El Govern redueix l'impost de successions i donacions amb un decret llei que aprova aquest dimarts
L' Executiu es reuneix en un Consell de Govern extraordinari per acordar la bonificació de la taxa entre pares i fills i cònjuges
PalmaEl Govern de Marga Prohens estrenarà la fórmula del decret llei poc més de deu dies després que la presidenta prengués possessió del càrrec, i ho farà per modificar de manera urgent l'impost de donacions i successions a cinc dies de les eleccions generals. Prohens i el seu equip han enllestit ja una fórmula per reduir el percentatge que hauran de pagar les famílies cada vegada que deixin en herència una propietat, un compromís que varen manifestar en campanya electoral. Segons ha pogut saber l'ARA Balears, la revisió d'aquest impost afectarà, no necessàriament de la mateixa manera, les successions i donacions que tinguin lloc entre pares i fills, nets i padrins, i també entre cònjuges. "No es pagarà ni un euro", va dir Marga Prohens en més d'una ocasió durant els mítings i entrevistes preelectorals.
Des que va prendre possessió dia 7 de juliol, la presidenta va donar instruccions a l'equip del conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Antoni Costa, de preparar la redacció d'un decret llei, que és la fórmula més ràpida per poder canviar qualsevol norma amb rang de llei. Aquest dimarts, el Consell de Govern aprovarà en una sessió extraordinària aquesta modificació, que haurà de resoldre escenaris diferents, encara que es dona per fet que la fórmula serà molt semblant a la que va aprovar l'Assemblea de Madrid i que, en el cas de familiars directes (pares i fills i cònjuges), subvenciona el 99% del total de l'impost.
I és que l'impost de successions i donacions no es pot suprimir com a tal, ja que no és una taxa d'àmbit autonòmic, sinó estatal i, per tant, cap comunitat autònoma pot eliminar-lo, per molt que formalment en l'àmbit polític es faci servir aquesta expressió. El que farà el Govern és aprovar un decret llei que 'bonificarà' de manera pràcticament completa el cost que suposi l'impost per als familiars directes. En el cas de Madrid, segons dades de la comunitat, l'estalvi fiscal acumulat al llarg d'anys d'aplicació de la progressiva bonificiació de l'impost supera ja els 40.000 milions d'euros.
Especialistes en gestió de patrimonis i agents de la propietat han assegurat que hi ha una "veritable expectació" i que la majoria d'operacions previstes des de fa mesos estan aturades a l'espera de l'aprovació imminent d'aquesta modificació legal, que va ser un dels puntals de la campanya dels populars.
"A tots els pobles i barris on anam, sempre ens demanen per això", va afirmar la llavors candidata a la presidència del Govern, Marga Prohens, durant les setmanes anteriors a les eleccions autonòmiques. Fonts de l'Executiu confirmen que Prohens i Antoni Costa tenien clar "des del primer minut" que s'havia d'aprovar la mesura per l'expectació generada. Tot i que s'havia inclòs dins el paquet de compromisos per als primers 100 dies, l'Executiu no n'ha deixat passar ni 15. El fet que sigui un decret llei farà que la seva entrada en vigor sigui immediata, tan aviat com es publiqui al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB).
Fonts properes a l'Executiu no descarten que el decret llei també inclogui altres mesures anunciades pels populars durant la campanya electoral, com l'eliminació dels articles de la Llei autonòmica d'habitatge que obligaven els grans tenidors a posar els pisos buits a disposició de l'Administració autonòmica per tal poder-los introduir dins el mercat i augmentar l'oferta de lloguer. A hores d'ara no s'ha pogut confirmar aquest extrem, ja que hi havia diferents opinions a l'hora de preparar aquest decret llei d'urgència i fins i tot s'havia especulat que pogués incloure altres modificacions normatives, com el decret 9/2021 aprovat pel pacte d'esquerres, que va reduir l'edificabilitat en el sòl rústic.