El Govern no apujarà l'ecotaxa en els pressupostos del 2023
Els socis minoritaris del Pacte ho van reclamar en el Debat de Política General, però la consellera d'Hisenda ha assegurat que es mantindrà "tal com està ara"
PalmaEl Govern no té previst incrementar l'Impost de Turisme Sostenible (ITS), més conegut com l'ecotaxa, en els pressupostos autonòmics del 2023. Així ho ha assegurat la consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez, en la roda de premsa posterior al Consell de Govern extraordinari, que ha donat llum verda al sostre de despesa més gran de la història de les Balears: 5.947,5 milions d'euros. Cal recordar que l'increment de l'ecotaxa va ser una de les reclamacions que van fer els socis minoritaris del Pacte aquest dimecres en el Debat de Política General. "L'ITS està calculat com pensam que quedarà al final de l'elaboració dels pressupostos, que és en les mateixes circumstàncies que ara", ha subratllat la consellera.
Des que governa el Pacte el 2015, el sostre de despesa s'ha incrementat un 77%, que es tradueix en 2.598 milions d'euros més. "És el resultat del dinamisme de les Balears, i sense incrementar la pressió fiscal a les rendes mitjanes i baixes", ha subratllat. Com ha apuntat en diverses ocasions la presidenta del Govern, les Illes s'endinsen en el major cicle inversor històric, per l'arribada del factor d'insularitat, dels fons europeus i l'ecotaxa, que recupera les seves finalitats inicials. L'aprovació del sostre de despesa pel consell de Govern és la primera passa abans de donar llum verda als pressupostos "expansius", que "han de servir per finançar les 25 mesures" del pla de xoc anunciat per Armengol amb 200 milions d'euros.
L'economia illenca es veu beneficiada per la suspensió de les regles fiscals per part de la UE. "La situació de la inestabilitat a Europa amb la guerra a Ucraïna fa que es doni més flexibilitat", ha apuntat Sánchez. Així, la taxa de referència del dèficit se situarà el 2023 en el 0,3% del PIB, la meitat que aquest 2022. En conjunt, a més, es preveu que el PIB creixi el 2023 un 3,9%, pràcticament el doble que Espanya –2,1%–, segons dades de la Direcció General de Model Econòmic. Segons la consellera, les Illes entren en una època d'estabilitat en què l'economia ja no sofreix l'efecte rebot. "Les mesures de protecció han permès una recuperaciò econòmica rècord, amb la importància dels 860 milions a les empreses per amortitzar el deute", ha assenyalat.
El sistema de finançament autonòmic
Hi ha diversos factors que ajuden a les xifres del sostre de despesa, com els ingressos provinents del sistema de finançament autonòmic, que augmentaran el 2023 un 25,3% –677 milions– comparat amb el 2022. Això s'explica per un increment del 15% de la previsió de recaptació, d'una banda, a més de 346 milions arribats a través de la liquidació del 2021, que arriba sempre amb dos anys de retard. A més, l'alt dinamisme de l'activitat immobiliària provocarà l'any que ve una recaptació de l'impost de transmissions patrimonials un 30,2% major que el 2022, superant els 1.200 milions.
En canvi, el Govern preveu recaptar menys a partir dels tributs propis –cànon d'aigua i ecotaxa–, amb la congelació de les taxes menys les del joc, i amb les aportacions alienes. En aquest últim cas, s'ha de tenir en compte que hi ha el factor d'insularitat, però hi haurà 73 milions menys que es van donar el 2022 pel retard en la posada en marxa. A més, també s'han de restar els 65 milions que han arribat aquest any, de la liquidació de l'IVA de l'etapa del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, amb el PP.