El Govern pacta l'aposta pel producte local en el projecte de llei turística

La regulació n'establirà un ús mínim d'un 3% en els establiments de tres o més estrelles, i a partir del 10% es tindrà un distintiu de qualitat

El coordinador de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, i el diputat del partit, Joan Mas 'Collet'
28/03/2022
3 min

PalmaEl Govern balear ha pactat una sèrie d'esmenes al projecte de llei turística amb l'objectiu d'apostar i promocionar el producte local. Com ha explicat el diputat de MÉS per Mallorca Joan Mas Collet, un dels negociadors del partit en el redactat de la nova normativa, la llei regularà que els establiments que tinguin tres estrelles o més hauran d'utilitzar un mínim d'un 3% de producte local en l'alimentació. A més, s'obre la porta a incentivar l'ús d'aquests productes balears, ja que a partir d'un 10% es donarà un distintiu d'establiment turístic compromès amb el producte local, que donarà una promoció prioritària i un major accés a les ajudes.

"La millor manera és fer-ho en positiu i ajudar els que hi vulguin aportar", ha afirmat el diputat ecosobiranista. "És un apropament de dos mons: el de la pagesia, la ramaderia i la pesca i el turístic. El 3% de producte local és un llindar assolible i beneficiós", ha afegit la diputada d'Unides Podem, Antònia Martín.

MÉS per Mallorca presentarà individualment un total de 40 esmenes al decret llei, destacant la regulació del tot inclòs. "És una necessitat per a l'oferta complementària, el sector turístic no és el sector hoteler. És imprescindible dur-la a terme", ha destacat Mas. El partit proposa, en aquest sentit, que no hi hagi autodispensadors de begudes alcohòliques "ni de res", per garantir que el turista hagi de sortir de l'establiment per consumir. A més, els ecosobiranistes volen que la plaça turística computi a partir dels 12 anys i no dels 16 com actualment. "Entenem que fins als 12 anys són nins, però a partir d'aquí ja haurien de comptar com a plaça", ha explicat el diputat.

Mentre el PSIB no ha volgut anunciar les esmenes presentades i el seu contingut, Unides Podem ha destacat que, en aquests moments, tenen més de set esmenes, que se centren en l'impuls de productes ecològics de neteja o la reutilització d'equips i materials dins l'hostaleria. "Pensam que el que és bo per a les Illes és bo per al turisme", ha exposat Martín. "Hi ha mesures que tenen a veure amb les renovables. Hi hem d'invertir, el moment és ara i hem de pitjar fort", ha afegit.

El "creixement sostenible"

El coordinador ecosobiranista, Lluís Apesteguia, ha afirmat en la roda de premsa que "no hi ha un creixement sostenible, és un oxímoron". "Ara ser turismofòbic és defensar el creixement insostenible, si volem mantenir el turisme com a sector econòmic ha de passar pel decreixement", ha afegit, justificant la moratòria de places turístiques. Aquestes afirmacions xoquen amb el que ha defensat la portaveu adjunta del PSIB, Sílvia Cano, qui ha argumentat que "el creixement sostenible és la filosofia de la llei turística". Així mateix, Cano ha negat que aquesta sigui una discrepància, ja que "la llei està més que pactada". "Pragmàticament, la llei fa el plantejament de creixement sostenible, que s'han de posar límits i una moratòria a la borsa actual", ha explicat.

El creixement sostenible és la fórmula amb la qual Ciutadans i el PP es posicionen en contra del decreixement de places turístiques. "Apostam pel creixement sostenible, però no pel decreixement, la pobresa i la ruïna", ha subratllat el portaveu parlamentari popular, Antoni Costa. "Ciutadans està d'acord amb el creixement responsable i sostenible, i no ha de ser amb un decreixement de les places. Ja hi ha un límit de places amb el qual ens sentim còmodes", ha afegit la líder de Ciutadans, Patricia Guasp.

Per la seva banda, el portaveu d'El Pi, Josep Melià, ha matisat que "hem d'intentar que les Balears tinguin un turisme controlat i de qualitat". El partit regionalista, a diferència del PP i Ciutadans, sí que avala el decreixement, però no els mecanismes que s'inclouen en el decret llei. "Plantejam mecanismes per minvar les places com el canvi d'ús, un instrument que pot permetre reduir entre un 10% i un 15% les places turístiques", ha exposat Melià. El partit ha presentat esmenes per extreure les places de baixa qualitat i obsoletes, "i tenir l'oportunitat a través d'operacions de finalització d'ús turístic, de crear habitatges a preus assequibles".

stats