El Govern preveu l'inici d'una desescalada "molt lenta" de la restauració a partir de dia 2
L'Executiu es reunirà aquesta setmana amb els agents socials i el sector per concretar les mesures
PalmaEl Govern té previst iniciar una desescalada "molt lenta" i "progressiva" a bars i restaurants, segons ha indicat aquest dilluns el portaveu de l'Executiu i conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, després de la reunió del Consell de Govern. "El més important és la prudència, perquè amb la soca britànica hi ha un canvi important de criteris", ha comentat, encara que sense concretar cap de les mesures que s'aplicaran a partir de la setmana que ve. "Ja vàrem dir que serà a partir de dia 2, i pròximament es donaran les pautes de com es farà", ha assenyalat.
Quant a les passes a seguir, el portaveu ha explicat que "es fixarà el marc de la desescalada amb patronals i sindicats", i després es treballarà "amb els sectors afectats la manera com s'adaptarà aquest marc". "Parlarem amb els agents socials sobre les mesures oportunes aquesta setmana. Però la pressió de la soca britànica fa que s'hagi d'actuar amb prudència i fer una desescalada lenta. Països com Alemanya tenen mesures molt contundents amb menys incidència que les nostres Illes", ha dit.
Quant a la situació d'altres comunitats, que sí que tenen obert el sector de la restauració amb una incidència del covid-19 superior a la de les Balears, Negueruela ha dit que "cadascuna ha d'assumir" la seva estratègia i les conseqüències que provoca. "Nosaltres vàrem dir que la desescalada l'ha de determinar el comitè d'experts, i si miram altres països veim que la desescalada és gradual", ha subratllat. "Estam fent el que ens varen dir els experts, mentre que a altres comunitats no els va tan bé", ha afegit.
A més, el conseller també ha destacat que "la pressió hospitalària és molt important, a diferència de la Península, on tenen més sortides que nosaltres". L'objectiu, segons Negueruela, és que una vegada que es reobri "no s'hagi de tornar a tancar". "La desescalada ha de ser progressiva perquè tingui continuïtat en el temps, i ha de ser paral·lela al procés de vacunació. Anirem obrint a poc a poc amb el sector, perquè s'ha de fer de manera conjunta", ha continuat.
Quant a la possibilitat de continuar demanant una PCR negativa a viatgers procedents de territoris amb una incidència acumulada inferior a 150 casos per cada 100.000 habitants, el portaveu ha indicat que aquestes qüestions s'han de discutir al Consell Interterritorial de Sanitat i a les reunions bilaterals entre la Conselleria de Salut i el Ministeri, però no n'ha donat cap detall. "S'anirà informant", ha sentenciat.
Pel que fa a la incidència a les Illes, Negueruela ha detallat que a les Balears hi ha 117,97 per cada 100.000 habitants a 14 dies (47,48 a set dies). A Mallorca, n'hi ha 95,98 (47 a set dies); 28,91 a Menorca (quatre a set dies); 107,34 a Formentera (24,77 a set dies); i 294,9 casos per cada 100.000 habitants a Eivissa, on la incidència a set dies és de 109,52. D'altra banda, a les Illes s'han administrat 56.110 dosis de vacunes i ja hi ha 20.995 persones vacunades completament.