Cimera

Govern i Generalitat uneixen forces: "El motor de la recuperació ha girat cap a la Mediterrània"

Francina Armengol i Ximo Puig han iniciat aquest dimecres la segona cimera entre els executius de les Illes Balears i el País Valencià

Armengol i Puig s'han reunit aquest dimecres en el Palau de la Generalitat, iniciant la segona cimera bilateral
14/12/2022
3 min

PalmaEl Govern de les Illes Balears i la Generalitat Valenciana han iniciat aquest dimecres, a la Ciutat de les Arts i les Ciències, la segona cimera entre els dos executius, després de la que va tenir lloc el juliol del 2021 a Palma. L'entesa entre els dos governs és notòria i tant el conseller de Model Econòmic illenc, Iago Negueruela, com el seu homònim valencià, Arcadi España, han posat en relleu que "el motor de la recuperació econòmica ha girat cap a la Mediterrània", amb un creixement econòmic que permet situar el PIB en els nivells anteriors a l'arribada del covid.

Negueruela i España han coincidit en el diàleg social com la clau per haver trampejat les conseqüències econòmiques de la pandèmia i la guerra a Ucraïna. "Som dos governs que hem donat estabilitat en moments difícils, som referents per al govern d'Espanya i el conjunt de les comunitats", ha subratllat España. "Gràcies al diàleg social no hem tingut crispació, ajudat també per una visió europea diferent de la crisi del 2008", s'hi ha sumat Negueruela.

En la ponència següent, les organitzacions sindicals i empresarials de les dues comunitats han reivindicat també la importància del diàleg social, "un exemple a exportar a les altres comunitats". Així i tot, sindicats i patronals han xocat en la qüestió dels beneficis empresarials. El president de la Confederació Empresarial del País Valencià, Salvador Navarro, ha parlat de "demagògia" pel fet de centrar el debat dels sous dels treballadors en els beneficis de les grans empreses. "Som un país de pimes i autònoms", ha subratllat la presidenta de la patronal illenca, Carmen Planas. Això no obstant, els sindicats han reiterat que els ingressos extraordinaris de les grans corporacions a partir de la crisi energètica afecten aquest debat.

Els consellers de Model Econòmic Arcadi España i Iago Negueruela aquest dimecres

El turisme

Els dos consellers han destacat que el turisme ha estat la principal indústria de la recuperació. A les Balears, s'han arribat a nivells rècord de visitants aquest any, que ha comportat també una "plena ocupació" en els mesos centrals de l'estiu. Negueruela ha recordat algunes de les principals mesures impulsades per la Llei turística aprovada en el mes de maig, com el bloqueig de la borsa de places o el mecanisme conegut com a 2x1 per iniciar el decreixement, és a dir, oferir dues places per adquirir-ne una. "S'ha d'industrialitzar el sector turístic, promocionar el capital humà perquè el turisme faci de palanca per diversificar l'economia", ha assenyalat el conseller del Govern balear.

Política fiscal

Fa unes setmanes, en ple debat de propostes fiscals per donar resposta a la crisi econòmica, el president de la Generalitat, Ximo Puig, va anunciar una rebaixa d'alguns impostos, entre els quals l'IRPF, en una línia contrària a la que prioritzava el cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez. Així i tot, España, conseller també d'Hisenda, ha matisat que la rebaixa fiscal "és puntual, per fer front a la inflació". "La concepció fiscal del PP és de fer una baixada generalitzada per desmuntar l'estat del benestar; ni nosaltres ni les Balears estam en aquesta posició", ha incidit.

En el cas de les Illes, el Govern va anunciar, per exemple, una baixada de l'Impost de Transmissions Patrimonials del 5% al 4%, tot i que el gruix de les mesures se centren en ajudes, principalment un complement econòmic destinat als aturats i fixos discontinus. Negueruela ha explicat que les Balears "tenen una realitat diferenciada, amb gran part dels treballadors que són fixos discontinus, per això creim en les ajudes directes".

Finançament autonòmic

Una de les grans conclusions de la cimera del 2021 va ser la unió de forces entre la Generalitat i el Govern en la reclamació de negociar un nou sistema de finançament autonòmic, caducat des del 2013, i en el qual el País Valencià és la més perjudicat, mentre que les Balears històricament ho han estat, encara que amb l'arribada del factor d'insularitat o del règim fiscal s'ha contrarestat en certa manera.

En la ponència de Negueruela i España, els dos consellers han reiterat aquesta necessitat. "El model és perjudicial perquè no iguala els espanyols, sinó que els divideix", ha lamentat España. El titular de Model Econòmic de la Generalitat ha expressat que el bloqueig és "d'empatia". "No és un bloqueig en termes territorials, sinó d'igualtat, no es tenen les mateixes oportunitats d'accedir als serveis públics diferenciats", ha criticat.

La cimera s'ha iniciat amb una primera reunió de presa de contacte entre la presidenta del Govern, Francina Armengol, i el president de la Generalitat, Ximo Puig, al Palau de la Generalitat. Els presidents dels dos parlaments autonòmics, Vicenç Thomàs (Illes Balears) i Enric Morera (País Valencià), han destacat en la primera intervenció de la cimera la coincidència de les dues comunitats en els àmbits de la cultura, la llengua i "maneres de governar".

stats