin les taules de Moisès".

Cargando
No hay anuncios

Al cap d'uns minuts, la ministra va sortir al pas per dir que hi havia temps, 24 hores encara fins a la votació, i va instar ERC a negociar amb "seriositat". Fonts de les dues bandes asseguren a l'ARA que els contactes van continuar –també amb el PNB–, però els republicans no veuen "marge" per modificar la seva posició. Les maniobres de pressió es van traslladar fins i tot al Parlament de Catalunya i els comuns van amenaçar amb retirar el seu suport al president de la Generalitat, Pere Aragonès.