El Govern recorrerà contra la sentència que l'obliga l'Estat a pagar 45,3 milions per les dessaladores de Menorca i Eivissa
El conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, recorda que aquestes infraestructures varen ser una iniciativa de Madrid i reclama una solució política
PalmaEl Govern balear recorrerà contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) que l'obliga a pagar 45,3 milions d'euros per fer front als costos i sobrecostos de les dessaladores de Ciutadella (Menorca) i Santa Eulària (Eivissa). Així ho ha anunciat aquest dimarts el conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, que ha qualificat la sentència d'"injusta" i de "mala notícia" per a la Comunitat Autònoma.
Mir ha explicat que tant la dessaladora de Menorca com la d'Eivissa varen ser una iniciativa de l'Estat i ha reclamat una "solució política" a la situació. "Respectam la decisió judicial però no compartim la sentència", ha dit.
El conseller ha explicat que l'Estat va declarar les dessaladores "d'interès general" l'any 2001, encara que el conveni entre el govern espanyol i la Comunitat Autònoma per executar les obres no es va signar fins l'any 2005. "L'Estat va licitar la redacció del projecte, l'obra i l'explotació", ha comentat. La dessaladora de Santa Eulària va tenir un pressupost de 14.191.436 euros, i la de Ciutadella, de 12.475.089 euros.
Mir també ha assenyalat que Madrid va interferir en l'execució de les obres i en va modificar el projecte inicial. Les modificacions varen implicar un sobrecost de 8.020.812 milions d'euros per a la instal·lació d'Eivissa i de 4.531.875 euros per a la de Menorca.
Les obres varen acabar l'any 2011, però el Govern es va negar a recepcionar-les perquè les infraestructures no eren plenament operatives, ja que no estaven connectades a la xarxa d'abastiment. A més, el sobrecost de les modificacions també representava un augment de la tarifa que incomplia el conveni que s'havia signat amb el govern espanyol.
El desembre del 2013 les concessionàries varen demanar la resolució del contracte de concessió al Ministeri d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient, i varen reclamar una indemnització de 31.079.658 euros per la dessaladora d'Eivissa i 32.549.448 euros per la de Menorca. El 29 de desembre del 2015, el Consell de Ministres va autoritzar les resolucions dels contractes i el secretari de Medi Ambient va resoldre que s'havien d'abonar 26.113.865 euros per la dessaladora de Santa Aulària i 19.185.465 per la de Ciutadella.
Segons ha explicat la Conselleria de Medi Ambient, "tot i que l'Estat era responsable de connectar ambdues dessaladores amb les xarxes municipals d'abastiment, el Govern es va oferir a inicis de l'anterior legislatura a assumir aquestes obres a canvi que l'Estat es fes càrrec del cost de les instal·lacions i del seu sobrecost".
La Comunitat Autònoma va recepcionar les instal·lacions el maig del 2016, però l'octubre del mateix any el Govern va rebre un requeriment del govern espanyol en què li reclamava el cost i el sobrecost de les obres.
Miquel Mir ha explicat que l'exconseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, "va demanar al govern espanyol que retiràs el contenciós la passada legislatura per tornar a negociar aquest tema políticament", però "la resposta va ser negativa".
L'actual conseller va demanar formalment la setmana passada una reunió amb la vicepresidenta quarta per a la Transició Ecològica i per al Repte Demogràfic, Teresa Ribera, una reunió per tractar assumptes urgents, entre els quals hi ha les dessaladores de Menorca i Eivissa.
"L'Estat ha d'assumir tant les seves iniciatives com els incompliments, i cal tornar aquest tema a l'àmbit de la política. Les reclamacions lícites de les concessionàries no poden repercutir sobre la Comunitat AUtònoma, que està ofegada econòmicament", ha indicat Mir.