El Govern rebutja acollir refugiats sense l'autorització de l'Estat: "Seria enormement irresponsable"

Munté i Romeva insten a seguir pressionant el govern espanyol i les institucions europees perquè Catalunya pugui rebre més persones

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, en una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio' / @maticatradio
Ara
19/02/2017
3 min

BarcelonaPrimeres reaccions polítiques a la massiva manifestació d'aquest dissabte a Barcelona a favor de l'acollida de refugiats. La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha rebutjat que la Generalitat aculli refugiats sense comptar amb l'autorització del govern espanyol perquè "no seria seriós i seria enormement irresponsable", segons ha justificat.

Segons ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio, Munté ha respost així a les reclamacions d'alguns manifestants de desobeir l'Estat i tirar pel dret per atendre les persones que busquen asil a Europa. "Cal assegurar que els refugiats tinguin totes les garanties i tots els seus drets intactes", ha argumentat.

Munté ha explicat que el Govern contempla "tots els escenaris" i, per tant, també els "riscos" que s'han d'assumir, i ha rebutjat prendre qualsevol mesura que pugui posar en risc els drets i la situació legal dels refugiats. Per això, ha centrat les crítiques en el fet d'haver deixat de rebre recursos per atendre els refugiats i ha recordat que la Generalitat no disposa de competències per donar la condició d'asil, perquè és una potestat estatal. "Tant de bo no fos així", ha afirmat.

Així, ha instat a seguir pressionant el govern espanyol i les institucions europees perquè Catalunya pugui acollir persones que fugen de la guerra i de la misèria. "No ens espolsem les responsabilitats, al contrari, en volem tenir més", ha afirmat.

Romeva: "No és la Generalitat, sinó Catalunya com a país"

Per la seva banda, el conseller d'Afers Estrangers i Relacions Institucionals, Raül Romeva, ha assegurat que la manifestació ha evidenciat que "no és la Generalitat, sinó Catalunya com a país" qui està preparada per acollir refugiats. Des de RAC1, ha reclamat que els passos que es facin per garantir una més bona acollida dels refugiats es mantinguin si hi ha canvis de govern.

Romeva també ha denunciat que els qui relacionen l'arribada de refugiats amb la delinqüència estan generant "un marc mental fals" i ha contraposat les actituds xenòfobes d'alguns punts d'Europa amb el fet que a Catalunya s'hagi pogut "combatre" aquest discurs de la por.

Millo anima la Generalitat a acollir més

Des del govern espanyol i des del PP —l’únic partit que no va donar suport a la mobilització– han provat de treure’s de sobre la pressió de la manifestació. El delegat de l’executiu central a Catalunya, Enric Millo, ha celebrat “l’esperit solidari i d’acollida” dels catalans, i ha traslladat la pilota al terrat del Govern. “Animo la Generalitat a oferir més places d’acollida per a refugiats. Fins ara n’ha ofert 301”, ha dit.

El Govern va replicar d’immediat. La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, va deixar clar que 301 són les places que ja estan ocupades en el programa estatal de refugi i, desmentint Millo, va dir que a Catalunya hi ha 1.270 disponibles per a acollir refugiats.

Albiol reclama “més sensibilitat”

Millo, però, no va ser l’únic càrrec del PP que ha criticat la posició de la Generalitat. El líder dels populars a Catalunya, Xavier Garcia Albiol, ha assegurat que el seu partit vol acollir el màxim nombre de refugiats possible i ha reclamat “més sensibilitat i responsabilitat” pel procés d’acollida. Espanya es va comprometre a rebre més de 17.000, però només n’han arribat 1.100, un 6% del total.

Des de Ciutadans, el portaveu adjunt al Parlament, Fernando de Páramo, ha lamentat la presència d’estelades a la manifestació i que “s’aprofités el drama dels refugiats per parlar d’independència”.

stats